Tom Dubravec/CROPIX
SPLIT - DINAMO 1-0

Mate Bilić ispunio obećanje - srušio je bezopasni Dinamo i pomogao Hajduku!

Prava je sreća za Dinama da su samo tri kluba iz Dalmacije u Prvoj ligi. Na Stanovima su izvukli bod, a s Poljuda i Parka mladeži otišli su poraženi
Piše: Alen OrlićObjavljeno: 19. listopad 2013. 12:44

Mate Blić ispunio je obećanje. Istina, nije zabio dva, ali je i jedan njegov gol bio dovoljan da Split sruši Dinama na Parku mladeži. Split je bio bolji, sretniji i spretniji u ovom derbiju, potpuno je zaslužio ovu pobjedu, a čovjek odluke bio je jedan od najiskusnijih na terenu, golgeter Bilić.

Dinamo je odigrao katastrofalno lošu utakmicu. Taj raštimani orkestar skupo plaćenih solista svirao je sve falš note, a Branko Ivanković koji ravna ovom družinom vjerojatno proklinje dan kad je prihvatio poziv iz Maksimira. Još ga čeka PSV, ako preživi dotad...

Dinamu nije uspio pomoći niti osječki sudac Domagoj Ljubičić koji je produžio utakmicu šest minuta. Negodovali su s tribina i vikali Ljubičiću: "Šta je Maksimoviću!?". Nije to smetalo Ljubičića da svira mali milijun faulova u finišu pa se igrala viktorija pred vratima Zagorca, ali je "čovjek od gume" na vratima Splita sve te lopte pohvatao...

Prava je sreća za Dinama da su samo tri kluba iz Dalmacije u Prvoj ligi. Na Stanovima su izvukli bod, a s Poljuda i Parka mladeži otišli su poraženi. Prvenstva se ionako osvajaju u tramvaj ligi, ali sutra se Hajduk može izjednačiti ako dobije Hrvatskog dragovoljca...

Može se reći da je najveće iznenađenje bilo to što je Ivica Križanac zaigrao od prve minute iako je imao problema s leđima pa nije ni bio najavljen u sastavu Splita. Ali to više i nije toliko iznenađenje jer Križanac stalno igra napola načet ozljedama. Svoje ozdravljenje Križanac može zahvaliti fizioterapeutu Ivici Porobiji, "čudotvoracu" kojeg je doveo iz Ukrajine, kažu i sam platio da ga osposobi za utakmicu. Križanac je izdržao do 76. minute, zaključao je obranu Splita.

S druge strane Dinamo je bio bez Čileanca Fernandesa koji se u Zagreb vratio u četvrtak pa ga Ivanković nije ni poveo u Split. Kako bilo, na početku derbija igrači dviju momčadi donijeli su na teren poruku o borbi protiv rasizma, ali na tribinama se našao transparent sljedećeg sadržaja: "IŠ.IŠ - uteka ka' pokosli miš, još kolo,dva - ka zec pobići će i Zdravkec."

Iako su najave bile borbene, utakmica je bila dosadna. Prvo poluvrijeme bez igre i pravih prilika. Ali i bez atmosfere. Prvih pola sata igralo se u komornoj atmosferi, kao da smo u kazalištu iako se na tribinama našlo oko dvije tisuće gledatelja. U jednom trenutku netko iz publike očito je izgubio živce pa se čuo urlik: "Živila Liga prvaka." Ako je već nogometna predstava bila dosadna, barem je na trenutke bilo duhovito. Dinamovcu su imali podršku s tribina, došlo ih je podržati stotinjak Boysa, njih je na tribini okružio kordon policije. Boysi stalno vrte istu pjesmu, onu kontra Zdravka Mamića. Iako predmet njihove inspriracije, ZM, nije bio na tribinama. Valjda su zbog toga na kraju Boysi okrenuli leđa terenu.

Dinamo je imao neke poluprigode. Split se orjentirao na defanzivu, pustili su loptu gostima i čekali svoju šansu iz kontre. Pokazalo se da je to bio dobar recept momčadi Stanka Mršića. Split je poveo u 39. minuti kad je bljesnula jedna brzopotezna, efektna akcija "crvenih".

Asistent je bio Vojnović, a egzekutor Mate Bilić. Vojnović je iz sredine terena gurnuo loptu iza leđa dvojice stopera Dinama Šimunovića i Šimunića, Pivarić je ostao iza da ne bude ofsajd, a loptu je primio iskusni napadač "crvenih" Bilić koji ovakve situacije hladnokrvno rješava. Bilić je snažnim udarcem matirao nemoćnog vratara Dinama Zeleniku.To je zapravo bila jedina prava, ozbiljna šansa Splita.

Dinamo je bio blijed, beskrovan, a profesor Branko Ivanković tražio je način kako da razbudi svoju momčad. Pokušao je s izmjenama. Nakon što mu se u 16. minuti ozlijedio Husejinović uveo je Antolića pa je njega u 69. zamijenio Beqirajem. Gosti su imali posjed lopte i nekakvu incijativu, ali nije bilo šansi. Čak su pokazali i malo više agresivnosti i želje, ali bez učinka.

Mogla je pobjeda Splita biti i veća daje Paracki pogodio mrežu nakon što je napravio pravio dar-mar u obrani Dinama...

Split - Dinamo 1-0 (1-0)

Split: Zagorac 7 - Ibriks 6 (od 84. Paracki-), Križanac 7 (od 76. Galović-), Glumac 6,5, Glavina 6 - Belle 6, Radotić 6,5, Dujmović 6,5, Vojnović 7 (od 64. Pehar-), Roce 6,5 - Bilić 7,5.

Dinamo: Zelenika 5,5 - Pinto 5,5, Šimunović 5,5, Šimunić 6, Pivarić 5,5 - Pamić 6, Ademi 5,5, Soudani 5,5 - Sammir 5, Husejinović - (od 16. Antolić 6 od 69. Bećiraj) - Čop 5.

Igrač utakmice: Mate Bilić.

Sudac: Domagoj Ljubičić 5 (Osijek)

Žuti karton: Roce, Vojnović, Belle, Radotić, Zagorac (Split) te Ademi, Šimunić (Dinamo)

Stadion u Parku mladeži. Gledatelja: 2500.

RNK SPLIT - DINAMO 1-0 (Bilić 39)

KRAJ UTAKMICE!

94. minuta - Dinamo je promašio prvu priliku u četvrtoj minuti sudačke nadoknade. Odbila mu se jedna lopta, Alžirac je s desetak metara iskosa pucao visoko preko gola.

Igrat će se šest minuta sudačke nadoknade.

86. minuta - Paracki je promašio meč-loptu za Split. Vukao je loptu preko pola terena, izbacio je sve gostujuće braniče iz igre i na koncu pucao malo kraj vratnice.

80. minuta - Do kraja je deset minuta, a Dinamo je potpuno bezopasan... Modri, zapravo, u cijeloj utakmici nisu složili jednu dobru priliku.

77. minuta - Križanac više ne može izdržati i Mršić ga mora mijenjati. Možda je upravo njegov izlazak posljednja prilika za Dinamo.

66. minuta - Velika gužva u 16-ercu Splita, Soudani je pucao ravno u Zagorca.

49. minuta - Split se vrlo rano povukao i pitanje je hoće li ovako izdržati do kraja...

Počelo je u nastavku.

KRAJ PRVOG DIJELA!

39. minuta - Split je odlično iskoristio uspavanku. Aljoša Vojnović je proigrao Bilića, koji je napravio korak-dva u kazneni prostor i krasnim udarcem matirao Zeleniku.

28. minuta - Oglasili su se Bad Blue Boysi koji su smješteni na istočnoj tribini... Dakle, na istoj tribini s navijačima Splita. Zanimljiva informacija je da su navijačima Dinama ulaznice kupili - torcidaši!

28. minuta - Oglasili su se Bad Blue Boysi koji su smješteni na istočnoj tribini... Dakle, na istoj tribini s navijačima Splita.

24. minuta - Odličan udarac Vojnovića s 20-ak metara, lopta je prohujala kraj vratnice.

21. minuta - Najbolja šansa utakmice. Pamić je ubacio iz kornera, Šimunović je skočio na drugoj vratnici, ali pucao je ravno u Zagorca.

18. minuta - Mate Bilić je pao u dvoboju sa Šimunićem, Splićani su tražili jedanaesterrac, ali sudac je samo odmahnuo rukom.

10. minuta - Dinamo ima puno više loptu u nogama, ali to im ništa ne znači. Split drži Modre daleko od gola...

2. minuta - Nakon kornera stvorila se gužva u 16-ercu Dinama, ali gosti su to nekako uspjeli očistiti.

Utakmica je počela!

RNK SPLIT: Zagorac - Ibriks, Glumac, Križanac (od 77. Galović), Glavina - Radotić, Dujmović - Belle, Vojnović (od 65. Pehar), Roce - Bilić

DINAMO: Zelenika - Pinto, Šimunović, Šimunić, Pivarić - Ademi, Pamić - Soudani, Sammir, Husejinović (od 15. Antolić) - Čop

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. rujan 2024 10:42