Davor Zunic / CROPIX
DERBI NA MAKSIMIRU

MAMIĆ vs KEK Slovenac je Dinamu već uzeo dva trofeja, ali ga još nije svladao u HNL-u

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 04. prosinac 2014. 10:00

U subotu ćemo u Maksimiru gledati okršaj dvojice trenera koji imaju sasvim različiti “background”. Slovenski stručnjak Matjaž Kek slavljen je i hvaljen, po njemu padaju slapovi hvalospjeva, kupa se u epitetima, na Kantridi ima gotovo status božanstva. Većina stručnjaka, novinara i promatrača složit će se s tvrdnjom da Rijeka upravo njemu ponajviše treba zahvaliti za svoj procvat posljednje dvije sezone.

- Rijeka ima pravog i kvalitetnog trenera, to je razlog uspjeha!

Tu rečenicu možete čuti na svakoj nogometnoj raspravi u Hrvatskoj. Kek je “riječki Mourinho i Guardiola”, trener kojem se klanjaju i kojeg slave. Njegov opus na Kantridi je uistinu čudesan, već drugu sezonu zaredom Rijeka nije na domaćem travnjaku izgubila utakmicu Europske lige, u posljednje kolu svoje skupine sa Sevillom se bori za prezimljavanje u Europi, “nevera s Kvarnera” kreće po još jedno čudo. Malo tko vjeruje da je to nemoguća misija, upravo zbog - Matjaža Keka.

S druge strane je Zoran Mamić, čovjek koji je posljednjih mjesec dana trpio teške udarce, bolne nokdaune, trener za kojeg mnogi tvrde da je na klupi Dinama samo zato jer mu je brat gazda kluba. Nakon blamaža protiv Salzburga i Astre već mu je napisan trenerski nekrolog, nalazile su mu se mane, izvlačile brojne pogreške, on sam je svoj mandat dao na raspolaganje kazavši da s momčadi Modrih nije napravio pomak. Očekivala se njegova smjena, ali mu je stariji brat pružio ruku kazavši da će i dalje biti na čelu struke.

- Dinamo nema pravog trenera, to je razlika između zagrebačke i riječke momčadi!

Ta rečenica je već dugo u optjecaju na mnogim nogometnim adresama u Hrvata, mnogi misle da bi Kek na klupi Dinama napravio “boom”, da bi s njim Dinamo igrao Ligu prvaka ili da bi bar u Europskoj ligi nakon 44 godine osigurao to toliko željeno “plavo proljeće u Europi”. Mnogi drže da Zdravko Mamić još uvijek stigne reagirati, te da bi upravo Slovenac trebao postati novi trener Modrih ako zagrebački klub želi igrati nekakvu ulogu u klupskom nogometu Starog kontinenta.

Drugi pak kazuju da ni Kek ne bi uspio u Maksimiru, jer ne bi bio samostalan u svom radu, aludirajući da bi mu se “gazda Zdravko” miješao u posao.

Bilo kako bilo, u subotu ćemo, kad su treneri u pitanju, gledati okršaj “kraljevića” i “prosjaka”. Opjevanog i slavljenog trenerskog “kralja” s Kantride Matjaža Keka i utučenog, prezrenog i prežaljenog maksimirskog trenera/sportskog direktora Zorana Mamića.

Slovenac je Mamiću uzeo već dva trofeja, Rijeka je slomila Dinamo dva puta u finalu Kupa te u Superkupu. Međutim, Matjaž Kek s Rijekom još nikad nije pobijedio Dinamo u HNL-u! Borio se protiv trojice plavih trenera, osim Zorana Mamića, na klupi Dinama su u vrijeme njegova boravka na Kantridi bili još Krunoslav Jurčić i Branko Ivanković. Ni jednog u nacionalnom prvenstvu nije uspio srušiti.

U posljednje dvije prvenstvene utakmice Zoran Mamić mu je nanio dva poraza koja će dugo pamtiti. U travnju ove godine trener Dinama ga je doslovce ponizio maksimirskim trijumfom od 4:0, na toj utakmici Modri su već u 23. minuti zabili četiri pogotka. Bio je to najteži poraz Slovenca otkako je došao u Hrvatsku, klasično “pometanje poda”. Stradao je Kek od Mamića i u rujnu ove godine na Kantridi, Modri su nadigrali Rijeku sa 2:1, taj poraz je također teški ožiljak na trenerskoj diplomi slovenskog stručnjaka. Sigurno pamti i onaj od Branka Ivankovića u listopadu 2013. godine, kad je Soudani zabio pogodak u trećoj minuti sudačke nadoknade za pobjedu Modrih od 1:0, a nije mu draga niti ona utakmica na Kantridi u veljači ove godine kad je njegova momčad ispustila vodstvo od 2:0, Alen Halilović je u dvije minute poravnao za konačnih 2:2.

Dakle, iako je Dinamu “oteo” dva trofeja, slavljeni riječki trener još nikad nije dobio zagrebački klub u HNL-u, a tu mu mlađi Mamić opaljuje “čvrge”, u tri odigrane utakmice dva puta ga je dobio, te jednom igrao neodlučeno uz-gol razliku 8:3 za Modre. Slovenac je uzvratio s tri trijumfa, dva u finalu Kupa i Superkupu, ali u prvenstvu još čeka.

Inače, Dinamu je osim Zorana Mamića i Branka Ivankovića u HNL-u još jedan Dinamov trener ucrtao ožiljak. Bilo je to u sezoni 2003/04., u 2. pretkolu Lige prvaka, Nikola Jurčević je eliminirao Maribor koji je tada vodio današnji trener Rijeke. U Mariboru je bilo 1:1, u Zagrebu 2:1 za Modre.

Kek je samo jednom pobijedio u Maksimiru, u onoj prvoj utakmici finala Kupa prošle sezone. Subotnji trijumf bio bi točka na “i” jedne fenomenalne godine slovenskog trenera. Međutim, trijumf Zorana Mamića također bi imao utjecaja na karijeru mladog zagrebačkog trenera. S njime bi Rijeci pobjegao na sedam bodova i tako se približio Dinamovoj “decimi”, te bitno popravio gorak okus polusezone koju je upropastila još jedna promašena europska priča. Konačno, pobjeda momčadi Zorana Mamića bi popravila i njegov trenerski image, pokazao bi da je u stanju igrače koji su psihološki i tjelesno potonuli, vratiti na površinu, na put pobjeda.

Okršaj trenera definitivno će biti zanimljivi dio velikog subotnjeg maksimirskog okršaja.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. rujan 2024 17:34