VELIKI DERBI HNL-A

DINAMO vs RIJEKA Bi li Mamić radije od Keka uzeo Kramarića ili trojicu iz obrane?

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 05. prosinac 2014. 13:43

Vijest dana na nekim portalima bio je jučer fantastičan “dupli pas” zagrebačke i riječke policije. Uhvatili su neke nadobudne dilere, zaplijenili drogu i onda, valjda, proslavili. Ne piše, doduše, tko je “zabio gol više”, čiji su plavci bolje hvatali, nadamo se samo da se i u subotu neće pričati o policiji, da će njihove mreže ostati prazne, da će ih puniti Dinamo i Rijeka.

Svojevremeno su sličan dupli pas odigrali Mamić i Mišković. Igrači Dinama koji su bili višak došli su u Rijeku pomoći u dizanju kluba, koji je tek trebao stati na čvrste noge i... Ma, uostalom, znate čitavu priču. A godinu i pol dana kasnije, ta Rijeka dolazi u Maksimir čvrstog garda, odlučna i osokoljena europskim uspjesima, željna još jednog velikog “skalpa”.

Dinamo, pak, s druge strane, europski dužnik, ali za HNL još uvijek Real Madrid, s maksimirskim Bernabeuom, na kojemu nitko nije slavio već više od četiri godine. Svatko sa svojim prednostima, manama, plusovima i minusima, ali, dakako, s još prostora za napredak.

- Oni su puni odličnih igrača, ne bih nikoga posebno izdvajao. Oni su naš najveći suparnik i čeka nas teška utakmica, pravi derbi.

Tako obično odgovaraju, ili će možda i ovaj put odgovoriti, dvojica trenera, kad ih pitate “koga biste iz protivničke momčadi željeli vidjeti u svojoj momčadi?”. U ovom slučaju Mamić i Kek. Međutim, ako već oni ne kažu, mogli bismo zamisliti kako na centru igralištu, poput klinaca u kvartu, igraju “par-nepar” i biraju igrače za svoju momčad. Zbroj je pet, bira Mamić koji je odlučio biti nepar. Ima tri izbora.

Najveće pitanje, bi li odabrao Kramarića? Jest, svjestan je da je proigrao otkad je otišao iz Dinama, da je najbolji strijelac, reprezentativac. I da bi dobro došao, u najmanju ruku. Međutim, možda bi se Mamić, po načelu “netko će već zabiti, ali mi moramo ne primiti” okrenuo od dečka koji je razočaran napustio Maksimir i prstom pokazao u Leškovića i Mitrovića. Doista, Soudani, Henriquez, Čop, Fernandes, Pjaca... Kramarić jest bolji od njih, ali obrana je ipak najveći problem.

Koliko je samo igrača Dinamo uzeo od Osijeka, mogao je birati, ne ovako fiktivno, već doslovno, ali Leškovića nije uzeo. Kako bi sad dobro došao, a i Mitrović bi odlično “zakrpao” obrambenu rupu. Bi li treći “pik” bio Leovac? Jednom je također bi u opciji za Maksimir, tada su se u Maksimiru odlučili da će i dalje “forsirati” Ibaneza, stigao je Pivarić, a Leovac je ostao u Beču. I zagorčao modrima život u Europi. Ostalo je, više-manje to, Mamić bi tad imao već vrlo dobro posloženu momčad. Obračun bi, što se njega tiče, mogao početi.

Kako bi birao Matjaž Kek? Bi li njegov izbor bio Soudani, brzanac u napadu, igrač kakav bi u ovoj Rijeci bio još jedna dodana vrijednost. Pa, recimo da bi, nije slučajno da se na Kantirdi priča o Rebiću.. Sigurni smo da bi se odlučio i za Brozovića, premda je već zagušen veznjacima, jedan igrač koji toliko trči, a može i odigrati, svakako ne bi škodio. Treći? Hm... Ma dobro, Ademi, ali on mu nije presudan, kao ni Henriquez ili Čop, trenutno, iako, ode li Kramarić oni bi bili dobra nadopuna. A možda bi, poznavajući Keka, uzeo nekoga od onih u drugom planu, poput Wilsona ili Machada, i u riječkom okruženju, atmosferi i svojem “drilu” od njih napravio korisne igrače. Šteta, situacija je zamišljena, ali bilo bi zanimljivo vidjeti kako bi treneri birali da mogu uzeti trojicu s druge strane i napraviti svoj “dream team”. Jer, nedvojbeno, kad bi se pomiješale momčadi bila bi to vrlo respektabilna škvadra. Čak bi i neki zaslužnici morali na klupu!

No, ostajemo u stvarnosti, Mamić protiv Keka, svi ti igrači protiv onih za koje se priča da su bolji od njih. Polemika koja nema idealno rješenje. Ali i utakmica, koja zbog svega toga i plijeni pozornost, kao trenutno nijedna u nas. Tko je birao, birao je, u subotu se “mrtvi” broje, sa snagama koje su na raspolaganju, “par-nepar” više ne pomaže.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. rujan 2024 19:38