TONEL DOBIO OTKAZ

Mamić tvrdi: 'Političko i medijsko podzemlje vode specijalni rat protiv Dinama'

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 29. listopad 2012. 11:01

Zdravko Mamić se na početku konferencije za novinare vratio u daleku prošlost i objasnio okupljenima kako se vraćalo ime Dinamo, kako je Barišić postao predsjednik...

- Dinamo se zvao Croatia, a onda nije bila dobra klima. Našli smo se u kući obrtnika Šelendića, Canjuge, Židaka i mene i dogovorili smo da ćemo sve učinit da se ime Dinamo vrati i da ću ja osobno voditi operaciju povratak Velimira Zajeca iz Grčke. Odmah smo krenuli u akciju i sazvali Skuupštini i vratili ime Dinamo. Zajec je navijačima priopćio tu radosnu vijest.

- Onda je jedna skupina ljudi predvođena Fredijem Kramerom, Naglićem, Zajecom i menom došla na ideju da Mirko Barišić postane predsjednik kluba. Barišić je prihvatio ideju. Skupština je bila burna i dramataična, no Barišić je na kraju izabran za predsjednika. No gle čuda, u Upravnom odboru nije bilo mjesta za mene. Bio sam tužan, otišao sam u Okrugljak, a tmo sam vidio Zajeca kako slavi s novinarima... Za mene nije bilo mjesta.

- Novac od prodaje Igora Bišćana otišao je na povrat dugova...

- Klub je unatoč tomu loše stajao i onda su se ponovno sjetili Mamića. Klubu sam posudio 7 milijuna eura. Nisam imao toliko gotovine i dizao sam kredite. Na hipoteku sam čak stavio i stan od sina iz prvog braka i prve supruge...

- Tada je Barišić rekao da me želi u klubu jer je bio svjestan da mogu mnogo pomoći. Zajec je naravno bio protiv mog dolaska. Kada sam preuzeo klub 1. studenog 2001. odmah sam doveo Ćiru Blaževića i nekoliko atraktivnih imena...

- Upravo tada su Prosinečki i Cvitanović pokrenuli stečaj nad Dinamom.

- Tada dolazimo do prijelazne točke. Barišić i ja smo se tada dogovorili da klub ide u sanaciju na svi razinama. A sada me dobro slušajte - Dinamo je jedini klub u svijetu koji nema niti jedan euro kredita. Niti jedan! Dakle, naš plan je uspio. Drugi dio sanacije je trebala biti infrastruktura. Političari su nam lagali, ali danas je Dinamov stadion jedan od estetski najljepših stadiona u Europi... Maksimir je danas jedan fini stadion.

- Treći cilj je bio sportski rezultat. Odmah smo uzeli naslov, no nakon toga je Hajduk dvaput bio bolji. I onda dolazi ona famozna 'liga za bedaka'.. Onda sam rekao da će Dinamo slijedećih deset godina biti prvak države. Za sad smo stigli do sedam uzastopnih naslova, pet sezona smo igrali Europa ligu i dvije lige prvaka. Fale nam još ta tri naslova, još tri godine moramo igrati u Europi.

- Imamo dakle još tri godine da Dinamo dobije vlasnika. To je naš plan za budućnost. Sve što smo dosad isplanirali smo izvršili.

- Dinamo je, kao uostalom i svi ovdje nazočni, punjač državnog proračuna. I imamo pravo pitati neke stvari.

- Vas novinare preklinjem da stane to pljuvanje po HNS-u i Dinamu. Koliko se pljuje po Dinamu nije normalno. Najbolji smo klub u ovom djelu Europe, a gade nas gdje stignu. To ne čine navijači, to sve dolazi i političkog i medijskog podzemlja.

- Iz Europe je u Dinamo ušlo 100 milijuna eura. Pa koja hrvatska tvrtka to može? Vodi se spacijalni rat protiv Dinama.

- Otvorili smo vrata Europe svim hrvatskim klubovima, više nitko ne mora u pretkola...

- Slušam Rohatinskog, sada i Vujčića i ostale ekonomske analitičare kako nas samo investicije i proizvodnja mogu izvući iz krize. A ja im kažem gospodo, dođite u Maksimir i pogledajte kako radi uspješna tvrtka.

- Uskok prvodi istragu protiv nas, 'oni fantomi' iz građanskog podzemlja stalno izmišljaju afere, porezne inspekcije ne izlaze iz kluba, sva tri mjeseca šaljemo gradu sicrpne izvješataje na što se troši gradski novac... Neće gospodo naći ništa nelegalno u Dinamu. Niste i nećete. Mi smo najisplativija zagrebačka tvrtka.

-Najveći problem Dinamai hrvatskog nogometa je loša atmosfera, ali mi smo tu nemoćni. Akcija 'ne doći na stadion' osmislio je ono isto političko, medijsko i građanskog podzemlje.

- Ministarstvo financija je uvjetovalo da deset navijača podjeli milijun kuna. Igranje stolnog nogometa na Trgu Bana jelačića smo preselili nu Arenu zbog prijetnji građanskog podzemlja.

Nakon gotovo sat vremena monologa o svemu i svaćemu, izvršni predsjednik Dinama osvrnuo se i na nogomet. Zapravo na sukob Čačića i Tonela.

- Kada sam u petak pročitao što je Čačić rekao za Tonela krv mi se sledila u žilama. Čim sam došao u klub rekao sam treneru da ne može tako istrčavati u medijima, Ante je prihvatio moju kritiku. Isti dan se u svlačionici ispred 25 igrača isprićao Tonelu. No, sutra dan Čačić ode u Vinkovce, a Tonel preko svog menadžera po novinama nastavlja napuhavati aferu i ružno prićao treneru. E pa kad je tako, sada sam se ja odlučio umiješati u taj skukob i riješiti situaciju. Tonela kažnjavam sa 50.000 eura, izbačen je iz prve momčadi i nećemo mu produžiti ugovor...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. rujan 2024 17:27