SKUPŠTINA HNS-A

Mamić: Marković je zaboravio obavijestiti skupštinare da odlazi nakon Eura...

Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 09. ožujak 2012. 12:18

Redovnu skupštinu HNS-a Zdravko Mamić iskoristio je kako bi se dvojici emisara Michela Platinija požalio na nesmiljen progon, nasilje i teror kojem je nedužnu hrvatsku nogometnu “nejač” izvrgnuo ministar Željko Jovanović.

Jesu li prestrašeni Theodor Theodoridis i František Laurinec, Uefini VIP činovnici o kojima govorimo, nakon toga prerušeni pobjegli iz zemlje ili se još skrivaju u hotelskim sobama pred zloglasnim ministrovim eskadronima smrti, do zaključenja ovog izdanja nismo uspjeli doznati.

- Izgubio sam volju sudjelovati u hrvatskom nogometu, ubila me politika koja se poigrava s nama cijelo vrijeme od 1945. godine, pa tako i u posljednjih dvadeset godina. Nova vlast govori samo jezikom terora, straha i prijetnji. U svoje komisije vladajući nisu uvrstili niti jednog člana nogometnog, košarkaškog, rukometnog ili vaterpolo saveza, koji su narodu donijeli toliko radosti - rekao je Mamić.

Da bi ilustrirao kako je Uefa majka, a hrvatska država samo zla maćeha našem nogometu, Mamić je osvijetlio i detalj koji (shvatite ovo samo uvjetno) kompromitira vlast Vlatka Markovića.

- Što je hrvatska država napravila za svoje sportaše? Ništa normalno. Na drugoj strani, Uefa je uvijek bila uz nas i podržavala nas. Uefa nam je prije nekoliko godina uplatila 4,5 milijuna eura za gradnju kampa, naš je grijeh što smo ga propustili sagraditi.

Mamić nije propustio uzvratiti udarac ministru koji je javno obaćao “isušiti nogometnu močvaru”.

- Nemamo nikakvu komunikaciju s vlašću. Dapače, od te smo vlasti doživjeli najveće poniženje kada je ministar Jovanović istjerao delegaciju HNS-a koja je željela mirno i civilizrano razgovarati. Zamislite, frajer koji je bio oslobođen tjelesnog odgoja u školi nema vremena za predstavnike nogometnog saveza i govori im - vi morate otići.

Znači li to da Vlatko Marković i suradnici ne namjeravaju otići? Ne znači, naravno. Otkrio je to novinarima sam Zdravko Mamić nakon što je završio još jedan skupštinski igrokaz.

- Vlatko Marković otići će nakon Eura, tako smo se dogovorili. Nije mi jasno zašto je zaboravio o tome obavijestiti skupštinare.

Za one koji vole čitati između redaka, Mamić je sklon pokazati malo sluha za diktat politike, spreman je izgurati Markovića i Srebrića iz Rusanove 13 prije isteka mandata, ali definitivno ne namjerava sam baciti ručnik u ring i zauvijek napustiti nogometnu organizaciju. Tome u prilog govori i podatak da je njegov sin Mario u četvrtak podnio zahtjev za brisanje iz registra licenciranih Fifinih agenata. Na taj način doskočit će zakonskoj odredbi da nogometnim klubovima ne mogu upravljati menadžeri ili dužnosnici u srodstvu sa zastupnicima igrača.

Skupštinu je, inače, manirom rođenog komičara otvorio Vlatko Marković. Rekao je da je hrvatska osma na svijetu (premda je deseta), da nakon takvog podatka “nema potrebe postavljati pitanja” i odmah zatim pozvao za govornicu visoke europske goste.

- Predsjedniče, predviđena je posebna točka dnevnog reda za njihova izlaganja - ukorio je Zorislav Srebrić šefa.

- Ja sam bio malo bezobrazan igrač, bilo je tu uklizavanja i svega, ha-ha. Nema problema Zorko, ali neka sada g. Laurinec nešto kaže - nije se dao smesti Marković.

Slovački emisar Laurinec, sada već u statusu “special guest stara”, govorio je o nastupajućem Euru 2012. Grk Theodoridis bio je zanimljiviji izlagač. Između ostalog, razbio je iluziju nogometnim dužnosnicima da je HNS sam svoj gazda, imun na sve političke intervencije.

- Cijela se Europa suočava s tri ista problema - s namještaljkama, korupcijom i huliganstvom. Uefa i Fifa nisu u stanju same riješiti te teškoće i potrebna nam je pomoć državnih tijela. Dokumenti Europskog parlamenta govore o potrebi da nacionalni savezi djeluju autonomno, ali i o nuždi da zajedno s državnim tijelima odgovore na spomenute izazove - rekao je Thodoridis i usput najavio da će Uefa ubuduće još bogatije nagrađivati nacionalne saveze. Veći dio kolača dobivat će, ilustracije radi, kroz centraliziranu prodaju TV prava za utakmice u kvalifikacijama uoči velikih turnira.

Predsjednik Udruge prvoligaša Branko Laljak kritizirao je HTV koji sustavno opstruira 1. HNL i ne želi prikazivati isječke s utakmica. Kaže da “jako zlonamjerni ljudi” predlažu prevođenje nogometaša iz slobodnih obrtnika u status zaposlenika koji s klubovima igraju na temelju ugovora o radu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. rujan 2024 15:43