Damir Krajac / CROPIX
TURBULENTNI MJESECI

Maksimirski apsurdi: Kruno Jurčić uigrava momčad koja bi se na ljeto mogla raspasti!

Može li Jurčić biti siguran da se neće prodati Sammir, Ibanez, Beqiraj? Što će biti s Vrsaljkom, hoće li Šimunić nastaviti karijeru... U svakom slučaju, previše je upitnika
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 03. travanj 2013. 16:54

Krunoslav Jurčić priprema momčad za ljeto, za kvalifikacije Lige prvaka, te u slučaju uspjeha, za najelitnije klupsko nogometno natjecanje na Globusu. Radi to u dogovoru s klubom, pa čak i po cijenu nešto lošijih rezultata do kraja sezone. Na prvi pogled sve izgleda idilično, ali cijela Dinamova priča daleko je od idile. Jurčiću nije nimalo lako, u vrlo je neugodnoj poziciji, s itekako mnogo nedoumica i upitnika. Ovoga trenutka ne može znati kako će mu momčad izgledati na ljeto, u tom za Dinamo uvijek ključnom dijelu sezone.

Dinamo je godinama izgledao kao “donator organa za bogate”. Tako je bilo i ove sezone, Inter im je uzeo srce (Kovačića), HSV bubreg (Badelja), Dynamo Kijev koštanu srž (Vidu). Slično se može dogoditi i početkom sljedeće sezone.

Može li Jurčić biti siguran da se neće prodati Sammir, Ibanez, Beqiraj? Ili možda Šime Vrsaljko koji se malo po malo opet vraća svoj stari izgled koji privlači kupce? Naravno da ne može. Zar se nije šokirao ove zime u Međugorju kad je prodan Kovačić, mladić na kome je temeljio strategiju svoga novog Dinama? Nije planirao da će ostati bez svoje mlade zvijezde, definitivno nije.

Osim potpuno neizvjesne rubrike “prodaja-kupnja” koja mu apsolutno zamagljuje pogled prema novoj sezoni i samim time ometa adekvatnu pripremu, trener Modrih ima još dosta neriješenih pitanja u svlačionici.

Primjerice, nastavlja li karijeru Josip Šimunić? Reprezentativni stoper još se nije izjasnio, valjda će uskoro. Kapetanovo “zbogom” bilo bi nenadoknadiv gubitak za Modre i svi u klubu, poglavito Zdravko Mamić, moraju na sve načine zadržati Šimunića u svlačionici. Treba mu ponuditi i ono što ne traži, samo da ostane. Naravno, Jurčić i svi ostali u plavom klubu moraju strahovati od mogućih ozljeda starog majstora koje se pojavljuju s vremena na vrijeme.

Duje Čop također je trenerova glavobolja. Hoće li taj mladić koje je ove sezone bio autor pravog “booma” biti u formi na startu sezone? Zaustavljen je naletu, u trenucima kad je rušio sve prepreke, bušio mreže. Ozljeda kralješka nije nimalo bezazlena, kako će se vratiti jedan od krucijalnih napadača?

Alen Halilović također je vrlo bitno maksimirsko pitanje. Taj dječak bogodanog talenta je projekt plavog kluba i tako to jednostavno mora biti.

Međutim, je li ta činjenica na neki način i omča koja zateže Jurčićevu namjeru da osigura Ligu prvaka i u tom natjecanju skupi najviše bodova do sada? Halilović je uistinu još dječak koji mora napredovati, unaprijediti svoju igru i tjelesne mogućnosti da bi mogao igrati na najvišoj razini kakva je Liga prvaka. Hoće li se s njim riskirati i gurati ga na veliku scenu koja donosi i velike kupce, financijske predatore koja će ga odnijeti kao i Kovačića Inter, ili će ga Jurčić dozirati? Hoće li se klupski i trenerov interes poklopiti?

Jurčić će isto tako vrlo brzo morati odlučiti o statusu Husejinovića, momka koji po onome što je pokazao u malo vremena, nije čovjek za klupu, on stvara razliku i može odlučiti utakmice, trebat će vidjeti je li Lee Addy u stanju biti jedan od temelja obrane ili je možda bolja odluka “stvaranje” Tina Jedvaja i Joze Šimunovića na tragu etabliranja tada golobradog Dejana Lovrena?

Pred trenerom Modrih su iznimno turbulentni mjeseci, prepuni zamki, rebusa, nalik labirintu kroz koji se teško dolazi do željenoga cilja.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. rujan 2024 14:20