LOKOMOTIVA - HAJDUK 2-1

Lokomotiva pokvarila Špacin debi, Ivković nakon dvije i pol godine pobijedio Hajduk

Poklepović nije uspio pobijediti u debiju na klupi - iako je u jednom trenutku prvog dijela Hajduk izgledao dobro, u drugom poluvremenu im se obrana skroz raspala
Piše: Alen LesičkiObjavljeno: 21. veljača 2015. 14:08

'Spiralna impostacija' s kojom je Stanko Pokelopović imao namjeru iznenaditi Lokomotivu, doživjela je debakl u njegovom povratničkom debiju na klupi Hajduka. Na stadionu u Kranjčevićevoj Lokomotiva je golovima Andrijaševića i Gržana slavila 2-1 te preskočila Hajduk na trećem mjestu prvoligaške ljestvice. Trijumf domaćina, koji se ugurao u borbu za mjesta koja vode u europske kvalifikacije, mogao je biti I uvjerljiviji ali Ivkovićevi napadača nisu iskoristili solidan broj prilika, pogotovo u drugom poluvremenu. Treneru Lokomotive Tomislavu Ivkoviću to je prva pobjeda protiv Hajduka nakon dvije i pol godine. Posljednje slavlje upisao je 19. kolovoza 2012 (2-0).

Derbi 22. kola privukao je oko tri tisuće navijača u Kranjčevićevu koji su imali prilike svjedočiti tvrdoj utakmici između dva kluba s puno poveznica. Od Ante Rukavine koji je nosio dres obje momčadi, preko Stjepana Deverića, 'turopoljskog topa', koji je 80-ih bio član svlačionice Hajduka, a sada je pomoćnik Tome Ivkovića na Kajzerici pa do bivšeg kapetana Hajduka Franka Andrijaševića koji je, preko Dinama, stigao na posudbu u Lokomotivu. I, kako to već obično bude, zatresao mrežu bivših suigrača. Bilo je to već u 6. minuti kada je Kolar nabacio iz kuta a veznjak domaćina nabolje koristi gužvu ispred Kalinića I dovodi Lokomotivu u vodstvo.

Doduše, ono je moglo biti jako kratkog vijeka da je Anton Maglica iskoristio priliku u kojoj se našao odmah nakon što je Hajduk krenuo s centra. Napadač Hajduka sjurio se u kazneni prostor Lokosa, zaobišao i vratara Slugu ali i precjenio vlastitu brzinu pa mu je lopta pobjegla u gol aut…

Nakon vodstva domaćina, Hajduk je bio nešto bolji i dominantniji, ali bila je to stihijska premoć bez konkretne prilike koje bi ugrozile Lokomotivu. Do izjednačenja je Hajduk stigao sredinom prvoga dijela. Strijelac je bio Maglica, trzajem glave, nakon sjajnog ubačaja Nikole Vlašića.

Devetka Splićana mogao se proslaviti u Kranjčevićevoj, kada se, odmah nakon izjednačenja, našao u sjajnoj prilici da matira Slugu. Nakon ubačaja Vršajevića, Maglica je uzeo sve vrijeme ovoga svijeta kako bi smislio hoće li pucati, probati lažnjakom izboriti se za poziciju ili možda dodati suigraču. Naravno, obrana domaćina je reagirala i osujetila pokušaj napadača Hajduka. Uz iole raspoloženijeg igrača u špici, Hajduk bi pitanje pobjednika otklonio u prvome djelu utakmice, ovako su bili osuđeni na strijepnju.

A kazna je stigla vrlo brzo. Igrala se 52. minuta kada je Bručić ubacio nisku loptu u peterac Hajduka koju Gržan gura u mrežu pored Pejića. Igrači Hajduka pohitali su prema sucu tražeći da poništi gol zbog navodnog igranja rukom, ali sudac je neumoljivo pokazao na centar.

Obrana Hajduka bila je u solidnom rasulu slijedećih desetak minuta, ali Gržan i Kolar u dva navrata nisu iskoristili prilike koje im je pružio propusni defenzivni dio gostiju. Tračak nade Splićanima ponudio je Tomislav Mrčela koji čini pomalo glup prekršaj na sredini travnjaka, dovoljan za žuti karton, u njegovom slučaju – isključujući. Do kraja dvoboja Hajduk je nešto pokušavao, čak i zabio u sudačkoj nadoknadi ali je sudac poništio gol Vlašića zbog zaleđa, no obrana Lokomotive bila je na visini zadatka.

Lokomotiva - Hajduk 2-1

Poluvrijeme: 1-1. Sudac: Igor Križarić (Čakovec) 6; pomoćnici: Pataki (Đakovo), Zobenica (Vinkovci).

Strijelci: 1-0 Andrijašević (6. as. Kolar), 1-1 Maglica (26. as. Vlašić), 2-1 Gržan (52. as. Bručić)

Žuti kartoni: Leko (Lokomotiva); Milović, Gotal, Caktaš, Pejić (Hajduk).

Crveni karton: Mrčela (64. drugi žuti)

Igrač utakmice: Franko Andrijašević (Lokomotiva)

Stadion u Kranjčevićevoj. Gledatelja: 3000.

Lokomotiva

Sluga 6 – Bartolec 6, Mrčela 5, Prenga 6,5, Bručić 6,5 – Leko 7, Andrijašević 7, Doležal 6 (od 66. Perić -) – Gržan 7, Kolar 6,5 (od 69. Begonja -), Šovšić 6 (od 90. Rukavina)

Hajduk

Kalinić 5,5 – Vršajević 5,5, Maloča 5,5, Milović 5, Pejić 5 – Vuković 5,5 (od 47. Balić 5), Caktaš 5 – Gotal 5, Vlašić 6, Maloku 5 (od 62. Milevski 5,5) – Maglica 5

REZULTATI 22. KOLA

Petak:

Slaven Belupo - Istra 1961 2-1 (Grgić 17, Mirić 45+1 / Jo 22)

Subota:

Lokomotiva - Hajduk 2-1 (Andrijašević 7, Gržan 53 / Maglica 26)

Zadar - Zagreb 0-1 (Matić 8)

Nedjelja:

Osijek - Dinamo (15 sati)

Split - Rijeka (17 sati)

LJESTVICA:

1. Dinamo 21 17 4 0 52-12 55

2. Rijeka 21 14 4 3 46-17 46

3. Lokomotiva 22 10 4 8 45-38 34

4. Hajduk (-3) 22 10 5 7 42-34 32

5. Zagreb 22 8 6 8 27-33 30

6. Slaven Belupo 22 6 5 11 21-33 23

7. Split 21 4 10 7 24-28 22

8. Istra 1961 22 3 9 10 22-36 18

9. Osijek 21 5 3 13 23-37 18

10. Zadar 22 4 4 14 21-55 16

Prijenos uživo

Kraj utakmice!

90. minuta + 2 - Vlašiću poništen gol zbog zaleđa - igrač Bijelih bio je na ivici nedopuštene situacije.

90. minuta + 1 - Sovšić izlazi, ulazi Rukavina.

90. minuta - Gržan je išao prodati bicikl Miloviću pa mu je lopta pobjegla u korner.

89. minuta - Balić puca iz velike daljine, ali bez ikakve opasnosti za gol Sluge.

81. minuta - Hajduk zasad ne uspijeva golom kapitalizirati igrača više na terenu.

68. minuta - Još uvijek nije jasno zašto je Mrčela dobio crveni karton...

67. minuta - Žuti karton za Mrčelu koji je faulom zaustavio Gotala. Odmah potom crveni karton!!!

65. minuta - Kod Hajduka izlazi Maloku, ulazi Milevskij.

61. minuta - Raspad sistema u obrani Hajduka - Kolar je dvaput imao priliku riješiti utakmicu, ali je jednom pucao ravno u Kalinića, a drugi put nebu pod oblake.

57. minuta - Pravi slalom je 'odvozio' Gržan između obrane Hajduka! Prošao je dva igrača, prevario Kalinića i zatim pucao pokraj vratnice - lijep bi to gol bio...

55. minuta - Pogodio je krasno Gotal lijeve rašlje Sluge, ali sudac je označio zaleđe prilikom primanja lopte - opet nejasna situacija, odmah nakon gola Lokosa.

52. minuta - GOOOOOL!!! Bručić je lijepo ubacio nisku loptu s lijeve strane koju je Gržan ugurao u mrežu nakon duela s Milovićem. Tražili su igrači Bijelih igranje rukom, ali sudac je pokazao na centar.

47. minuta - Lijepo je prošao Šovšić kraj obrane Hajduka nakon pogreške Vukovića koji mu je ipak uspješno zasmetao prilikom udarca te Kalinić bez problema hvata loptu.

Kraj poluvremena: Vrlo dinamični prvi dio gledali smo u Kranjčevićevoj - obje momčadi imale su svojih šansi, mada su one Hajdukove bile nešto opasnije naravi. Obrana Hajduka ima očitih problema sa ubačajima u kazneni prostor, pogotovo kad je riječ o slobodnim udarcima - jedan takav ih je i koštao gola. No, s druge strane su povukli par lijepih akcija koje su mogle izroditi i koji pogodak više. I da, još uvijek ne znamo što je Špacina spiralna impostacija.

45. minuta - Poluvrijeme promašenih šansi zaključio je Gotal - Sandro je potrčao sam prema Slugi po lijevoj strani i zaboravio da ima i lijevu nogu. Dok je probao namjestiti udarac na desnicu, stigla je obrana Lokomotive pa je još malo odmaknuo loptu unazad i zatim je vanjskim felšom poslao u smjeru sjever-sjeveroistok.

40. minuta - Lijepu loptu Bartoleca Andrijašević s nekoliko metera nespretno šalje u korner.

35. minuta - Caktaš je ubacio s tridesetak metara, Sluga boksao loptu prema drugoj polovici terena gdje je prihvaća Kolar i povlači kontru. Dodao je loptu natrčalom Gržanu koji opet komplicira na šesnaest metara te na kraju ljevicom šalje loptu u Kranjčevićevu. Ulicu, ne stadion.

32. minuta - Sjajna prilika za Hajduk i zavidno upropaštavnje šanse od strane Maglice - Vršajević je lijepo poslužio napadača Bijelih na nekih 12 metara od gola, ovaj primio loptu i zatim premišljao hoće li pucati ili nabaciti lažnjak dok mu dilemu izbijanjem lopte nije razrješila obrana Lokosa.

27. minuta - Gržan je napravio pravi kaos u obrani Hajduka, ali lopta je na kraju završila u rukama Kalinića.

25. minuta - GOOOOL!!! Taman smo htjeli napisati kako je utakmica krenula u pravcu bezidejnih dodavanja kad ono - pogodak! Maglica je gurnuo loptu prema Vlašiću na lijevo krilo, ovaj došao skoro do korner crte i zatim sjajno desnom nogom vratio loptu Maglici točno na trepavicu. Napadač Hajduka nije imao problema spremiti je u mrežu Lokomotive.

15. minuta - Oštro je Caktaš ubacio u kazneni prostor, a Leko poletio da glavom izbaci loptu u prvi korner za goste.

8. minuta - Kakva šansa za Hajduk! Gotal je pobjegao obrani Lokosa, zaobišao Slugu, ali nije uspio na vrijeme uhvatiti loptu koju je pustio u predugi for, niti uputiti udarac.

7. minuta - GOOOOL!!! Slobodan udarac za domaćina na 20-ak metara ovaj put urodio je golom - Andrijašević je visoko skočio i zabio bivšem klubu već na početku utakmice. Franko iz respekta prema Bijelima nije slavio pogodak...

6. minuta - Na stadionu u Kranjčevićevoj skupilo se lijepih 3000 gledatelja.

1. minuta - Nije utakmica ni počela, a zbunjenost obrane Hajduka gotovo ih je koštala gola! Nakon ubačaja iz slobodnog udarca lopta je preletila igrače Bijelih da bi došla do igrača Lokomotive od kojeg se doslovno odbija s par metara u ruke Kalinića. Tako je to kad se ne očekuju pokloni obrane.

Utakmica je počela!

LOKOMOTIVA - HAJDUK 2-1 (Andrijašević 7, Gržan 52 /Maglica 25)

Sastavi:

Lokomotiva: Sluga - Bartolec, Mrčela, Prenga, Bručić - Gržan, Andrijašević, Leko, Šovšić, Doležal - Kolar

Hajduk: Kalinić – Vršajević, Maloča, Milović, Pejić – Vlašić, Vuković, Caktaš, Maloku – Maglica, Gotal

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. rujan 2024 00:45