getty images
UČITELJ O UČENIKU

Lagerback o Kovaču: 'Niko ima trenerski gen, no nije isto voditi mlade i seniore'

Želim Kovaču sve najbolje, ali tek kad završe ove dvije utakmice, kaže Šveđanin
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 24. listopad 2013. 10:17

Prije otprilike nešto više od dvije godine, izbornik Islanda, Šveđanin Lars Lagerbäck bio je učitelj hrvatskog izbornika Nike Kovača. Naime, poznati trener stigao je kao predavač na Akademiju HNS-a koju je tada pohađao Niko. Lagerbäck spada u elitnu skupinu trenera, pa je zahvaljujući tom kriteriju došao i do Akademije HNS-a. Kovač je tada u Umagu upijao njegovo predavanje na temu “Adaptacija trenera na različite stilove igre”, a čak su skupa demonstrirali i neke vježbe.

Tko bi mogao zamisliti da će samo nakon dvije godine od tog događaja učitelj i učenik odlučivati o tome tko će otići na Svjetsko prvenstvo!? Je li Kovač dobro zapamtio predavanje i hoće li se adaptirati na Lagerbäckov stil igre? Hoće li učenik nadmašiti učitelja? Svi vjerujemo da hoće...

U Zürichu je poznati švedski trener bio vrlo tražena osoba. Jako dugo se zadržao kod švedskih novinara, onda su ga rastezali islandski, ali je našao vremena vremena i za hrvatskog izvjestitelja.

- Iskreno, nismo imali prevelikih očekivanja od ovog ždrijeba u Zürichu. Sve četiri reprezentacije koje su bile u krugu nositelja su jake i sa svima bi bilo teško igrati. Međutim, Hrvatska je sasvim OK za Island. Sasvim dobar ždrijeb - kazao nam je Lagerbäck.

Nakon što se pozdravio s Nikom Kovačom, dodao je sa smiješkom:

- Moja prednost je što poznajem novoga hrvatskog izbornika. Bio sam mu predavač, ha, ha...

Kad se radi o Niku Kovači kaže:

- Znam vašeg izbornika, nekoliko puta smo razgovarali. On je vrlo pametan momak, ima razvijen trenerski gen. Zar vaša reprezentacija U-21 pod njegovim vodstvom nije sve pobijedila, između ostalog jake i talentirane mlade vrste Ukrajine i Švicarske? Naravno, nije isto voditi mladu i najbolju selekciju države. Rekao bih čak da je to ogromna razlika. Želim Kovaču da se što bolje prilagodi toj promjeni, ali tek kad završe ove dvije utakmice.

Koliko promjena izbornika može utjecati na igru Hrvatske koja je bila loša u finišu kvalifikacija?

- To uopće ne treba biti loše, dapače.

Može li novi trener, sad tu ne mislimo samo na Niku Kovača, u tako kratkom vremenu popraviti igru momčadi koja ne izgleda dobro?

- Naravno da može. Ponekad je dovoljan samo jedan dobar razgovor s igračima. S tim ako aludirate na lošu formu Hrvatske, ja mislim da će priča u sudaru s nama izgledati drukčije, da će vaša reprezentacija biti bolja. Što ipak ne umanjuje moj optimizam.

Kad govori o hrvatskoj reprezentaciji veli...

- Imam iskustva s Hrvatima iz vremena dok sam bio izbornik Švedske. Vi imate vrlo interesantnu reprezentaciju, ali mislim da znam što se od Hrvatske može očekivati. Jesmo li autsajderi? Samo na papiru. U kvalifikacijama smo mnoge iznenadili, zašto ne bismo i Hrvatsku?

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
11. rujan 2024 22:37