Damir Krajac / CROPIX
TEŽAK PUT PREMA BRAZILU

Bjelica o šansama Vatrenih: 'Kakav sretan ždrijeb, izgledi protiv Islanda su nam 50:50'

Piše: Nikola LipovacObjavljeno: 28. listopad 2013. 16:11

Grč u želucu sam osjetio kada sam čitao izjave i komentare o Islandu kao odličnom ždrijebu, gotovo navlas iste kao i kad je Dinamo izvukao Austriju, samo što su mi one tada odgovarale, naglašava Nenad Bjelica, trener bečke Austrije, jedini predstavnik hrvatske nogometne struke u Ligi prvaka.

- Sada mi nije drag takav pristup. U kolovozu su Otto Barić i Niko Kovač džabe upozoravali da Austria nije skijaška momčad, kao što ni sada Island nije ribarska. Ta moja Austria je prije Dinama gusto prošla islandskog prvaka (1-0 i 0-0, op. p.). Muka mi je kad se govori “opet nas je pomazila sreća”. Nemojmo se zanositi prošlošću otprije osam godina, Island je danas nešto drugo, iako nije favorit, svjestan je svoje prigode. Izgledi za prolaz su 50:50%.

Bjelica u kadru ima dvojicu nogometaša s hrvatskim državljanstvom, standardnog stopera Kaju Rogulja i pričuvog vratara Ivana Karduma:

Poticajno ozračje

- Lindner je najbolji austrijski vratar, perspektiva za reprezentaciju, no Kardum i P. Grünwald odlično treniraju i za nagradu ih izmjenjujem na klupi da si obojica zarade premije. Rogulja nisam nudio Štimcu, nego sam želio javno skrenuti pozornost da dečko igra u Ligi prvaka, a lani je bio u močadi koja je osvojila naslov u ligi koja je jača od HNL-a. Pouzdan je, marljiv, napreduje iz mjeseca u mjesec, u najboljim je godinama (27, op. p.), trebalo bi i njega imati u vidu, nemamo baš toliko širok izbor kvalitete na stoperima.

S obzirom da je novi hrvatski izbornik građanin Salzburga, dakako Niko Kovač, a ne dr. Ivo Sanader, Austria sad neće biti izvan fokusa:

- Ukoliko se već odlučilo prije dodatnih kvalifikacija mijenjati izbornika, Niko Kovač je za ovu situaciju idealan, jedino što nema iskustva, ali nisu ga imali ni Bilić niti Štimac. Niko poznaje situaciju, mlad je, gladan uspjeha, karakterno je baš ono što nam sada treba: odlučan, autoritativan, čovjek kojeg igrači slijede, a javnost mu vjeruje.

Glede ‘hrvatskog sporta broj jedan’ Bjelica dalje kaže:

- Austrija ima klub u Ligi prvaka i dva u Europskoj ligi, od kojih će jedan sigurno proći skupinu, a mi Austrijance još doživljavamo kao skijaše, svjetski smo prvaci u podcjenjivanju. Austrija je u kvalifikacijama za SP osvojila 17 bodova, kao i Hrvatska, završila je trećeplasirana, ali iza Njemačke i Švedske, ima mladu i poletnu reprezentaciju, u mlađim kategorijama je na završnim turnirima...

Austria je u prva tri kola Lige prvaka doživjela dva poraza doma (Porto 0-1, Atlético 0-3) te osvojila bod u St. Peterburgu, čeka još na prvi pogodak, zasad ima tri ‘stative’. No, nakon 0-0 sa Zenitom prodano je još 8.000 ulaznica na prethodnih 37.000 paketa i protiv Madriđana je na Ernst Happelu bilo rekordnih 45.675 gledatelja. Atmosfera je poticajna i kada momčad gubi...

- Publika nam daje moral i kad nam suparnik rano povede. Sjetite se, protiv Dinama nam su nam naši navijači pomogli pri 1-3 da postignemo taj pogodak za prolaz...

Bjelica je u nedjelju imao dvoboj s najvažnijim domaćim rivalom, Rapidom.

- U zadnjih 11 utakmica do ovog vikenda samo smo jednom pobijedili, uspjeh u bečkom derbiju napunio bi nas samopouzdanjem. Ligu prvaka nam je naplatila i danak u ozljedama petorice ofenzivaca za koje nemamo sve zamjene, pa mi je čak i bek Leovac morao igrati napadača, podsjeća Bjelica, koji u ‘austrijskom Real Madridu’ nije ni izbliza pod pritiskom kakav bi se u sličnoj situaciji stvorio u Maksimiru ili na Poljudu...

Ligom prvaka kupili mir

- Prvi sam nezadovoljan rezultatima u prvenstvu, svjestan sam da ni u klubu nisu presretni mjesec dana bez pobjede, no sa 15 milijuna eura zarade ulaskom u Ligu prvaka, što nam je 75% proračuna, omogućili smo si mir i strpljenje. Klub će taj novac pametno investirati, u podmladak i infrastrukturu, proširit ćemo još jednu tribinu, a na zimu možda dovesti koje pojačanje da osvježimo kadar, poručio je 42-godišnji Osječanin.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. rujan 2024 10:33