Vladimir Dugandzic / CROPIX
POLJUDSKI MARINCI

Krstičević promijenio navike: 'Lijepo je imati talent, ali bez žestokog rada nema uspjeha'

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 12. studeni 2012. 11:55

Toplo-hladno igrali su hajdukovci od Velike Gospe do kraja rujna, a onda su odlučno rekli 'dosta nam je te priče’. U tjednu gradskih obračuna prelomili su sezonu. U trenutku kada se određivao pravac kretanja 'bijelog broda’, na raskrižju sezone pokazali su karakter i moć. Riješili su oba susreta, uzeli bodove u Parku mladeži iskupivši se za poraz od Istre, a potom Split eliminirali iz Kupa. Sve u tri dana. Otad je krenula bijela lavina.

- Na terenu se vidjelo da im ne mogu doći blizu, da su hajdukovci tjelesno puno spremniji. Zato Split nije mogao stvoriti pritisak u zadnjih 15-ak minuta njihovih dvoboja - bio je najčešći komentar s tribina. Čulo se i sljedeće...

- Bijeli su spremni poput marinaca!

Direktni sudionici na terenu imali su slične poglede. Iz Hajdukove svlačionice moglo se čuti rečenica 'osjetili smo da ih imamo, da smo jači u duelu na sredini terena’. Tu je doista i stvorena prevaga. Opterećeni sumnjama u vrijednost momčadi ušli su Bijeli u te dvoboje. Ali, kada su se pobjedama u gradskim ogledima riješili skeptika, puni samopouzdanja nastavili su u pobjedničkom ritmu koji prerasta u novu veliku seriju. Hajduk je u zadnjih pet utakmica upisao četiri pobjede. Istra je nanijela jedini poraz, a redom su od početka listopada padali Cibalia, Split, Zadar i Zagreb.

- Vraća nam se rad. Ništa drugo. U životu sam naučio da je lijepo imati talent, ali bez žestokog rada nema uspjeha. Talent je samo preduvjet - objasnio je Krstičević još jednom svoju filozofiju i dodao argument u brojkama.

- Imali smo 160 zajedničkih treninga od početka priprema.

Brojka fascinira, kada se zna da je od početka priprema prošlo pet mjeseci. Nešto više od 150 dana, a broj treninga je neznatno veći. Međutim, veći dio priprema hajdukovci su radili po dvaput, nekad i triput dnevno. Krstičević sa svoja dva kondicijska trenera Dujom Poljakom i Borisom Peyrekom.

- Ne znam koliko smo kilometara pretrčali, bitno je da je intenzitet bio ozbiljan. Uvijek sam smatrao da je naš najveći problem što treninge doživljavamo kao rekreaciju, a utakmicu kao nešto seriozno. Međutim, igračima sam danas usadio razmišljanje da je svaki trening važan koliko i utakmica - naglasio je Krstičević.

Zato su Bijeli spremni, agresivni i pobjeda željni. U međuvremenu, u procesu sazrijevanja, dobili su još jednu karakteristiku, a to je racionalnost trošenja.

- Naučili su kako se odmoriti tijekom utakmice, kako rasporediti snagu i kako ponekad izvesti aut bez žurbe. Istina je, sazrijevaju, i to brže nego se mislilo. Odgovorniji su, danas ima igrača koji će bez problema uzeti loptu kada momčad zastane, kada nam ne ide po planu. Zato nije slučajno da bolje stojimo na terenu. Svi su igrači pojedinačno napredovali, ali u tom procesu bitno je nastaviti s velikim angažmanom.

Učvrstio je Krstičević obranu, samo jedan pogodak primio je Hajduk u poljednjih pet prvenstvenih utakmica. Dva ukupno u zadnjih šest dvoboja uključujući i Kup sa Splitom. U tom razdoblju pet je pobjeda sjelo na konto Bijelih.

- Obrana je disciplina, a to znači da kompletna momčad mora igrati obranu. Kada sam došao na mjesto trenera znalo se događati da nam curi u veznom redu, da protivnik lakoćom osvaja prostor i dolazi pred naš šesnaesterac. Ali danas i Giga Vuković igra obranu. Za mene je obrana temelj, ali diciplinirani temelj.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. rujan 2024 06:34