Ronald Goršić/CROPIX
JEDNA DVOJBA

Kovačevih deset za Brazil: Schifo siguran, ali još se ne zna tko će zamijeniti Mandžu

U postavi su sigurni Pletikosa, Srna, Ćorluka, Schildenfeld, Pranjić, Modrić, Rakitić, Kovačić, Perišić i Olić
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 02. lipanj 2014. 13:56

Niko Kovač već duže vremena govori da ima 9/11 formiranu momčad za start SP-a. Jedan je, i ključni, izostanak izazvao najveće upitnike, tko će igrati umjesto Marija Mandžukića. Izbornik se mora opredijeliti između Jelavića i Olića, koji odgovaraju potrebi centralne robusne špice. Ovisno o tom izboru očito će se riješiti druga dvojba, tko će na desno krilo. Nakon ove faze priprema i prve utakmice s Malijem, čini se da ta dvojba ipak nije još raščišćena. Kandidati su Perišić, Eduardo a u nekom krajnjem epilogu možda i Darijo Srna, kako je bilo protiv Španjolaca u Poljskoj. U postavi su sigurni Pletikosa, Srna, Ćorluka, Schildenfeld, Pranjić, Modrić, Rakitić, Kovačić, Perišić i Olić , a njihov raspored će ovisiti upravo o 11. izboru. Njega ćemo moći nazrijeti u generalki protiv Australije.

Uz te izbore, Niku Kovača očekuje sa suradnicima još dosta važnog posla u Salvadoru. Prije svega fizički osvježiti momčad, koja je nagomilani umor od klupske sezone dodatno otežala intenzivnim treninzima u Bad Tatzmannsdorfu. Trebat će puno znanja i mudrosti da se taj veliki problem, koji muče sve reprezentacije, razriješi u vrlo teškim tropskim uvjetima Brazila. To pogotovo vrijedi za one igrače koji su imali najviše utakmica i napora tijekom sezone, a u našem slučaju su to Rakitić i Modrić, odnosno za igrače koji su imali duži odmak od posljednjih utakmica kao, primjerice, Mandžukić, dakle sve stožerni akteri Vatrene momčadi. U daljnjem procesu približavanja starta turnira važno će biti i otkloniti sve dvojbe je li primjerenije da naša sredina terena protiv Brazila bude sastavljena od samih znalaca ili da se osnaži blok igračem defenzivne vokacije. Naposljetku ostaje ne manje važan, naprotiv, psihološki faktor priprema za ogromna iskušenja koja su pred reprezentacijom. Počevši od Brazila, iako će pritisak potom samo dodatno rasti i biti opterećen imperativima. Pogotovo za devet debitanata na velikom natjecanju.

Iskušenja kao u priči za izbornika Niku Kovača. Stoga jako intrigira kako će im odgovoriti. Biti će također iznimno zanimljivo kako će se (pre)rasporediti odnos snaga podrške i kritika već za vrijeme, a pogotovo nakon Mundiala. Dosad je kritika bila uglavnom u zatišju i čeka prve bure. Njih će neminovno biti u idućih tri tjedna, a s kakvom jakosti, ovisi i o prethodno navedenim pripremama za iskušenja reprezentativnog tabora.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
28. rujan 2024 12:06