Tom Dubravec / CROPIX
SUTRA PROTIV AUSTRALIJE

Pletikosa: 'Strah od Brazilaca nestao je 2006., kada su im u napadu igrali Ronaldo i Kaka'

Protiv Australije pobjeda je važna. Zbog samopouzdanja i zbog atmosfere... - kaže Pletikosa
Piše: ArhivaObjavljeno: 05. lipanj 2014. 17:55

Kada nogometni stručnjaci govore o snazi ili manjkavostima hrvatske reprezentacije, uvijek će reći: 'Imate vrlo dobrog golmana i to je vaša prednost!' Stipe Pletikosa je na ovom prvenstvu jedini, uz Ikera Casillasa, koji je odigrao više od stotinu utakmica za nacionalnu selekciju i jedan je od najiskusnijih naših igrača. Uoči zadnje test utakmice protiv Australije, upravo je on istrčao pred sedmu silu, uglavnom brazilske novinare.

Prvo pitanje se odnosilo na Pletikosino mišljenje o Neymaru, najvažnijem nogometašu na turniru. Barem dok turnir ne počne.

- Svi brazilski nogometaši su izuzetno kvalitetni, svi mogu riješiti utakmicu jednim potezom, njihova najveća snaga je u individualnoj kvaliteti, što će Scolari znati iskoristiti. Djeluju i kao momčad. Najbolje poznam Hulka, igramo u istoj ligi, fantastično šutira, što je izazov i za mene, volim igrati protiv najboljih.

Kako se pripremate za prvu utakmicu?

- Koncentrirani smo samo na to, uvježbavamo dvostruki, pa čak i trostruki blok, znamo da moramo izdržati uraganski brazilski ulazak u utakmicu, agresivnost je njihov stil. U Brazil smo došli napraviti iznenađenje, ambicije su nam zdrave, motivirani smo, a računamo i na pritisak, koji će čak i takva momčad, kao što je Brazil, teško izdržati. Oni ne moraju samo pobijediti nas, oni moraju osvojiti svjetsko prvenstvo...

Koliko je u tim pripremama važna utakmica s Australijom?

- Vrlo je važna! Treba nam pobjeda za samopouzdanje, no, nedaj Bože da se netko ozlijedi. Trebamo dobar posjed lopte, okomita otvaranja, na čemu izbornik najviše inzistira.

Related content

Jeste li se adaptirali na klimu, smeta li vam nešto?

- Ništa mi ne smeta, očekivao sam da će biti puno gore. Ne znam kako će biti u Manausu, ali, na prvom treningu u Salvadoru bilo je jako dobro. Nisam osjetio nikakve poteškoće, ntko se ne tuži da loše spava, adaptirali smo se i na vremensku razliku. Sve je vrlo prihvatljivo...

Related content

Bojite li se brazilskih napadača?

- Sav strah, koji sam imao od njih, 'ispario' je 2.006. godine, kada su u napadu igrali Ronaldinho, Ronaldo, Kaka i Adriano. Strah je nestao, ostao je samo respekt, svi su izvrsni, a izvrsni me motiviraju.

Jeste li ponosni što ćete igrati na otvaranju svjetskog prvenstva, i to protiv Brazila?

- To je utakmica o kojoj sanja svaki nogometaš, čekaš je cijelu karijeru. Kad dođeš u moje godine, kad si na zalazu, iako se nadam da ću vam „dosaditi“ koliko ću trajati, prepustiš se samo igri. Ne bojiš se, jer si napravio sve što „triba“, kad je glava čista. Dodatna motivacija su mi suigrači, atmosfera je doista izvrsna, a ako će biti do mene, možete biti mirni.

- Biste li bili mirniji da prvu utakmicu igrate, primjerice s Meksikom, nego Brazilom?

- - Ne, baš je dobro što otvaramo s Brazilom. I mi ćemo dati više nego što objektivno možemo, „lip“ je osjećaj da te gleda pola svita na televuiziji, moraš izvući sve najbolje iz sebe. I što smo bliže toj utakmici, sve sam mirniji.

Kakva je 'brazuka', imate li primjedbi na loptu?

- - Ne, lopta je stvarno dobra. Prvi put, nakon dugo vremena, golmani se neće žaliti na loptu. Doduše, brza je, ali ne „leluja“, što je za golmane najgora karakteristika. Izvrsna je kod ispucavanja, zadovoljan sam...

Koliko su vam značajni brazilski igrači, Sammir i Dudu?

- Jako su značajni, fantastični su igrači, kvalitetni su dodatak našoj momčadi. Sammir me vrlo ugodno iznenadio, vidim ga u teretani, vidim da pazi na ishranu, priprema se za veliku stvar.

Ako se ne varam, jedini ste golman na turniru osim Casillasa, koji je igrao više od stotinu utakmica, pa vjerojatno Brazil doživljavate kao priliku generacije?

- Upravo tako, tako se pripremamo od prvog dana. Spreman sam prihvatiti odgovornost, a golmani su jedni od najodgovornijih za rezultat. Kad govorimo o velikom rezultatu, odmah se uspoređujemo s Vatrenima iz '98. Dražen Ladić, koji je tada branio fenomenalno, moja je inspiracija. Ako želimo napraviti veliki rezultat, morat ću biti približno dobar, kao Ladić tada. Treme više nema, čekam veliki rezultat i uživam u nogometu...

- Velika momčad, velika utakmica. Međutim, mi smo puni samopouzdanja, nemamo što za izgubiti i ja se nadam dobrom rezultatu. Ne bojimo se nikoga - rekao je Dejan Lovren istaknuvši da jedva čeka utakmicu u Sao Paulu.

- Kako ne, pa gledat će nas cijeli svijet! Ja u prvih 11? Ja sam tu, spreman sam...

Ima li nervoze?

- Malo da, ali mislim da se to ne može usporediti s njima... Oni će biti puno nervozniji.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
29. rujan 2024 11:23