Srdjan Vrancic / CROPIX
DEBITIRA NA OTVARANJU

Kovač sprema iznenađenje Brazilcima, Modriću treba Xabi, glumit će ga Močinić?

Piše: Tomislav ŽidakObjavljeno: 04. lipanj 2014. 14:02

Hrvatska se jučer otisnula u svoju najveću nogometnu avanturu. Za našu reprezentaciju molit će i kardinal Bozanić i agnostik Josipović. Molitva je nužna jer idemo na noge prvom favoritu Svjetskog prvenstva, a i ostali suparnici su moćni. Molitva je psihološka priprema, iako naš problem mogu riješiti samo precizni dupli pas i nadahnutost Marija Mandžukića i Luke Modrića.

Kada smo odlazili u Francusku, imali smo Ćiru Blaževića, Zvonimira Bobana, Dražena Ladića, Davora Šukera i Roberta Prosinečkog. Kada smo išli u Japan 2002. godine, Hrvatska se oslanjala na igrače na zalasku, Prosinečkog, Bokšića, Šukera...

Prilika generacije

U Berlinu 2006. godine u naslovnoj ulozi bili su Dado Pršo, Niko Kranjčar i Darijo Srna. Osam godina kasnije oslanjamo se na Luku Modrića, Stipu Pletikosu, Ivana Rakitića, Ivicu Olića, Eduarda da Silvu i Sammira, Darija Srnu i Deana Lovrena. Prvoklasne igrače. Međutim...

Bio sam u ponedjeljak popodne u Westinu na dodjeli nogometnog Oscara i nije me zapuhnuo optimizam. Igrači su nekako stisnuti i napeti. Trema nije loša stvar jer za nekoliko će dana pred dvije milijarde ljudi igrati svoju najvažniju utakmicu u karijeri. Ta se ne igra za premiju, već za čast. I tu će reći - ili jesmo, ili nismo! Pred njima je prilika generacije, za mnoge i posljednja šansa!

Kekovi savjeti

Nedavno sam razgovarao s hrvatskim trenerom godine Matjažom Kekom. Slovenac iz Maribora, koji je prije četiri godine vodio Sloveniju na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi, rekao mi je: “Vaš ključni čovjek je Luka Modrić. Ali, da bi bio dobar kao u Madridu, treba mu - Xabi Alonso!” Imamo li ga? Niko Kovač misli da smo ga našli u Ivanu Močiniću. Mladić je istovremeno i “spielmacher” i “scharfmacher”. Je li on Xabi Alonso? Naravno da nije, ali hoće li Niko Kovač biti toliko hrabar da mladića s Kantride postavi na jednu od najodgovornijih pozicija u momčadi, i to protiv najrenomiranijih suparnika? Ne sumnjajte, Niko Kovač ima jaja.

Čak i ako posumnja u svoj odabir, ima brata. A Robert Kovač je u ovom stožeru ono što je u Bilićevu stožeru bio Robert Prosinečki. Savjetnik za najopipljiviji odabir, Prosinečki je slagao veznu liniju. Danas je Robert Kovač taj koji će uvjeriti ili razuvjeriti Niku je li Močinić dobar izbor. Nitko ne zna, osim možda Matjaža Keka.

U uvodu sam rekao da je ovo prvenstvo - avantura. Naravno da jest jer Hrvatska, kao i uvijek, ima vrlo dobrih igrača, ali većina je mrtvo umorna. Ako je Ivan Rakitić odigrao 57 utakmica u sezoni, može li još barem četiri na istoj razini?

Obrana pobjeđuje

Ni Luka Modrić, ni Mario Mandžukić nisu u boljoj poziciji. Nacionalni naboj im ne dopušta da u Brazil idu na relaksaciju, ali i fizički kapaciteti imaju gornju granicu. Druga je priča da smo tanki na nekim pozicijama, da nam fali dobar lijevi bek, poput Jarnija, da nemamo defenzivnog veznog, a definicija Kovačeve nogometne filozofije glasi: “Defence wins Championship!” Obrana pobjeđuje.

I zato sam uvjeren da će Močinić, koji je najbliži Kovačevoj definiciji modernog defenzivnog veznog igrača, biti u udarnoj momčadi protiv Brazila.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
29. rujan 2024 13:23