Srđan Vrančić / CROPIX
U PETAK PROTIV AUSTRALIJE

Niko Kovač nasmijao domaće: 'Mi smo europski Brazilci, lako ćemo se prilagoditi...'

'Brazil u prvih 15 minuta velikom većinom rješavaju utakmice. Mislim da imamo rješenje za njih...'
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 04. lipanj 2014. 20:58

Što za Hrvatsku i izbornika Niku Kovača znači otvaranje s Brazilom? Izbornik, koji je to tome govorio mali milijun puta, strpljivo je ponavljao:

- Igrati protiv Brazila je velika čast. Bolje da su nam prvi suparnik u skupini nego posljednji, jer znat ćemo nakon dvoboja s njima što nas čeka u drugom i trećem susretu. Sretni smo što otvaramo s njima.

Domaćin ima golem pritisak, koliko će ga to omesti?

- Sve su to vrhunski igrači koji igraju u vrhunskim klubovima, ali ovaj pritisak će nadmašiti onaj u klubovima. Očekivanja su velika, no mi imamo vlastita razmišljanja i odradit ćemo svoj dio posla, ako nam njihov pritisak olakša situaciju, rado ćemo to prihvatiti.

Bojite li se nereda u Brazilu na vrijeme Mundiala?

- Vidjeli smo lani za vrijeme Kupa konfederacija, i u zadnje vrijeme na televiziji što se događalo. Razumljivo je što narod izlazi na ulice, ali mi smo došli ovdje igrati SP i ne smijemo se upustiti ni u kakva druga razmišljanja, nadam se da ćemo to uspjeti.

Kolega iz Brazila ponudio je opservaciju za koju ga je Kovač pohvalio. Naglasio je da Brazil radi pritisak u prvih 15 minuta.

- Dobra analiza, to je točno. Oni u prvih 15 minuta velikom većinom rješavaju utakmice. Vidjeli smo takvih više od deset. Mislim da imamo rješenje, no jedno je što mi kao stožer zamislimo, a drugo je što će biti na terenu. Posjedujemo vrlo potentnu ekipu koja im se može suprotstaviti.

Nije gledao Brazil - Panama, niti Meksiko - BiH, no bit će vremena da i to "odvrti".

- Ne bih govorio o Neymaru, Brazil je ekipa koja će biti vođena s tribina, s puno navijanja i zanosa, momčad koja je sigurno veliki favorit i otići će daleko. Ali, morat ćemo tek odigrati utakmicu da vidimo kako će proći s nama, pa onda s ostalima.

Hoće li Brazilci Sammir i Eduardo imati veći pritisak jer su rođeni u Brazilu?

- Ne vidim zašto? Oni su naši državljani, igraju za Hrvatsku, dat će sve od sebe. Sigurno da im u srcima tuče "Brazil", ovdje su rođeni i odrasli, međutim, znam da su veliki profesionalci i veliki Hrvati koji će dati sve od sebe kad budu nastupali za našu šahovnicu.

Nekoga je zanimalo i kako su se uklopili u reprezentaciju. Iako je Dudu u njoj već deset godina.

- Sammir i Eduardo igraju isti stil kao i svi ostali naši reprezentativci. Imaju vic i tehniku. Mi Hrvati, tako govore, smo europski Brazilci, pa je zapravo za Brazilce vrlo jednostavna prilagodba. Ne dobivam s njima nešto bi odudaralo od hrvatskog nogometa, nego dva izrazito kvalitetna igrača koji nam dižu reprezentaciju na još višu razinu.

Australija je posljednja provjera, no neće to biti generalka za Brazil. Kovač je odlučio sakriti karte pred Scolarijem, radije će dati šansu širokom spektru igrača, a uvježbavanje akcija ostaviti za zatvorene treninge.

- Izmiješat ću postavu. Tri dana su premalo za prilagodbu na ovdašnje uvjete, zato ionako ne bismo mogli dati najbolje od sebe. Radije ću ponuditi prigodu onima koji nisu u prvom planu. Možda ćemo ih zatrebati već u prvoj ili nekoj kasnijoj utakmici - kaže izbornik.

Najavio je da će Pranjić nastupiti, da se Močinić vraća trenizima, veznjak Rijeke jedini je stigao s problemom, no ozljeda je lakše prirode. Na teren će zacijelo Lovren, najavljen je i za press-konferenciju u četvrtak.

- Za Brazil imamo još jedno ili dva otvorena pitanja koja želimo vidjeti. Taktika je posložena za otvaranje jer smo ih pratili gotovo pola godine, ali imena nisu do kraja definirana.

Radi se o poziciji napadača, gdje su u prvom planu Jelavić i Olić, te vjerojatno hoće li Schildenfeld biti stoper ili možda ipak Lovren. Kovač odbija priče da je dvoboj s Australcima nepotreban, da samo može biti rizik od ozljede. Uostalom, igrati se mora, svi igraju...

- Nećemo gledati negativno, i na treningu je bilo ozljeda. Tražili smo taj susret da vidimo kako će se dečki osjećati na klimi Brazila. Australija je ekipa koja igra odličan, lijep, okomit, agresivan nogomet, koja će nam sigurno otežati situaciju. Nije favorit u skupini, ali može iznenaditi. Svaki rezultat koji je pozitivan je dobar, ali u životu sam odigrao puno prijateljskim utakmica, često sam doživio da se napravi dobar rezultat u pripremnom ogledu a onda na turniru nije dobro.

Normalno da Australija, koja opet ima puno Hrvata, ne kotira bogznakako u društvu Španjolske, Nizozemske i Čilea.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
29. rujan 2024 15:26