DVOBOJ AFRIKANACA

KOUASSI vs BELLE Tko će odlučiti derbi - igrač s audicije ili skupi plaćeni Kamerunac?

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 04. listopad 2013. 15:51

Jean Evrard Kouassi ili Henri Belle? Da su na Poljudu mogli birati prije 15-ak mjeseci, sigurno bi uzeli Bellea. Ali danas, nakon svega što su ta dva tamnoputa desna krila pokazala u dresovima Hajduka i Splita, nema toga stručnjaka koji bi dao prednost 24-godišnjem Kameruncu. Premda je iz pulske Istre došao uz sjajnu preporuku golgetera koji je u 38 nastupa postigao 11 pogodaka, u Parku mladeži ne mogu kazati “pogodili smo, imamo igrača za veliki transfer”. U dresu Splita Belle je malo pokazao, očekivalo se više od kamerunskog napadača koji je doveden da bi bio glavni glumac, ali zasad se zadovoljio tek epizodnim ulogama. S druge strane, 19-godišnji Kouassi je došao preko “audicije”, morao je proći provjeru da bi na mala vrata stigao do ugovora. Ali, isplatila se proba i Kouassiju i Hajduku.

Usporedba Kouassija i Bellea prava je paradigma situacije u dva splitska kluba. Hajduk je momčad stvarao uzimanjem jeftinih igrača, praktički besplatnih na tržištu, a Split je ekipu kreirao kupovinom već etabliranih, dokazanih nogometaša. Takav je i Belle za kojeg je interes u ljeto 2012. iskazao i Hajduk, međutim, Bijeli nisu mogli ući u tržišnu utakmicu. Premda se Belle obećao većem susjedu, nakon dva dana razgovora u gradu pod Marjanom priklonio se trenutno financijski moćnijem klubu i završio je u Parku mladeži. Dočekan je kao velika zvijezda, ali nakon 15 mjeseci u dresu Splita upisao je 45 nastupa i ukupno osam golova na svom kontu. Premalo za igrača koji ima jedan od najboljih ugovora u klubu sa 7.000 eura mjesečne plaće, pri čemu je Istri isplaćena odšteta od 180.000 eura.

Koaussi je puno jeftiniji, a dosad se pokazao isplativijim. Tako kaže statistika, 27 nastupa i šest pogodaka u sedam mjeseci provedenih na Poljudu. Kao i za mnoge igrače koji su stigli u Hajduk tijekom protekla tri prijelazna roka, tako se i za Kouassija nitko nije previše otimao. Imao je Kouassi ponuda iz Belgije, prethodno je bio i na probi u Hoffenheimu, ali uza sve dobre preporuke ispisane igrama u reprezentaciji U-17 Obale Bjelokosti, nije imao čvrst angažman. Došao je bez odštete, pristao je na probu i nakon tjedan dana svih oduševio.

Kada je zdrav, Kouassi je neizostavni prvotimac, što nije slučaj s Belleom. Pred susret s Osijekom prije 40 dana u Parku mladeži, trener Stanko Mršić ovim je riječima objasnio zašto Belle nije u početnom sastavu.

- Belle mora promijeniti svoju igru, to mu dugo govorim. Znam da mu je problematično igrati u oba smjera, ali morat će se on mijenjati, a ne mi - poručio je Mršić.

U sutrašnjem gradskom derbiju Kouassi i Belle imaju važne uloge. U direktnom ogledu na poljudskom travnjaku moći će se vidjeti tko je “jači”. Kouassi ili Belle, dva crnoputa nogometaša, dvije zvijezde splitskih klubova. Dva igrača koji gradskom derbiju u svakom slučaju daju posebnost i nadasve atraktivnost.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. rujan 2024 05:05