Livaja i sudac Bel prije iz više razloga spornog penala

 GORAN MEHKEK Cropix
STRUČNI POGLED

Sudački ekspert: Gorica je teško oštećena, a i Livajin penal trebalo je ponoviti. Dinamo? Sve ispravno!

Ivan Bebek je kao VAR sudac u Maksimiru bio besprijekoran. Ispravio je sve pogreške glavnog suca
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 16. listopad 2022. 21:10

Nekadašnji međunarodni sudac Draženko Kovačić je gostujući u emisiji "Studio HNL", na MAXSportu komentirajući suđenje u ovom kolu najviše materijala izvukao iz utakmice Gorica - Hajduk (0:1).

Sudac na terenu bio je Dario Bel, a VAR sudac Tihomir Pejin. Kovačić je jasno kazao da je Gorica oštećena početkom nastavka kada je Bel - nakon što ga je Pejin pozvao da pogleda sporni trenutak - dosudio 11-erac kojeg nije trebao dosuditi, a posljedično i da je Gorica nepravedno ostala s igračem manje.

"Kazneni udarac za Goricu je s pravom poništen. VAR se ispravno javio te je sudac dobio drugu priliku i popravio krivu odluku. Kod 11-erca za Hajduk najveća je pogreška ta što se VAR uključio. Kad je već zvao suca da pogleda situaciju, trebalo mu je dati kompletnu akciju, jer u njezinom začetku bio je možebitni prekršaj Biuka u napadu. Potom je uslijedilo obostrano povlačenje, a onda tek mogući "labavi prekršaj" na Biuku. Za mene je to bila kriva odluka. Kao što je i Livajin 11-erac trebao biti ponovljen, jer je igrač Gorice prerano ušao u kazneni prostor, što je zabranjeno."

U Maksimiru je pak VAR sudac Ivan Bebek napravio odličan posao, ispravno uočavajući pogreške glavnog suca Patrika Kolarića.

"Ispravno je Kolarić dodijelio dva žuta kartona igraču Varaždina. Kod Petkovićevog prvog gola postojao je prekršaj u napadu, VAR se opravdano uključio i sudac je ispravio svoju pogrešku, te je pogodak poništen. Penal za Dinamo na kraju utakmice sudac je teško mogao vidjeti jer je bio pokriven, ali se VAR opravdano aktivirao i to je bio 11-erac."

Na Rujevici je glavni sudac Zdenko Lovrić u 38. minuti svirao 11-erac za Rijeku koja je tada već vodila 1:0.

"U 5. minuti opravdano nije priznat gol domaćih za 1:0, jer je strijelca Pavlovića lopta kod gola najprije pogodila u ruku i automatski to ne može biti gol. U 34. minuti VAR se uključio, jer je igrač Lokomotive igrao rukom. Teško je to sudac mogao vidjeti i tu mu je VAR pomogao da donese ispravnu odluku."

Strahonja: Suci su nam u padu, na najvećem derbiju nema mjesta za pogreške!

Marijo Strahonja komentirao je sudačke odluke u emisiji HRT-a Stadion: - Suci su u određenom padu, vrijeme je da se situacija stabilizira i vjerujem da hoće. Već nas u idućem kolu čeka najveći derbi gdje ne smije biti mjesta za pogreške, rekao je u uvodu Strahonja.

- Dario Bel je na dvoboju Gorice i Hajduka pokazao nesigurnost već nakon prve situacije kad je dosudio penal za domaće. Ponovno smo vidjeli previše pogrešaka koje je morao korigirati VAR. Moramo imati manje tih intervencija jer suci trebaju biti samostalni, objasnio je Strahonja, a o kaznenom udarcu za Hajduk rekao je:

- VAR Belu nije ponudio mogućnost da pogleda začetak ove akcije u kojoj je Biuk napravio prekršaj. Još jedna je pogreška ovdje, isključenje Waguea. To je trebao biti samo žuti. Također, imamo i neispravno izvođenje kaznenog udarca, odnosno isti je trebao biti ponovno izveden jer je igrač Gorice utrčao u kazneni prostor prije nego li je Livaja izveo udarac!

Sudar Dinama i Varaždina sudio je Patrik Kolarić: - Radi se o talentiranom sucu, ali nije imao dobru izvedbu. Izvući će pouke iz ove utakmice, očekujem veću inicijativu od njega i manje konzultacija s VAR-om...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
02. svibanj 2024 16:46