VLADO KOS Cropix
KATASTROFALNA SITUACIJA

Čelnici Osijeka okrenuli su obraz na pravi šamar: Situacija u VAR sobi prošla je ispod radara

Negdje drugdje bi se barem propitivala odgovornost svih u lancu, od predsjednika saveza prema dolje
Piše: Nikola PatkovićObjavljeno: 22. travanj 2024. 22:48

Tri koraka naprijed, pa jedan nazad. Tako se u kratko može opisati posljednjih mjesec dana u životu i radu nogometaša Osijeka i njihovog stručnog stožera, što u nekim drugim okolnostima vjerojatno ne bi bilo toliko razočaravajuće, kao što je u ovom trenutku kada je ‘bijelo-plavima‘ doslovno svaki bod europskog života važan i vrijedan.

- Možda su neki navijači već unaprijed upisali tri boda, ali mi sigurno nismo. Želimo uzeti tri boda i napravit ćemo sve da to i ostvarimo – govorio je Darko Nejašmić na druženju s novinarima dan prije dvoboja s Istrom 1961, ustvrdivši pri tome i kako tri boda protiv Hajduka vrijede jednako kao i tri boda protiv Istre.

Da, vjerojatno je dobar dio navijača Osijeka nakon tri gostujuća slavlja u nizu unaprijed upisao bodove protiv Istre, međutim još se jednom potvrdilo zašto je nogomet nepredvidljiv i kako jedan trenutak dekoncentracije, zbunjenosti i loših odluka može preokrenuti stvari. Riječ je o 36. minuti utakmice. Osijek u tom trenutku ima vodstvo i stvari pod kontrolom, a nakon što su golom Lovrića dobili stabilnost te usput primirili u otvaranju susreta ambiciozne goste.

image
VLADO KOS Cropix

Kohorta je baš u tom trenutku imala vrhunac slavlja svog 36. rođendana kada su na južnoj tribini uz pomoć specijalno instaliranog vitla samo za ovakve prigode (još jedan novitet na našim stadionima, koji je stigao s izgradnjom Opus Arene, op.p.), istaknuli sjajnu koreografiju. No, baš je u tom trenutku Koski, gostujući stoper iz Finske, odlučio izaći iz anonimnosti, iskoristivši seriju loših postavljanja domaćih veznjaka i stopera, odnosno nekoliko njihovih vezanih grešaka s Bralićevim nepotrebnim uklizavanjem za crveni karton kao kulminacijom prije završnog čina i pogotka Vuka iz tog prekida u kut domaćeg vratara Kolića. Vratar rođen u Puli tako je baš protiv matičnog kluba u samo tjedan dana prošao put od junaka s Poljuda do tragičara s Opus Arene. No, vrijeme i potencijal u koji se mnogi kunu rade za njega, pa neka mu ovo samo bude motiv za još jači i predaniji rad.

No, baš sve što je moglo poći naopako po Osijek, pošlo je od te 36. minute. Nova ogromna dekoncentracija i, može se reći, nonšalancija u obrani, odmah na početku nastavka koja je omogućila Ekongu da se prošeta i zabije, pokazalo se, pobjednički gol za Istru, samo je potvrdila da ovaj roster Osijeka nema mentalnu snagu za više od ovoga gdje se trenutno nalazi. Nije da nisu pokazali voljni moment, ali sve je to bilo premalo da bi se izbjegao poraz. Posebno su se patili i trošili Nejašmić i Pušić te Prekodravac kada je zamijenio Pušića u sredini, jer je Osijek cijelu utakmicu igrao praktički sa samo dva profilna veznjaka.

image
VLADO KOS Cropix

Inače, ispod radara je prošlo da se na ovoj utakmici na Opus Arenu vratio Ivan Bebek u ulozi VAR suca. Za one zaboravne, upravo je on iz VAR sobe, a ne Mario Zebec na terenu, na kontroverznom derbiju Osijeka i Dinama u rujnu dosudio dva penala za goste i njihov potpuni preokret za pobjedu, pri čemu drugi penal nije ni bio. Bebeka od tada nije bilo na utakmicama Osijeka, navodno prema dogovoru Osijeka i HNS-a. No, prije dva kola potiho su ga vratili u susretu Rudeš – Osijek, a sada i na Opus Arenu, čime je nastavljeno ruganje s Osijekom i cementiranje njegova neprimjerenog statusa u HNS-u i sudačkoj organizaciji.

Pogotovo nakon što je u aferi ‘VARleaks‘ u javnost procurila originalna snimka komunikacije Bebeka i Zebeca iz utakmice u rujnu, koja se uvelike razlikuje od snimke koju je sudačka organizacija, pravdajući suce, tada objavila. Pokazalo se da je snimka iz rujna fabricirana, a čak je i HNS suočen s dokazima priznao da je to bila ‘‘simulacija prikaza VAR sobe koju su suci snimali dan nakon utakmice."

Dakle, katastrofalna situacija. I što se nakon toga dogodilo? Ništa. Baš nitko od onih koji su sudjelovali u fabriciranju ili znali za njega nije snosio nikakve posljedice, što je samo još jedan pokazatelj načina rada i razmišljanja u HNS-u. Negdje drugdje bi se barem propitivala odgovornost svih u lancu, od predsjednika saveza prema dolje. Kod nas se nije dogodilo ništa, a Ivan Bebek i dalje dijeli VAR ‘pravdu‘, pa i Osijeku, čiji su čelnici okrenuli obraz i na ovaj šamar. U iščekivanju novoga.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. travanj 2024 22:49