Tonio Teklić

 ZELJKO HAJDINJAK Cropix
OKRŠAJ NA POLJUDU

Hajdukova djeca prijete Bijelima: Jedan se mora trgnuti zbog Eura, drugi može pokazati da je bio ‘bolja opcija‘

Za Šegu je krajnje vrijeme da se vrati kvalitetnijim izvedbama kako bi se nametnuo novom izborniku
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 22. travanj 2023. 13:10

Varaždin večeras stiže na Poljud nastaviti svoj pozitivni niz od četiri kola bez poraza. Nije, doduše, sve tako svijetlo, jer s druge strane momčad Marija Kovačevića nikoga nije pobijedila u posljednja tri kola (Lokomotiva, Slaven Belupo, Istra 1961), tako da je njen europski lov u posljednjih mjesec dana ipak malo usporio. Pritom ni suparnik nije idealan, budući da je Hajduk dobio svih pet posljednjih međusobnih ligaških dvoboja s Varaždinom, ukupnom gol-razlikom 11:2.

No bez obzira na seriju poraza, Varaždinci su ove sezone pokazali da mogu ravnopravno igrati s Hajdukom. Da bi se to ponovilo, u Splitu će im u subotu s početkom u 19.10 sati trebati i kvalitetan učinak dvojice igrača odgojenih u Hajduku.

image

Tonio Teklić

ZELJKO HAJDINJAK Cropix

Starteri u svim dvobojima

Tonio Teklić je glavni igrač Varaždina, 23-godišnji veznjak oko kojeg se vrti igra najsjevernijeg člana HNL-a, dok je 11 mjeseci mlađi krilni napadač Michele Šego o kojem dosta ovisi ofenzivna igra momčadi. Kovačević u obojicu ima beskrajno povjerenje, oni su njegovi starteri bili u svih 15 utakmica aktualne polusezone. Učinak im je u 2023. zanimljiv, Teklić je samo zabijao (tri gola), Šego samo asistirao (tri dodavanja za pogodak). Obojica rođenih Splićana koji su stalni članovi Varaždina od 2021. godine, kad su prvo stigli na posudbu pa sljedećeg ljeta i prodani iz Hajduka u Varaždin, bolje su djelovali jesenas nego ovog proljeća, s time da je kod Šege pad ipak evidentniji i veći.

image

Michele Sego

ZELJKO HAJDINJAK Cropix

Šego je u prvom dijelu sezone uglavnom igrao na lijevom krilu i u vrhu napada, a situacija mu se nedavno promijenila dolaskom Domagoja Drožđeka kad je prebačen na desno krilo. U tom je razdoblju upisao tri asistencije, no od Šege se, s obzirom na njegovu kvalitetu, ipak očekuje više. Posljednji pogodak za Varaždin postigao je još 20. kolovoza prošle godine (dvaput poentirao u remiju sa Šibenikom) i nakon toga u sljedećih 18 ligaških utakmica u kojima je nastupio nije uspio pogoditi mrežu, što je, do poljudskog dvoboja, već 245 dana.

Teklićev je niz tek pet utakmica, i on je zadnji put zabio Šibeniku, ali bilo je to početkom ožujka. Malo su ga mučile ozljede ovog proljeća, što mu je sigurno oslabilo učinak, ali, kako kaže statistika SofaScorea, Teklić je i dalje najbolji dribler HNL-a (64, drugi je Špikić s 50), broju dodavanja koji su završili udarcima suigrača bez postignutog gola (71, drugi je Livaja s 52), nakon Livaje drugi po broju udaraca prema vratima (81 - 75)... Uglavnom, jedan od najdominantnijih veznjaka lige.

Tanak učinak protiv Bijelih

I za Šegu i za Teklića subota je poseban dan, igranje protiv svojeg kluba u kojem su dobili određenu šansu (Teklić 37 nastupa, Šego 15), ali im nisu do kraja vjerovali. Samo po sebi dovoljan motiv, no zajedno su u sedam utakmica (Šego četiri, Teklić tri) protiv Hajduka upisali tek jednu asistenciju (Teklić u svojoj prvoj varaždinskoj eri u 3:2 pobjedi na Poljudu u lipnju 2020.).

Sad opet imaju priliku na za njih najvećoj pozornicu. Za Šegu je krajnje vrijeme da se vrati kvalitetnijim izvedbama kako bi se nametnuo novom izborniku U-21 vrste Draganu Skočiću za Euro u lipnju nakon što ga bivši izbornik Igor Bišćan nije zvao za prijateljske dvoboje u ožujku, dok će Teklić Hajdukovim čelnicima imati priliku pokazati da je on ipak bio bolja siječanjska opcija od Yassinea Benrahoua, koji je zakapario “njegovu” poziciju Hajdukove “desetke”.

HNL jesen

Šego

9 utakmica, 517 minuta, 3 gola, 0 asistencija, prosjek ocjena u SN 6,21

Teklić

14 utakmica, 1202 minute, 4 gola, 2 asistencije, prosjek ocjena u SN 6,71

HNL proljeće

Šego

13 utakmica, 1079 minuta, 0 golova, 3 asistencije, prosjek ocjena u SN 5,81

Teklić

13 utakmica, 1068 minuta, 3 gola, 0 asistencija, prosjek ocjena u SN 6,35

HNL sezona

Šego

22 utakmice, 1596 minuta, 3 gola, 3 asistencije, prosjek ocjena u SN 5,95

Teklić

27 utakmica, 2270 minuta, 7 golova, 2 asistencije, prosjek ocjena u SN 6,54

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. lipanj 2024 06:05