Tomislav Stipić (lijevo)
 

 DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
NAKON ODLASKA IZ HNL-A

Osebujni hrvatski trener napravio senzaciju: ‘Mi bi se s Hajdukom, Osijekom i Rijekom borili za Europu‘

Stipić u latvijskim medijima ima odličan status, jako ga hvale zbog igre koju Riga prezentira
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 12. srpanj 2023. 18:53

Tomislav Stipić (43) skrasio se u Latviji. Trener poznat po osebujnom pristupu nogometu nakon odlaska iz Slavena Belupa godinu je dana radio u latvijskoj Audi - koju je senzacionalno doveo do osvajanja Kupa - da bi u siječnju dobio ponudu Rige, najvećeg i najbogatijeg kluba u Latviji.

- Znate, već sam se upisao u povijest kluba - kroz smijeh će uvijek raspoloženi i energije prepun Tomislav Stipić. - Došao sam u klub u siječnju i dočekao europske utakmice u srpnju. To još nikome u Rigi nije pošlo za rukom.

Gazda Rige je milijarder koji pripada krugu 200 najbogatijih ljudi na svijetu. Živi u Dubaiju i iznimno je brz na "okidaču" kad su treneri u pitanju. Riga je dvije sezone unatoč velikim ulaganjima za tamošnje prilike dvije godine bila bez trofeja, pa je u klub doveden Stipić da to promijeniti.

- Nakon 22 kola smo prvi, imamo tri boda više od RFS-a s kojim vodimo veliku utrku za naslov. Igramo dobro, postigli smo u ta 22 kola čak 53 gola uz 55 osvojenih bodova.

Ima Riga pod Stipićevim vodstvom 17 pobjeda i samo jedan poraz od Valmerie koja je treća na ljestvici. Inače, gazda kluba motivira igrače tako što im daje premije za svaku pobjedu, a one su vezane uz gol-razliku. Nije ista premija za pobjedu od 1:0, ili od 3:0. Zgodan način da motiviraš svlačionicu, mogli bi i neki naši predsjednici o tome razmisliti.

image
SRDJAN VRANCIC Cropix

Stipić u latvijskim medijima ima odličan status, jako ga hvale zbog igre koju Riga prezentira. Napokon, na poznatoj nogometnoj analitičkoj aplikaciji "Wyscout" Riga je na prvom mjestu u Europi po kvalitativnim kriterijima nogometa. Tu se ubrajaju opasni napadi, šanse, driblinzi, dodavanja... Naravno, Riga to radi u latvijskoj ligi, ali očito je Stipić jako dobro posložio igru.

Stipić inače ni izbliza nije jedini Hrvat u Rigi.

- U stožeru su mi Vjeko Miletić, moj pomoćni trener koji je godinama radio s Matjažom Kekom u Rijeci. Goran Brašnić je trener golmana, a Miljenko Kumić je kondicijski trener. U ekipi fizioterapeuta su tri naša stručnjaka - Robert Krčmar, Ivo Dujilo i Bojan Radanović, koji je osam godina bio kod Srne u Šahtaru.

U svlačionici je i nekoliko naših igrača.

- Hrvoja Babeca se sjećate iz Gorice, došao nam je i Marko Dabro, koji je bio sjajan u Lokomotivi. Sjećate se i Petra Bosančića, stopera koji je igrao za Hajduk i Istri. od poznatijih imena tu je i Srbin Miloš Jojić, koji ima 100-tinjak bundesligaških utakmica u nogama.

Kakva je kvaliteta Rige i latvijske lige općenito?

- Riga bi se u HNL okvirima borila s Hajdukom, Rijekom i Osijekom za mjesta u Europi. Dabro primjerice nije ni izbliza starter, Babec je rubni starter, a znamo kakve su uloge imali u Lokomotivi i Gorici. Obojica imaju veliki prostor za napredak, poglavito Babec. Konkurencija je žestoka i ima puno dobrih igrača, tako da nije lako biti starter. Što se ostatka lige tiče, imamo ukupno četiri kluba koja bi bila dobra u HNL okvirima, ostali su nešto slabiji. Igramo doista dobro, baš sam sretan i ispunjen s onim što ovdje radim.

Kakvi su uvjeti za rad?

- Uvjeti su doista odlični, na visokoj razini. Imamo pomoćni hibridni teren na kojem treniramo, a glavni hibridni teren na stadionu je još i grijan. Stadion je lijep, zna biti i šest tisuća gledatelja na utakmicama, Imamo na raspolaganju sve što trebamo, čak i sadržaje poput terena za košarku, tenis, biljar... I inače je Riga prekrasan grad, najljepši u kojem sam ikad boravio kao trener.

Rigu već danas u kvalifikacijama za Konferencijsku ligu dočekuje islandski Vikingur Reykjavik.

- Optimisti smo, želimo pobijediti, želimo proći dalje. Dobro igramo, imamo samopouzdanje. Vidjet ćemo kakvi su Islanđani.

Upoznali smo Stipića još dok je radio u Koprivnici. I znamo da mu je HNL velika ljubav.

- HNL pomno pratim, gledam sve što stignem pogledati. Međutim, put me odveo u Latviju. Najprije sam s Audom prošle godine osvojio Kup, što je bio sjajan uspjeh za taj ipak manji klub. Poziv iz Rige značio je novi iskorak i ne smijem se žaliti. Dapače! Najvažnije da radim, da sam u klubu koji ima i uvjete i ambiciju, okreužen odličnim ljudima, jer samo u takvoj sredini mogu dodatno napredovati kao trener.

Stipića je Rigu doveo Adrian Aliaj, poznati menadžer. Naravno da prati Stipićev rad u Latviji.

- Stipić je trener fantastične energije i ima posebnu karizmatičnost. Bez problema je prihvatio rizik i otišao u maleni latvijski klub Audu u kojoj je napravio toliko dobar posao da ga je Riga odmah željela dovesti. U pola godine u Rigi napravio je ogroman skok po pitanju kvalitete igre momčadi. Rekao bih da je Stipićev trenerski talent izašao na svjetlo dana i da izrasta u pravog trenera. Za mene nije upitno da će se vratiti u HNL i biti trener nekog od naših vodećih klubova, pa i Hajduka koji mu je toliko u srcu...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 22:18