Dragan Vukoja

 TOM DUBRAVEC Cropix
INTERVJU

Nekoć sjajni Osijekov napadač najavio početak sezone: ‘To je neshvatljivo, oni moraju pokazati da su pojačanja‘

Očekujem neizvjesnu i uzbudljivu utrku za naslov, kakva je bila i prošlosezonska, rekao je Vukoja
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 14. srpanj 2023. 13:55

Nekad sjajni Osijekov napadač, Dragan Vukoja (54), okušao se nakon završetka igračke karijere i kao sportski direktor kluba s Drave. No, nije dugo ostao u nogometu, zaplovio je poduzetničkim vodama, ali svoj Osijek, u kojem je, u dva navrata, igrao ukupno sedam godina, konstantno prati...
- Veliki je posao napravio trener Stjepan Tomas posljednjih nekoliko mjeseci otkako je sjeo na klupu. Uistinu je sve što je ostvareno u tom razdoblju bilo iznad očekivanja. Jedno je vrijeme bio upitan i plasman u Europu, no na kraju je sve dobro završilo i Tomas je čvrsto zakoračio na novome poslu - smatra Vukoja i nastavlja:

- E sad, završetak sezone bio je odličan, ali pred vratima je nova sezona i treba napraviti novi iskorak. Svjestan je toga i Tomas, nedavno je rekao da su mu potrebna još četvorica novih kvalitetnih igrača, ali njih zasad nema! I to bi mogao biti problem, jer je kvartet pojačanja već trebao biti tu, kako bi se saživjeli sa suigračima, uigrali i došli do pozicije u kojoj mogu potvrditi kvalitetu. Za dva je tjedna već prvo europsko iskušenje i očito je da se kasni u dovođenju pojačanja. Zašto je to tako, doista ne znam, po informacijama koje stižu iz kluba može se zaključiti da financije nisu problem. Trebalo bi, dakle, što prije reagirati i kompletirati svlačionicu, kako bi Osijek bio natjecateljski konkurentan u kvalifikacijama za plasman u skupinu Konferencijske lige.

image

Dragan Vukoja

TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

Veliko zanimanje navijača

Je li plasman u skupinu realno postavljen cilj, ili bi to bio svojevrsni bonus i rezultat iznad očekivanja?

- Gledajte, temeljni je prošlosezonski cilj bio izboriti plasman u Europu i to je ostvareno. Jasno je da bi bilo sjajno kad bi se Osijek što duže zadržao u Konferencijskoj ligi, vjerujem da i klupske ambicije idu u tom smjeru. Navijači žive sa svojim klubom, na zadnjoj utakmici u Gradskom vrtu bilo je 11.000 ljudi, slijedi selidba na prekrasnu Opus Arenu, u gradu se osjeća pravo nogometno ozračje, o čemu dostatno govori i veliko zanimanje navijača za kupovinu godišnjih ulaznica. Takvo izvrsno ozračje treba zadržati, a jedini način da to bude tako, samo su dobri rezultati! Bude li rezultata, bit će i publike na stadionu. Osječki navijač ne želi prosjek, nego dobru igru i dobre rezultate. Nema tu, dakle, previše filozofije, treba sve učiniti da se Osijek plasira u skupinu Konferencijske lige i ta bi jesen u Europi još više razbuktala ionako vruće ozračje u gradu. A onda bi se entuzijazam prelio i na domaće prvenstvo, to ide inercijom, jedno pod ruku s drugim. A u suprotnom, kao što se dogodilo Nenadu Bjelici, nastaju neočekivani problemi i teško je pronaći izlaz iz “tunela”! Kad kola krenu nizbrdo, potrebno je mnogo muke da bi se zaustavio taj pad.

image

Igrači Osijeka












































VLADO KOS Cropix

Može li možda, u prvim utakmicama, igranje na novom stadionu biti svojevrsni “minus” osječkim nogometašima? I za njih će, naime, sve to biti novo, tek se moraju priviknuti na spoznaju da im je to novi domaćinski travnjak...

- Ne vjerujem da bi se to moglo dogoditi. Štoviše, očekujem da će od samoga početka domaći dečki biti posebno motivirani zbog igranja na tom prekrasnom stadionu! K tome, potpora s tribina bit će fantastična, stadion je akustičan i kad se okupi nekoliko tisuća ljudi, navijanje je gromko kao da ih je pet puta više na tribinama! Bit će to svakako dodatni motiv Osijeku i neprijeporno velika prednost i opipljivi plus. I krene li se s dobrim rezultatima, mogla bi to biti berićetna nogometna jesen u Slavoniji.

Opravdavanje povjerenja

Dobre igre načelno donose i dobre rezultate, a za dobre rezultate neophodni su - zgodici! Bili ste vrstan i ubojit napadač, kako ocjenjujete napadačke igle današnjeg Osijeka? Pomalo nevjerojatno zvuči podatak da pompozno najavljivano pojačanje, Kristijan Lovrić, prošle sezone na 19 prvenstvenih utakmica nije postigao ni jedan jedini pogodak, upisao je tek dvije asistencije...
- Da, to je neshvatljivo. Malo je koji nogometaš dolaskom u Osijek privukao toliko pozornosti kao što je to bio slučaj s Lovrićem, očekivalo se da će biti golemo pojačanje, ali nije ispunio ta očekivanja. Ovo bi trebala biti sezona u kojoj bi Lovrić jednostavno morao opravdati sve epitete koji su ga pratili prije dolaska u Osijek, morao bi dokazati svoj golgeterski talent i povući Osijek prema naprijed. Vjerujem da će nakon dobro odrađenih priprema to i učiniti. Očekuje se mnogo i od Mije Caktaša, lani je postigao osam pogodaka, ali on je napadač koji sezonu mora okončati s najmanje 15 postignutih pogodaka. I jednostavno mi nije jasno kako to nije uspio napraviti u Osijeku. Ovo je i za njega nova šansa da opravda povjerenje i uloženi novac, vrijeme je da Lovrić i Caktaš potvrde da su prava pojačanja.

image
MARKO MRKONJIC Cropix

Uzbudljiva sezona

Svakako veseli da je Mierez prošlosezonskim igrama potvrdio da je Osijekova konstanta, odličan je napadač i pravi vođa momčadi. Vratio se iz Gorice i Fućak, to je kvartet napadača koji definitivno imaju kvalitetu povući Osijek prema željenim ciljevima. A tu su i mladi igrači, poput Bukvića, Živkovića, Omerovića, pred kojima je sezona prave afirmacije.

Može li se Osijek uključiti u utrku za osvajanje naslova prvaka, ili će “plafon” opet biti borba za Europu?

- Dođu li pojačanja, tada bi Osijek mogao biti ozbiljan kandidat čak i za osvajanje naslova. Mnogo će toga, ponavljam, ovisiti o početku sezone, taj će početak usmjeriti ozračje u i oko kluba u pozitivnom ili negativnom smjeru. Bude li start u novu sezonu bio dobar, tada će i sezona biti dobra. Dinamo, koliko vidim, ima slične probleme kao i Osijek, kasni s dovođenjem pojačanja i čini mi se da su Rijeka i Hajduk u ovom trenutku napravili nekoliko koraka više od Zagrepčana i Osječana. No, uskoro ćemo sve vidjeti na terenu, samo će teren pokazati koliko je netko uspješno radio u ovom razdoblju.

A kakvu prvenstvenu utrku općenito očekujete?

- Neizvjesnu i uzbudljivu, kakva je bila i prošlosezonska - smatra Vukoja.

Osijek s 4212 člana i 3471 prodanom godišnjom ulaznicom

Osijek je u utorak objavio vijest oko prodaje ulaznica na svojim društvenim mrežama. U vijesti piše:

"Na kraju prvog tjedna obnove članstva i prodaje godišnjih ulaznica brojač se zaustavio na 4212 članova te 3471 vlasniku godišnje ulaznice. Zaštićena prodaja traje do subote 15. srpnja, a slobodna prodaja godišnjih ulaznica, kao i ulaznica za utakmicu protiv Slavena Belupa počinje 17. srpnja".

Gdje je igrao Dragan Vukoja

Osijek

Belišće

Hrvatski dragovoljac

Foggia

Salernitana

Genoa

Pescara

Sichuan

Qingdao

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
29. travanj 2024 08:20