Alen Halilović ima potencijal da opet postigne zvjezdani status

 DAMIR SKOMRLJ Cropix
RIJEKA SE OKREĆE EUROPI

Pred Alenom Halilovićem je još puno posla, dodir s loptom mu je urođen, ali ima viška kila i nije u formi

Riječka premijera u SuperSport HNL-u je pokazala da prinove trebaju još vremena za adaptaciju
Piše: Siniša LončarObjavljeno: 17. srpanj 2022. 13:14

Rijeka na riječki pogon uspješno je apsolvirala prvu HNL prepreku, na otvaranju sezone, usred Šubićevca na kojem je Rijeka nerijetko znala prolaziti kao "bosa po trnju". Izabranici Dragana Tadića pogotkom Obregona glavom nakon teledirigiranog ubačaja Ampema došli su do vrijedna tri boda koji su u ovom trenutku, višestruko značajni.

Prvenstveno zato što je trener Dragan Tadić u svojoj službenoj premijeri na klupi Rijeke uspješno krenuo u sezonu kao "kapetan" bijelog broda, njegovi momci bili su protiv Šibenika bolji baš za taj jedan gol koji je na kraju bio vrijedan tri boda. Osim toga, ovom pobjedom Rijeka si je "nabildala" optimizam i mišiće za europski ogled protiv Djurgardena koji je na rasporedu već ovog četvrtka kada će ova Rijeka imati svoju službenu premijeru na Rujevici. Treće, no nikako manje važno, silni optimizam i unisona podrška koju je ova Rijeka, nikad više u posljednjoj dekadi satkana od riječkog materijala, što na terenu, što u stručnom stožeru, dobila naišla je na plodno tlo već u prvoj službenoj utakmici koliko je god pobjeda na kraju ispala "teško" izborena.

image
NIKSA STIPANICEV Cropix

Imali su Šibenčani, ponajviše preko Duje Čopa, igrača koji je Rijeci u svojoj HNL karijeri u 18 odigranih susreta zabio čak sedam pogodaka (jedino je više golova dao Slavenu Belupu i već pomalo zaboravljenom Zadru), priliku za izjednačenje, no vratnica je ovog puta bila na strani Bijelih, sreću ponekad zaista treba isprovocirati, a ova je Rijeka učinila na terenu gotovo sve što je u ovom trenutku i mogla da se to i ostvari. Na kraju je gotovo sve ispalo onako kako je Tadić i najavljivao, vrlo tešku utakmicu i zahtjevnog protivnika gdje je će na kraju biti jedino bitna - pobjeda.

"Stigli smo do supervažna tri boda, to je ono najbitnije. Uvijek je specifična situacija kada se igra prvo kolo, nitko ne zna u kakvoj si formi, a osim toga nama je Šibenik bio uvijek težak teren, tu je izuzetno teško igrati. Super sam zadovoljan reakcijom momčadi, u prvom poluvremenu nam je možda falilo bržeg protoka lopte, u nastavak smo ušli malo lošije i onda smo promijenili formaciju s tri igrača u posljednjoj liniji. Na kraju, ušao je i Obregon koji nam je donio pobjedu, sretan sam zbog ekipe kao i zbog činjenice da nismo primili gol. Pobijedili smo na teškom gostovanju, sada imamo pet dana mira do europskog ogleda", kazao je Tadić u uvodu.

Imala je Rijeka nekoliko poluprilika i jednu matnu šansu prije samog vodstva, preko kapetana Harisa Vučkića, i ranije postići taj pogodak olakšanja, no na kraju je Jorge Obregon postao pravi džoker s klupe. Tadić je promiješao svoje "karte", ubacio Obregona u igru umjesto Marija Vrančića i izvukao - dobitnu kombinaciju.

"Je, imali smo nekoliko svojih šansi, doduše Vučkić je bio prvo poluvrijeme u vrhu napada i bio je malo izoliran. Ulaskom Obregona i stavljanjem Harisa na mjesto povučene špice dobili smo malo više na opasnosti ispred gola Šibenika. Iz jedne situacije gdje je Prince Ampem vrhunski centrirao, a Obregon još bolje glavom majstorski poentirao stigli smo do ta tri važna boda", dodao je Tadić čiju je momčad na Šubićevcu glasno bodrila brojčano lijepa skupina Armade i ostalih navijača Rijeke.

"Ma od prvog dana kada smo došli u klub imamo tu potporu, osjetili smo je i danas. Hvala im na tome još jednom, hvala Armadi za ovu večer i hvala svim našim navijačima što su uz nas i što su nas došli bodriti u Šibenik. Znam i da su nas u Rijeci svi pratili, bitna su tri boda, nismo primili gol, ja sam zadovoljan i idemo dalje."

image
NIKSA STIPANICEV Cropix

Napomenimo i to da je svoj debi u dresu Rijeke imao i Alen Halilović, najzvučnije ovosezonsko pojačanje Rijeke, koji je od 71. minute na terenu zamijenio indisponiranog Denisa Bušnju. Na terenu je proveo premalo minuta za neku konkretniju ocjenu, no činjenica je da je pred Halilovićem - puno posla. Prije svega u fizičkoj pripremi, zbog koje još neko vrijeme neće biti na raspolaganju Tadiću u punom obujmu, a dojam je i da nekadašnji "wunderkind" hrvatskog nogometa, s obzirom na svoju visinu, ima i koju kilu viška koja mu nikako neće pomoći u vraćanju svog zvjezdanog statusa. Dodiri s loptom nešto su što je Haliloviću urođeno i ta razlika se vidi iz "aviona", no na njegove najbolje igre Rijeka će još uvijek morati - čekati.

Kada su druga ovosezonska pojačanja Rijeke u pitanju, treba reći da je stoper Mateo Pavlović bio jedan od boljih pojedinaca na susretu, unatoč tome što nije u potpunosti uspio zatvoriti Duju Čopa u situaciji kada je pogodio vratnicu Nediljka Labrovića, Pablo Alvarez djelovao je, u paru s već konstantno dobrim Selahijem, na poziciji zadnjeg veznog, njegova trka i dobre lopte prema naprijed sigurno će biti forte ovosezonske Rijeke, dok je Mario Vrančić u svojoj premijeri u bijelom dresu s par poteza naznačio o kakvom se igraču radi, no i za njegovo najbolje izdanje morat će proći određeni period prilagodbe na HNL uvjete. Uz sve dužno poštovanje prinovama, odnosno pojačanjima Rijeke, najugodnije iznenađenje bio je Ivan Smolčić kojem je Tadić dao priliku od prve minute na desnom beku. Pravovremen u duelima, aktivan čak i prema naprijed Smolčić je prvo kao desni bek, a onda i krajnje lijevi stoper u liniji s tri igrača iza pokazao da se na njega može ozbiljno računati, barem kada su u pitanju protivnici koji nisu iz najvišeg hrvatskog ili europskog ranga.

U svakom slučaju, Rijeka je dobila opciju više na desnom beku dok se ozlijeđeni Solano ne vrati na teren, no bez obzira na to, klupski čelnici naprosto moraju što prije reagirati kada su u pitanju deficitarne pozicije u momčadi, a desni bek je sigurno jedna od njih.

Obregon je jedini, pravi - centarfor

Jorge Obregon, suprotno nekim očekivanjima, kao i pripremnim ogledima, nije u Šibeniku krenuo od prve minute u sastavu, na njegovu poziciju "prekomandiran" je kapetan Haris Vučkić, koji, ako je suditi po uvodnom susretu, puno bolje funkcionira kao druga, povučena špica, odnosno kao spona između vezne linije i napada, a ujedno je to pozicija i na kojoj je u Rijeci igrao najviše vremena, posebice u prošloj sezoni kada je ispred njega bio "kralj" šesnaesterca Josip Drmić.

Ulaskom Obregona u susret Rijeka je sve više počela pritiskati posljednju liniju Šibenika, koja je do tog trenutka bez većih problema ukrotila sve pokušaje Bijelih da stignu do vodećeg pogotka. Obregon ima ono nešto što nema niti jedan drugi igrač Rijeke, a to je "nos" za gol, nešto što se teško može utrenirati. Istina, asistencija Ampema bila je odlična, no Obregon je praktički svoju prvu pravu priliku odličnim udarcem glavom pretvorio u vodstvo i, pokazalo se na kraju, pobjedu Rijeke. Dok je prošle sezone bio u debeloj zavjetrini Drmića, prvog strijelca lanjske Rijeke, Obregon je u ovom trenutku jedini, pravi centarfor kojem se, barem dok se i ako se ne dovede "devetka" koja će garantirati izrazitu kvalitetu i raditi osjetnu razliku u napadu, jednostavno treba pronaći mjesto u početnih 11 Rijeke. Priliku s klupe onda bi češće mogao dobiti i Matija Frigan, još jedan izdanak riječke škole nogometa koji bi mogao napraviti velike stvari u svojoj karijeri. U subotu se, primjerice, zagrijavao cijelo drugo poluvrijeme, na kraju su se Tadić i ostatak stručnog stožera odlučili ne uvoditi ga u igru, no nema sumnje da će i Frigan, u ovoj Rijeci na riječki pogon, dobiti svoje minute za dokazivanje, prvenstvo je dugo, Rijeka tek kreće u borbu na sva tri fronta... (sl)

Dobili smo najtežeg mogućeg protivnika u ovoj fazi, ali moramo vjerovati

Šibenik je stavljen "ad acta", Bijeli se već od danas maksimalno fokusiraju na super važan ogled drugog pretkola Konferencijske lige u sklopu kojeg već ovog četvrtka na Rujevici gostuje švedski Djurgarden koji je u ovom trenutku vodeća momčad elitne švedske Allsvenskan lige. Sljedeći protivnik Bijelih u subotu je s čak 5:0 svladao trinaestoplasirani Värnamo i time nakon 15 odigranih kola zasjeo na čelo ljestvice. Doduše, drugoplasirani Häcken ima dvije utakmice manje, kao i dva boda manje. Učinak švedske momčadi koja stiže u Rijeku je +23 gol-razlika (33:10) i svega tri poraza od početka prvenstva.

- Nisam do sada htio pričati o njima, Šibenik nam je bio prva i najbitnija utakmica, ali za Šveđane se krećemo pripremati već danas, svaka sljedeća utakmica nam je najbitnija. Dolazi nam najteži mogući protivnik u ovom trenutku kojeg smo mogli izvući. Osim toga, već igraju prvenstvo, znam da su pri vrhu, prvi ili drugi, to dovoljno govori o njima. Pobijedili su 5:0 i prvi su? Nije mi drago to čuti, moram priznati. Što je tu je, već smo ih ranije skautirali, pripremit ćemo se maksimalno za tu utakmicu. Bit će teško, ali moramo vjerovati, to je najbitnije - kaže Tadić. (sl)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. travanj 2024 08:29