Damir Čanadi

 Damir Škomrlj/Cropix
DVA VELIKA ŠOKA

Pozadina smjene u Šibeniku: nestabilnost je postala zaštitni znak kluba, ali vlasniku nimalo nije do šale

O povratku Čanadija šuškalo se već neko vrijeme, a klub nije htio nepotrebno duplati troškove
Piše: Davor TrutinObjavljeno: 31. siječanj 2023. 18:07

Promjenom vlasnika na Šubićevcu su (očekivano) krenule i promjene. I to tektonske. U utorak prijepodne šibenskim sportskim eterom prvo je prostrujala vijest o odlasku Ivana Delića. Najbolji strijelac i asistent Šibenika ove sezone u nastavku sezone nastupat će u Cosenzi, trenutno posljednjeplasiranoj ekipi talijanske Serie B. Prvo na posudbi s pravom otkupa na ljeto.

Samo nekoliko sati potom sa Šubićevca je stigla nova "bomba". Doduše, s obzirom na okolnosti i činjenice s manjom snagom detonacije. A to je da Mario Cvitanović napušta klupu Šibenika i na nju se nakon par mjeseci vraća Damir Čanadi! Austrijanac hrvatskih korijena je vodio Šibenčane na početku sezone prvih deset kola, da bi nakon remija 0:0 na Rujevici s Rijekom smijenjen. Tada ga je naslijedio Mario Cvitanović.

Šibenski prvoligaš je tako i dalje jedno turbulentno mjesto, gdje lava eruptira svakih nekoliko mjeseci. Sjetimo se samo lanjske zime, kada je također dolaskom novih vlasnika smijenjen Španjolac Rosas i zamijenio ga je Ferdo Milin. Zadranin je trajao samo tri kola, da bi ga na istom broju utakmica zamijenio Marko Kartelo. Ivica Matas je odradio gostovanje u Maksimiru, a završnicu proljeća odradio je Dean Računica. Između toga bilo je također stresova oko igračkih odlazaka, dolazaka, nova trenerska smjena ljetos...

Pehovi, ozljede i loši rezultati

Ako ništa drugo na Šubićevcu barem nikada nije dosadno, da se malo našalimo. Međutim, navijačima i novom vlasniku koji je iskeširao milijune za kupnju HNK Šibenik i odmah zavukao ruku u džep za nova pojačanja neophodna u borbi za ostanak, nimalo nije do šale. Dapače, ozbiljan posao ga čeka na Šubićevcu, a trenutno gorući je da klub pokuša zadržati u eliti.

Nakon što Šibenik nije pobijedio čak šest mjeseci u HNL-u, i nakon pet vezanih poraza (Varaždin, Dinamo, Osijek, Hajduk, Rijeka) nova trenerska smjena se nameće kao logična. Momčadi u ovakvim situacijama kada se bori za ostanak treba šok, a promjena na klupi je uvijek prvo rješenje.

image
Nikša Stipaničev/Cropix

Za Cvitanovića smo već pisali kako je radio "kao crnac", da živi nogomet 24 sata, da mu je momčad u dva posljednja susreta nesretno izgubila izgledajući sasvim solidno (protiv Rijeka čak djelovala i opasnije s igračem manje skoro 90 minuta). Ali neće ga rezultat, nalijepili su se na sve i pehovi, ozljede, objektivne okolnosti poput kašnjenja s dolaskom pojačanja... Činjenica da u devet utakmica u HNL-u nije nikoga pobijedio teško bi ga sačuvala od otkaza. Bivši trener Dinama međutim nije bio bez pobjede, Šibenik je dva puta slavio u Kupu (Jadran Poreč i Gorica), ali to ga nije spasilo odlaska.

Stabilizacija momčadi

S druge strane, povratak Čanadija, o čemu se u kuloarima šuškalo zadnje vrijeme, nije iznenađenje. Austrijanac podrijetlom iz Pakraca svojim jesenskim odlaskom nije riješio svoj financijski status sa Šibenikom, pa se i zbog toga novi savez čini logičnim slijedom. Ako je Cvitanović već morao otići zbog loših rezultata, najgora financijska opcija za klub bila bi angažman trećeg trenera i nepotrebno duplanje troškova, a Čanadi je u svom mandatu pokazao da u kratko vrijeme može stabilizirati momčad, dok mu u prilog ide i činjenica da je već bio unutra i ne treba mu vrijeme za prilagodbu. Jer vremena ionako nema odveć.

U svakom slučaju opet se pokazalo da se ovakve stvari ne trebaju isključivo gledati kroz sportski aspekt, već da je to puno šira priča. Što će u konačnici to donijeti Šibeniku pokazat će vrijeme. Ovo je samo nastavak nestabilnosti koja je gotovo postala kao zaštitni znak kluba sa Šubićevca. Uspije li sačuvati prvoligaški ostanak, pred Karajicom i njegovim timom to će biti najveća zadaća i izazov u predstojećem razdoblju. Koliko čujemo, novac nije problem, ali trebat će puno kvalitetnog, predanog, iskrenog rada i nadasve novih, pravih ljudi na krucijalnim mjestima. I tada za Šibenik neće biti zime, kao ni ovih stresova kao u nekom napetom triler ili horor filmu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
30. travanj 2024 02:06