GORAN MEHKEK Cropix
POBJEDA HAJDUKA

VIDEO: Livaja i Dajaku srušili Rudeš u Kranjčevićevoj, ali ozljeda važne karike zabrinula je navijače Bijelih

Hajduk je s 2:0 slavio na zagrebačkom stadionu u 23. kolu SuperSport HNL-a, sada je opet na dva boda iza Rijeke
Piše: Ante ŠakićObjavljeno: 17. veljača 2024. 19:13

RUDEŠ - HAJDUK 0:2 (Livaja 48., Dajaku 90.+7.)

RUDEŠ (4-2-3-1): Marković - Krušlin (od 75. Pavlović), Pavlović, Mrčela, Šehić ? - Vukmanović, Srbljinović ? - Mašala (od 75. Petković), Ćorić (od 59. Latković), Topić (od 59. Grezda) - Doležal (od 75. Babić ?)

HAJDUK (4-1-4-1): Lučić - Sigur, Šarlija, Elez, Hrgović (od 82. Mikanović) - Krovinović (od 71. Žaper, od 85. Odjidja-Ofoe) - Sahiti (od 82. Dajaku⚽), Pukštas, Kalik (od 71. Kleinheisler), Brekalo - Livaja⚽

ZAGREB - stadion u Kranjčevićevoj. Gledatelja: 4,449. Sudac: Dario Bel (Osijek).


>>> POGODAK HAJDUKA POGLEDAJTE OVDJE <<<

image
SOFASCORE ZA SN Sofascore Za Sn

Kao i prošlog puta, gostovanje Hajduka opet je napunilo stadion u Kranjčevićevoj do gotovo posljednjeg mjesta. Nogometni klub Rudeš je objavio u jutro uoči susreta protiv Splićana kako karata više nije bilo. Dok su se igrači još zagrijavali na terenu, 15-ak minuta uoči početka utakmice druge i posljednje momčadi Hrvatske nogometne lige, okupljeni su bili okupirani finalom Svjetskog prvenstava u vaterpolu.

Vijest da je Hrvatska nakon drame izvođenja peteraca slavila protiv Italije brzo se proširila tribinama na Trešnjevci. Nakon nekoliko trenutaka i objave preko razglasa, navijači domaćih i gostujućih sastava skupa su proslavili naslov "Barakuda". Bio je to samo trenutak, zatim su Rudeš Boysi i pristaše gostiju kasnije su nastavili svoju, navijačku, utakmicu.

Hajduk je opravdao ulogu favorita i na punom stadionu u Kranjčevićevoj ulici slavio protiv Rudeša 0:2. Zagrepčani su preživjeli prvih 45 minuta, ali već nakon tri minute nastavka pritisak gostiju "naplatio" je pogotkom Anthony Kalik. Iako je bila izvjesna minimalna pobjeda Splićana, konačnih 0:2 postavio je u sudačkoj nadoknadi Leon Dajaku.

image
GORAN MEHKEK Cropix

Ovakvim epilogom Splićani su došli do 48. boda i tako zadržali priključak s vodećom Rijekom. Posljednje plasirana momčad Hrvatske nogometne lige ostala na ista četiri iz istog broja neriješenih susreta.

U 11. minuti veliku šansu promašio je Marko Livaja. Odlična polukontra počela je pokušajem Ante Ćorića u kaznenom prostoru gostiju, ali obrana Splićana dobro je očistila situaciju i Josip Brekalo pronašao je odličnom loptom Emira Sahitija, on je na drugoj vratnici uposlio kapetana Hajduka, koji je pak iz stopostotne prilike poslao loptu preko gola. Samo dvije minute nakon opet je Livaja u prilici, ali ovaj put neuspješno "loba" Mateja Markovića za još jedan gol-out.

U tri minute "desetka" momčadi Mislava Karoglana imala je tri vrlo dobre prilike, posljednju mu je obranio kapetan Zagrepčana, vratar Marković.

image
GORAN MEHKEK Cropix

Domaći su nakon ofenzivnog otvaranja Hajduka uspjeli doći do posjeda, ali tek na nekoliko minute. Obrambeni blok sa zapada metropole borio se svim silama bez prilike za odmor. Zimsko pojačanje Tomislav Mrčela našao se u ulozi posljednje linije obrane kada je Marković već bio svladan i uspješno je spriječio udarac Rokasa Pukštasa u mrežu Rudeša.

Livaja je imao za čime žaliti nakon pola sata igre u Kranjčevićevoj, jedan od razloga (promašaja) je i nakon ubačaja Nike Sigura, kada je loptu poslao pored vrata.

Iako posljednja trećina prvog poluvremena nije pružila previše uzbuđenja, sama završnica bila je puna sadržaja. Tresla se mreža domaćih nakon 45 minuta, ali nakon VAR provjere, glavni sudac Dario Bel dobio informaciju da je Rokas Pukštas dočekao nesporazum obrane Rudeša u nedozvoljenoj poziciji.

image
GORAN MEHKEK Cropix

Prije izvođenja posljednjeg udarca iz kuta prije pauze, došlo je do "gužve" između igrača. Ipak, sve je brzo smireno i kadar Davora Mladine mogao je uzdignute glave na odmor.

Na žalost Zagrepčana, sve dobro napravljeno prije nastavka, brzo je "palo u vodu". Anthony Kalik ubacio je nakon jedne odbijene lopte, a Livaja je "naplatio" sve prilike iz prvih 45 minuta i glavom nakon samo tri minute drugog dijela pogodio za vodstvo Hajduka.

Dodatno neopterećeni pogotkom, nastavila je druga momčad HNL-a s inicijativom kao i u prvom poluvremenu. Kalik je u 50. minuti pokušaj glavom s desetak metara, ali lopta odlazi pored vratarove lijeve vratnice. Isti igrač našao se osam minuta kasnije opet u prilici, ali ovoga puta pucao je previsoko.

image
GORAN MEHKEK Cropix

Iako je Hajduk nastavio s debelo boljim dojmom i u nastavku, nije toliko dolazio u prilike konkretizirati posjed i inicijativu. Josip Brekalo je u 71. minuti pokušao udarcem završili akciju pet na tri, ali puca po sredini gola i Marković loptu spretno "boksa" u korner.

Mladina i Karoglan završnicu su isprekidali s izmjenama, a igrači Hajduka su u nekoliko navrata bili za malo kratki u kaznenom prostoru Zagrepčana, a onda ih u 85. minuti umalo kažnjava Vanja Vukmanović. Veznjak Rudeša pokušao je udarcem u ruba šesnaesterca, ali Ivan Lučić paradom brani njegov pokušaj. Vinko Petković, rješenje Mladine s klupe za pričuve pogodio je vratnicu u sudačkoj nadoknade. Ipak, konačnih 0:2 postavio je nakon kontre Karoglanov "joker", Leon Dajaku. Slavlje za momčad Mislava Karoglana pokvarila je ozljeda Mihaela Žapera pet minuta prije kraja, radi koje je na bolničkim nosilima napustio travnjak.

image
GORAN MEHKEK Cropix

KRAJ UTAKMICE!

Dominirao je Hajduk cijelim susretom te je izgledalo da će napuniti mrežu Rudeša. Ipak, hrabro su se igrači Davora Mladine borili sve dok u svom povratničkom nastupu mrežu nije pogodio Marko Livaja. Redale su se prigode, a Bijeli nisu uspjeli potvrditi svoju prednost. U samoj je sudačkoj nadoknadi Vinko Petković propustio šokirati splitski sastav, a to je u posljednjim sekundama kaznio džoker s klupe Leon Dajaku. Hajduk i dalje s minus dva boda drži priključak za Rijekom, Dinamo ima sedam bodova manje, ali će sutra ugostiti Varaždin.

90.+7. ⚽ GOOOL!

Pogađa Leon Dajaku u posljednjoj sekundi utakmice!

Sijevnula je kontra, povukao je Josip Brekalo preko pola terena... Nudio mu se Marko Livaja, no Brekalo se odlučio za Dajakua i to se pokazalo kao dobitna kombinacija - Karoglanov se džoker s klupe smirenim lažnjakom riješio svog čuvara i potom neobranjivo pogodio bliži kut za potvrdu pobjede u Kranjčevićevoj!

90.+5. ? Trese se vratnica! Zamalo je sada Vinko Petković šokirao Hajduk... Prošao je pored Odjidje-Ofoea i udarcem iskosa pogodio spoj grede i vratnice! Hvata se za glavu Mladinin džoker s klupe...

90.+4. ? Matko Babić rukama povlači Dajakua i opravdano dobiva žuti karton.

90. ? Igrat će se sedam minuta sudačke nadoknade.

85. ⇔ Prilikom Vukmanovićeva udarca ozlijedio se nesretni Mihael Žaper i na nosilima ga iznosi liječnička služba s terena. Ružno je to izgledalo, uhvatio se za glavu Žaper. Zamijenit će ga Odjidja-Ofoe.

85. Dvije velike obrane Ivana Lučića! Vukmanovićev projektil izvana obranio je efektno vratar Hajduka, da bi i u nastavku akcije skinuo jedan udarac glavom.

82. ⇔ Izlazi Sahiti uz aplauz Torcide, mijenja ga Leon Dajaku. Također, umjesto Hrgovića će ući Dino Mikanović.

80. Sjajnu izrađenu akciju Hajduka završio je prizemnim centaršutom Kleinheisler, nikoga nije bilo u petercu pa to izbija obrana Rudeša.

77. Nova bakljada Torcide i nova dimna zavjesa na terenu. Ipak, brzo se sve to raščistilo.

image
GORAN MEHKEK Cropix

75. ⇔ Trostruku promjenu radi trener Rudeša Davor Mladina.

Izlaze Mašala, Krušlin i Doležal, ulaze Vinko Petković, Luka Pavlović i Matko Babić.

72. Grezda ulazi u šesnaesterac i pokušava dati povratnu, a Žaper to izbija u korner.

71. ⇔ Ulazi Mihael Žaper umjesto Krovinovića, kao i Laszlo Kleinheisler koji će uz ovacije Torcide ući u igru umjesto Kalika.

70. Brekalo! Potegao je i on s vrha šesnaesterca, ali Marković brani.

68. Uhh, neoprezno je bilo ovo Brekalovo dodavanje prema svom vrataru... Na njegovu sreću, Lučić je bio dovoljno koncentriran.

59. ⇔ Dvostruka promjena kod Rudeša. Umjesto Ćorića i Topića u igru će Aleksa Latković i Eros Grezda.

59. I treći put ne zabija Kalik iz blizine, ovog puta na precizno Livajino dodavanje... Čisti zicer za Hajduk!

56. Bakljada navijača Hajduka. Gust se oblak dima spustio na travnjak Kranjčevićeve.

image
GORAN MEHKEK Cropix

54. Sjajno je Pukštas 'zavrnuo' u peterac, a ondje Mateo Pavlović u posljednji trenutak očistio.

53. Podivljao je sada Livaja zbog novog Srbljinovićeva prekršaja, došao je i sudac Bel upozoriti veznjaka Rudeša da je vrlo blizu prijevremenog odlaska u svlačionicu.

50. ? Srbljinović zbog faula dobiva žuti karton.

48. ⚽ GOOOL!

Livaja zabija glavom na Kalikovu asistenciju!

Australski je veznjak izvrtio svog čuvara i sjajno uposlio kapetana Bijelih koji glavom iz ovakvih pozicija ne promašuje... 1:0 vodi Hajduk!

image
GORAN MEHKEK Cropix

? Vraćamo se u Kranjču. Nema promjena u sastavima.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA

Ispromašivali su se Bijeli u Kranjčevićevoj, iz svih su pozicija tukli Livaja, Pukštas, Sahiti, Kalik, Brekalo i ostali, međutim Rudeš je požrtvovnom igrom uspio sačuvati 'nulu'. Spomenimo i da je Pukštasov pogodak poništen zbog zaleđa. Domaćoj će momčadi svakako biti iznimno teško nastaviti u ovakvome tempu u nastavku...

image
GORAN MEHKEK Cropix

45.+3. Livaja u padu sa samo tri-četiri metra uspijeva izboriti novi korner... Ništa se ipak nije izrodilo iz toga kornera i sudac Bel šalje igrače u svlačionicu.

? Igrat će se tri minute sudačke nadoknade.

⚠ 45. GOOOL!

Strijelac je Rokas Pukštas!

Brekalo probija desni bok i daje povratnu u peterac, gdje Marković odbija vršcima prstiju - ali samo do Pukštasa kojemu nije problem iz blizine ugurati loptu u mrežu...

No, pričekajmo, pregledava se VAR.

Ništa od pogotka! U zaleđu je prethodno bio Sahiti (ili možda Sigur) i sudac Bel poništio je zgoditak Hajduka.

37. Kalik još jednom iz blizine ne pogađa mrežu. Bila je to teška situacija, mora se priznati... U svakom slučaju, Hajduk steže obruč pred golom Rudeša koji se grčevito brani.

34. ? Šehić je zaradio žuti karton zbog faula na Livaji.

31. Izvrstan Sigurov centaršut Livaja uspijeva skrenuti samo u gol-aut. Pritom ga je u skoku ozlijedio netko od braniča Rudeša, no stisnut će zube kapetan Hajduka...

28. Lijepa Pukštasova povratna za atraktivan pokušaj petom Marka Livaje koji ipak nije ozbiljnije ugrozio vrata Rudeša.

27. Nije loše izgledao Doležalov udarac s ruba šesnaesterca, njegovu 'žabicu' nije uspio ukrotiti Lučić od kojega se to odbilo u novi korner.

23. Livaja s vrha šesnaesterca pokušava ljevicom, Marković brani.

21. Pogodak visi u zraku... Livaja majstorski proigrava Pukštasa koji puca iz vrlo teške sitacije, uspijeva ga nekako blokirati Mrčela.

image
GORAN MEHKEK Cropix

17. Strašan pregled igre Emira Sahitija... Krasno je vidio Kalika koji se uvukao iza obrane Rudeša, a potom promašio čitav gol.

14. Četvrti put prijeti Hajduk... Livaja silovito šutira iskosa, a Marković sjajno brani!

13. I treća velika prigoda! Brekalo se sjurio prema golu Rudeša, uspio prebaciti i Markovića, međutim iza vanjskoga dijela mreže završila je ta parabola...

11. Druga velika prilika Hajduka u samo dvije minute! Sahitijev udarac blokira netko od obrane Rudeša, Livaja se ubacuje iz drugog plana, no njegov šut odlazi preko grede...

9. Stiže ekspresan odgovor Bijelih! Livaja probija desni bok i gađa ravno u vratara Markovića, ipak - već je bilo označeno zaleđe.

8. Evo i prve šanse nakon uvodne 'uspavanke', zaprijetio je Rudeš. U gužvi se najbolje snašao Doležal, međutim njegov mlaki udarac bez poteškoća hvata Lučić.

? Počela je utakmica na stadionu u Kranjčevićevoj. Glavni je sudac Dario Bel iz Osijeka.

image
GORAN MEHKEK Cropix

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
11. svibanj 2024 00:12