Navijači Rudeša

 GORAN MEHKEK/Cropix
PLANOVI ZA 2024.

Velika objava HNL kluba: ‘Gradimo novu tribinu, imat ćemo stadion od 3000 mjesta i tri puta više navijača‘

"Imat ćemo sve osim reflektora. Krenuli smo i u proces njihove nabavke"
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 22. prosinac 2023. 08:30

Klub bez pobjede u 19 kola, s tek četiri boda na kontu, s 14 bodova manje od prvog ispred sebe, klub koji je u svih 19 utakmica bio gost jer ne smije igrati na svom stadionu. Nije mali broj onih koji će reći da je nabrojano dovoljno da čovjek zaključi kako taj klub ne pripada elitnom razredu hrvatskog nogometa.

Pričamo, dakako, o Rudešu, klubu koji se ljetos po drugi put vratio u elitno hrvatsko društvo, ovaj put s idejom da tamo ostane dugi niz godina. Nažalost, ide im daleko lošije nego 2017. kad su prvi put zaigrali u najvišem rangu HNL-a.

Veliko gradilište

Tada su bili osmi, bodovno puno bliže borbi za Europu nego borbi za ostanak, premda su već sljedeće sezone bili uvjerljivo zadnji. Ispada kako četiri godine kasnije nisu naučili kakvi su zahtjevi prvoligaškog društva...

Međutim, prošetali smo se ovog tjedna do Rudeša i ostali ugodno iznenađeni. Stadion u Rudešu veliko je gradilište, grade se nove svlačionice, popratne prostorije, a uskoro se kreće i u izgradnju istočne tribine, koja bi imala oko 1800 sjedećih mjesta. Tribina bi bila potpuno “zelena”, napravit će se od reciklažne plastike, na neki način po uzoru na jedan od stadiona u Kataru.
Veliko je to ulaganje, nove prostorije i nova tribina koštat će više od milijun eura. Klub ih je sam namaknuo, premda je stadion gradski i ostat će gradski, odlučili su u njega uložiti puno privatnog kapitala, očito svjesni da je klub bez svog stadiona unaprijed osuđen na propast. Tandem koji vodi klub, predsjednik Josip Šimunić i direktor Stipe Čondrić, puca od optimizma kad priča o dugoročnoj budućnosti kluba.

image
Foto: NK Rudeš/Facebook

- Nove svlačionice i prostorije bit će gotove do sredine siječnja, a brzo će potom i istočna tribina. Tako ćemo imati stadion s više od 3.000 tisuće sjedećih mjesta, što je minimum da bi mogao igrati SuperSport HNL, s tim da nam je zapadna tribina natkrivena - ponosno će predsjednik Šimunić.

Direktor Čondrić nam je otkrio kako Rudeš želi već na proljeće igrati na svom stadionu.

- Imat ćemo sve osim reflektora. Krenuli smo i u proces njihove nabavke, ali ovo je gradski stadion i reflektore ne možemo staviti bez dozvole Grada. A dobiti te dozvole je proces koji iziskuje vrijeme.

Čondrić je ipak optimističan glede dozvole da igraju u Rudešu.

- Možemo do kraja sezone sve domaće utakmice igrati u dnevnom terminu. Znate, već imamo potpisane suglasnosti većine klubova u ligi da na proljeće igramo doma, s tim da su svi rekli da će nas podržati. Naši su suparnici svjesni da će nas dosta teže pobijediti u Rudešu nego u Kranjčevićevoj, ali svejedno su nam dali podršku i svaka im čast na tome. Vidjet ćemo što će odlučiti HNS, ali vjerujemo da ćemo dobiti dozvolu jer nogometni je interes da svi klubovi igraju na svom stadionu i da na tribinama bude što je moguće više publike. Rudeš će na svom stadionu na tribinama uvijek imati tri puta više navijača nego što ih ima u Kranjčevićevoj. I biti daleko konkurentniji. To je tako kad si kvartovski klub.

image
Foto: NK Rudeš/Facebook

HNS će sigurno respektirati i činjenicu da mali klub kao što je Rudeš sam ulaže više od milijun eura u gradski stadion, a sve kako bi ispunio uvjete da može igrati u svom dvorištu. Napokon, to je kapitalna investicija, a mi smo u Hrvatskoj u proteklih 30 godina navikli da u kapitalne stvari u nogometu ulažu samo stranci. Ovo je “domaći” novac i svaka čast Rudešu na tome što radi po pitanju stadiona.

- Kad je ljetos oluja poharala Zagreb, naša je tribina teško nastradala. Tada smo sjeli, dugo razgovarali i zaključili kako sami moramo nešto poduzeti želimo li normalan i komforan stadion na kojem ćemo igrati, bez obzira na to što je to gradski stadion. Svjesni smo da bez takvog stadiona klub nema dobru budućnost - kaže Šimunić.

Mnogi ne shvaćaju

U Rudešu su itekako svjesni da ulaganje u stadion i vjerojatno igranje pred svojim navijačima teško može donijeti ostanak u ligi. Rudeš bi na proljeće trebao imati veliku seriju pobjeda da bi dohvatio deveto mjesto i ostanak, a to nije realno.

- Neki nam govore da smo te novce trebali investirati u nove igrače, pa bi možda i ostali u ligi. Mnogi ne shvaćaju da mi u Rudeš teško možemo dovesti prava pojačanja, a i da neka dovedemo, pitanje je kakav bi bio rezultat. Ulaganje u stadion je ulaganje u temelje kluba, nešto što će nam bitno podići razinu i vrijednost, što će omogućiti novi iskorak Rudeša. Napravit ćemo sve da ostanemo u ligi, boriti se do zadnje kapi krvi, ali ako i ispadnemo, neće u Rudešu biti nikakvih potresa jer mi ćemo s novom infrastrukturom i s još puno planova koji su u pripremi na ljeto biti bitno jači klub nego što smo sada - poručio je Čondrić.
U Rudešu su svjesni svih problema koje imaju i odlučno su ih krenuli rješavati. Stadion kao prvi korak, pa onda sve redom. Četiri boda u 19 kola veliku bi većinu bacila na koljena, ali u Rudešu se to nije dogodilo. I po svemu viđenom - ni neće!

Jasno je da klubovi moraju biti aktivniji, više razgovarati i tražiti bolja rješenja

Kako je Rudeš u proteklih pola godine doživio povratak u prvoligaško društvo? Je li liga na dobrom putu?

- Mi možda u lipnju više nećemo biti njezin dio, ali svakako imamo jasan plan da se tu brzo vratimo i zato jako puno razmišljamo i o ligi. Evidentno je da klubovi imaju puno problem, više manje istih ili jako sličnih. Mi kao Rudeš nikome nismo dužni ni lipe, a znamo da neki drugi jesu i da se muče isto kao i mi. Opet, ne vidim što se konkretno poduzima da bi nam svima zajedno bilo bolje i lakše. Kada je HNS odlučio županijskim savezima dati dva posto od transfera naših igrača u inozemstvo, nas šest klubova našlo se doslovno u kafiću kako bismo nešto poduzeli. Na koncu smo taj postotak prepolovili. Međutim, nije normalno da se klubovi nalaze u kafiću, da rješavamo probleme poput vatrogasaca. Moramo puno više razgovarati i tražiti rješenja jer tko će nam pomoći ako si sami ne pomognemo? Rudeš će napraviti stadion i poboljšati uvjete, ali Rudeš najviše ovisi o ligi, kao i svaki klub koji je u njoj. Kako će se liga dizati, tako ćemo svi rasti - kazao je Čondrić.

Je li rješenje osnivanje Udruge prvoligaša ili nečeg sličnog tome?

- Mi smo za to da se razmotri svako rješenje koje će pomoći klubovima i ligi. Nogomet u cijeloj Europi ide naprijed velikim koracima, a meni se čini da mi sve to samo promatramo - zaključio je Šimunić.

Rudeš teško može kupovati dobre igrače, ali zato ih može stvarati

Rudeš puno ulaže u svoju nogometnu Akademiju u kojoj radi 28 trenera. Rezultati su itekako vidljivi jer Rudešovi pioniri i kadeti su jeseni završili peti u Hrvatskoj, a juniori sedmi.

- Mladići poput Vukmanovića, Krušlina ili Mašale ponikli su u našoj školi, igraju, a imaju tek 19 godina. Imamo ih još u momčadi, a i na posudbama imamo sedam naših vrlo talentiranih klinaca. Rudeš teško može kupovati dobre igrače, ali zato ih može stvarati, na čemu sustavno radimo već nekoliko godina, a kako gradimo klub, tako ćemo nastaviti graditi i jačati Akademiju - jasan je Čondrić.

SVI OSVOJENI BODOVI

27/08/23.

Istra 1961 - Rudeš 0:0

(trener Robert Prosinečki)

---

20/10/23.

Rudeš - Slaven Belupo 0:0

(trener Toni Golem)

---

28/10/23.

Rudeš - Varaždin 0:0

(trener Toni Golem)

---

03/12/23.

Rudeš - Lokomotiva 0:0

(trener Ivan Mijač)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
05. ožujak 2024 18:18