ANTE CIZMIC Cropix
POGLED SN

Za Hajduk je u igri još jedan ‘džoker‘, a kad se sve zbroji, jasno je tko je najveći favorit za titulu

Rijeci dajemo trenutnih 45%, Dinamu 40% šansi za naslov, a Hajduku ostaje 15%
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 02. travanj 2024. 22:15

Nakon pobjede Dinama u derbiju na Poljudu, promijenile su se dinamike borbe za naslov prvaka. U ovoj fazi natjecanja Rijeka je lider sa značajnom prednošću nad Dinamom (uvjetno) i Hajdukom. Pet, odnosno, sedam bodova su ogroman natjecateljski kapital u trenutk kad su na raspolaganju još 24 boda.

Istina je da za Dinamo još postoji bonus zaostale utakmice s Varaždinom, pa je u điru 27 bodova. Gledamo li stvari aktualnim dioptrijama, onda je Rijeka prvi favorit za naslov prvaka, do nje Dinamo, a Hajduk je praktično samo uvjetno u realnoj trci.

Važan vikend

Dakako da stvari treba gledati kroz prizmu više faktora. Prije svega, raščlanimo konkurenciju. Iako je pobjeda Dinama u Splitu praktično odlučan udarac šampionskim ambicijama Hajduka, za Splićane još igra “džoker Rujevica”. U nedjelju će epilog jadranskog derbija, Rijeke i Hajduka, odrediti (samo) sudbinu Splićana. Oni moraju pobijediti da bi se zadržali u krugu aspiranata za vrh. Svaki drugi rezultat osim pobjede Hajduk konačno definira gubitnikom sezone. S obzirom na stanje u momčadi (ozljede Livaje, Uremovića, niska razina samopouzdanja i težina imperativa), splitski Bijeli ne ulijevaju povjerenje da bi na Rujevici mogli promijeniti krive tijekove proljeća...

Dakle, ako Rijeka pobijedi ili odigra neriješeno, utrka za naslov nastavlja se udvoje. Rijeka će biti u prednosti, ali Dinamo, koji pokazuje znakove natjecateljskog iskoraka, može se itekako nadati povratku na tron. U tom smislu ključna bi se mogla pokazati utakmica Rijeke i Dinama na Rujevici 5. svibnja. Do tada Rijeka ima četiri utakmice (Hajduk i Gorica kući, Istra i Lokomotiva u gostima), a Dinamo pet (Istra i Varaždin zaostala kući, Gorica, Lokomotiva, Varaždin u gostima). Rijeci derbi s Hajdukom ostaje najveći izazov, a onda do Dinama ima najveću prepreku na gostovanju kod Lokomotive. Ukoliko s Lokosima ne ostvare pozitivan ishod, Riječani i dalje imaju bonus aktualne prednosti, što im realno omogućuje da Dinamo dočekaju kao lideri ili s istim brojem bodova. Tad će dvoboj Rijeke i Dinama biti odlučan u kontekstu epiloga sezone. Riječani imaju još dva izazovna gostovanja (Varaždin, Osijek) i domaćinstvo za kraj Slavenu Belupu. Dinamo ima jednostavniji raspored jer dočekuje Osijek i Rudeš (posljednje kolo), a između gostuju kod Slaven Belupa.

Kad zbrojimo plusove i minuse rasporeda, trenutne forme i stanja bodova, onda Rijeka ostaje najveći favorit za naslov i jedina de facto ima sudbinu u svojim rukama. Do dvoboja s Dinamom to će sigurno biti tako, a nakon toga ostaje za vidjeti. Dinamo uz zaostalu utakmicu s Varaždinom, koja se igra između utakmica u Gorici i s Lokomotivom, dijelom će ovisiti o Rijekinom hodu, ali do međusobnog ogleda na Rujevici sami Modri odlučuju o sebi. Stignu li tamo na minus 1 ili 2 boda, pobjedom mogu napraviti ključan iskorak. Raspored nakon toga im daje prednost.

Teško premostiv jaz

Objektivno je da je Hajduk u najmanje poželjnoj situaciji među tri konkurenata za naslov. Splitski Bijeli imaju očajnu domaću statistiku. Hajduk je, naime, od 14 utakmica izgubio čak pet na Poljudu! To je 36% izgubljenih domaćih bodova, što je nonsens za momčad koja se želi okititi naslovom prvaka. Pitanje je koliko je realno da Hajduk promijeni domaću učinkovitost u preostale četiri utakmice (Osijek, Rudeš, Varaždin, Gorica), a kompenzira dosadašnje gubitke na gostovanjima kod Rijeke, Slavena Belupa, Istre i Lokomotive. Zaostatak od sedam bodova za Rijekom čini se ipak teško premostiv jaz...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. srpanj 2024 15:42