Gennaro Gattuso

 DUJE KLARIC Cropix
GENNAROVA KRIŽALJKA

Gattuso ponavlja svoju molitvu, pitanje je kako će se nositi sa zvijezdom koja je navikla na prvih 11

Niz je pitanja oko sastava, kako se ne bi poremetilo raspoloženje u momčadi
Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 17. listopad 2024. 15:07

Položaj Hajduka u vodstvu na ljestvici, poslije prve četvrtine prvenstva, ipak predstavlja barem donekle iznenađenje, s obzirom na prikazane loše igre na europskoj sceni, pogotovo poslije ispadanja od slovačkog Ružomberoka. Pa i oni neodlučeni omjeri u prvenstvu protiv Lokomotive, odnosno Istre 1961, u oba slučaja s rezultatom od 1:1, izazvali su sumnju u dosege "bijelih", bez obzira na to što su to bila gostovanja.

Nekadašnja, davnašnja logika, u vrijeme kada je pobjeda vrijedila dva boda, provodila se na jednostavnu računicu, da za osvajanje naslova prvaka treba kod kuće sve odreda pobjeđivati, a u gostima igrati neriješeno... Aktualna hrvatska liga u formatu od deset klubova, trka za titulom s aspekta Hajduka svodi se na imperativ pozitivnih rezultata protiv glavnog rivala Dinama, pa i Rijeke, donekle i Osijeka, dok u dvobojima protiv šest preostalih klubova imperativ je nizanje pobjeda.

U ovom trenutku to su nadanja, pa čak i zahtjevi golemog korpusa navijača "bijelih", baš u odnosu na raspored sljedeće četiri utakmice, kako bi se potom dočekalo još jednu stanku zbog obveza reprezentacije i onda novu rundu od pet utakmice do kraja jesenskog dijela prvenstva (tri derbija - gostovanje u Osijeku, te domaćinska uloga protiv Dinama i Rijeke).

Posjet Lippiju

Gennaro Gattuso, trener Hajduka, poslije prošle pobjede nad Šibenikom (4-0) oglasio se:

- Najteže tek dolazi, treba nastaviti s ovim ritmom, ne smijemo dozvoliti da nas uhvati euforija...

image

Gennaro Gattuso

DAMIR SKOMRLJ Cropix

Svi treneri, tako i Gattuso, ponavljaju svoju molitvu, po kojoj se mora "ići utakmicu po utakmicu", što znači ne zanositi se serijama pobjeda. Međutim, poslije ovako rekordnog starta, šest pobjeda i tri neodlučene, naročito nakon sve bolje igre, kao normalno bi bilo da se ostvari žetva bodova, odnosno osvajanje svih dvanaest ili u najmanju ruku deset bodova na utakmicama protiv Slaven Belupa i Varaždina u gostima, te kod kuće Lokomotive i Istre 1961.

Talijanski trener uopće ne želi ulaziti u te bodovne kalkulacije. U prvom trenutku primarno mu je bila uzeti predah, što je i uradio, pa je skoknuo do Italije, ali ne do rodne Kalabrije ili Milana, gdje uobičajeno živi, nego u Viareggio. Dakle, na azurnu obalu, gdje su se našli "azzurri", generacija prvaka svijeta iz 2006., kako bi posjetili svojeg 76-godišnjeg trenera Marcela Lippija (u režiji njegova sina Davida), obzirom da nekadašnji "commissario tecnico", to jest izbornik, navodno obolijeva.

"Bijeli" su nastavili su treninzima, uglavnom u kompletnom sastavu, obzirom da su od prvotimaca Hajduka svega četvorica angažirani uz nacionalnim selekcijama (Niko Sigur za A momčad Kanade, Šimun Hrgović i Dominik Prpić u mladoj, te Bruno Durdov u selekciji u-19). Ritam rada nakratko je prekinut kako bi u petak Gattuso sa svojim stožerom bio u Broćancu na posljednjem ispraćaju Joze Kalinića, oca Nikole s kojim Mistera veže prijateljstvo...

image

Gennaro Gattuso

DAMIR SKOMRLJ Cropix

- Već sam nekoliko puta rekao kako me glava boli od pitanja kako odabrati startnu jedanaestoricu. Vidim da ima nekih koji i nisu zadovoljni, jer nisu u početnoj postavi. Važno je da su motivirani izboriti se, ali najvažnije je održati dobro raspoloženje, kolikogod je to moguće, pa me raduje da se osjećamo kao prava obitelj.

Planske ideje

Niz je pitanja oko sastava, kako se ne bi poremetilo raspoloženje u momčadi.

Jedan je problem silom prilika riješen, Gattuso je odustao od legitimnih, pa i obećanih nastupa Lovre Kalinića da makar tu i tamo zauzme mjesto među vratnicama, drugo je pitanje kako zadovoljiti Rokasa Pukštasa, naviklog zaigrati u početnom sastavu, što inače traži i Niko Sigur.

Nadalje, na koji način uposliti oporavljenog Darija Melnjaka, jednog od udarnih igrača do njegove ozljede... Trener to uglavnom rješava angažmanom 16 igrača na svakoj utakmici, što znači da stalno priprema planske zamjene.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. listopad 2024 15:08