DAMIR SKOMRLJ Cropix
RADOVI U TIJEKU

Rujevica puna upitnika: Jedan je zadatak sve teži, a igrač s kritične pozicije sve dalje od prve momčadi

Masa je ozlijeđenih, to su i Halilović i Mitrović, kojeg zasad ni ne treba nazivati igračem Rijeke
Piše: Siniša LončarObjavljeno: 13. srpanj 2022. 18:06

Još svega tri dana ostala su do početka nove HNL sezone za Rijeku i gostovanja na Šubićevcu, a na Rujevici je i dalje izvješena obavijest “Radovi u tijeku”. Nije to ništa novo niti specifično samo za klub s Kvarnera, mnogi klubovi još uvijek traže svoju formu i igrače, prijelazni rok u Hrvatskoj završava s posljednjim danom kolovoza i sasvim je jasno da će brojni klubovi doživljavati promjene “u hodu”, odnosno tijekom natjecanja što nikako nije dobra stvar, ali je za HNL gotovo postala – pravilo.

Kada je Rijeka pak u pitanju, kompletni novi, riječki stručni stožer predvođen Draganom Tadićem koji je preuzeo momčad s prvim danom priprema ispred sebe je imao sve samo ne lak zadatak. Rijeka se s posljednjim danom prošle sezone promijenila iz temelja, nositelji igre i stručni stožer su otišli, a momčadi se priključilo do sada šest novih igrača kao i kompletna i “dragovoljačka” kolonija koja je lani s aktualnim trenerom nastupala za momčad iz Sigeta.

Opsežno građenje

Kroz nepunih mjesec dana teško je izgraditi praktički kompletno novu momčad i očekivati da će ona već u prvom kolu novog prvenstva doseći svoj zenit, i sam Tadić je rekao da su na dobrom putu, ali da mu naprosto treba još vremena kako bi sve sjelo na svoje mjesto i kako bi kvaliteta igrača, koju Rijeka zasigurno danas posjeduje, maksimalno došla do izražaja. Naravno, vremena za uigravanje nikad nije dovoljno, posebno ako se u obzir uzmu i ozljede zbog kojih su tri važna igrača Bijelih izvan stroja, a niti Alen Halilović, od kojeg se puno očekuje, još uvijek nije spreman na najveće napore.

Niko Galešić u kolovozu se vraća u puni trening, o Solanu i Mitroviću za sada nema smisla niti govoriti kao o igračima Bijelih, Tadić na obojicu neće moći računati duže vremena. I dok su stoperske pozicije još dobro popunjene (Krešić, Pavlović, Smolčić, pa i Lepinjica) mjesto desnog beka je trenutno zadatak broj jedan kojeg treba ispuniti sportska politika kluba, a na to se svakako nadovezuju i barem jedan krilni igrač te – centarfor.

image

Alen Halilović

DAMIR SKOMRLJ Cropix

Želi li Rijeka imati u opciji varijantu s četiri igrača u posljednjoj liniji, alternacija kolumbijskom internacionalcu Solanu nešto je što na Rujevici mora biti “must have”, posebice za europske utakmice gdje bi se i najmanja pogreška mogla odbiti Bijelima od glavu. Filip Braut, jedina prirodna alternativa Solanu, sve je dalje od prve momčadi Bijelih, čini se da Tadića i njegove pomoćnike najmlađi debitant u seniorskoj momčadi Rijeke u povijesti nije uspio uvjeriti da je dovoljno sazrio za tu poziciju. Ivan Smolčić defenzivno je solidno protiv Kopra odigrao tu poziciju, na nju može uskočiti i Ampem koji je više ofenzivno orijentiran, ovisit će to o protivniku i željama glavnog stratega, no najveća želja svima u klubu, a posebno Tadiću je kvalitetni desni bek koji će biti pojačanje za ovu momčad. Nema smisla dovoditi igrača koji ne može odmah uskočiti u momčad i biti instant pojačanje kada je sezona već počela...

Na sličnom tragu razmišljanja je i potencijalni igrač na desnom krilu. Denis Bušnja, koji je trenutno prvi “pick” za tu poziciju ima svoje kvalitete, brzinu, duel igru i moć ponavljanja, no prošla sezona u kojoj je uglavnom ulazio s klupe i na njemu je ostavila traga, ako se od mladog igrača želi stvoriti “pravog” igrača neke se stvari naprosto moraju istrpjeti, pa i na uštrb rezultata. Pitanje je samo ima li Rijeka tog kredita, posebno u delikatnoj situaciji kada novi stručni stožer i prilično redizajnirana momčad ulaze u novu sezonu i već drugi tjedan imaju zahtjevnu europsku utakmicu protiv Djurgardensa, trenutno drugoplasirane momčadi elitne Allsvenskan švedske lige koja iza sebe već ima odigranih 14. kola prvenstva.

image

Mateo Pavlović

DAMIR SKOMRLJ Cropix

Bit će još odlazaka

Konačno, Rijeka bi rado dovela i pojačanje u napadu, igrača s kojim bi kapetan Vučkić i Obregon mogli surađivati, a koji bi Bijelima mogao garantirati barem dvoznamenkasti broj golova u sezoni, no to je u ovom trenutku pozicija na kojoj bi unutarnje snage mogle ugodno iznenaditi, posebno Jorge Obregon koji je prošlu sezonu bio uglavnom jocker s klupe i zamjena Drmiću, baš kao i mladi Matija Frigan kojem je velika želja, nakon vrlo dobre sezone u Hrvatskom dragovoljcu, dokazati se tamo gdje je najteže – kod kuće.

Osim dolazaka, Rijeku zasigurno očekuje i pokoji odlazak. Nije tajna da od početka prijelaznog roka ima puno upita za neke od igrača Bijelih, čelnici kluba za sada drže “ručnu” kočnicu po pitanju odlazaka, no pretpostavka je da će u tom sportskom segmentu prevagu imati europske prezentacije Rijeke. Što Rijeka duže bude u Europi, veće su šanse da cijela momčad ostane na okupu, dok bi s druge strane, odlična prezentacija na europskoj sceni za nekoga mogla biti i posljednja u novom dresu Bijelih s dizajnerskim pečatom.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
30. travanj 2024 14:48