Željko Sopić

 DAMIR SKOMRLJ Cropix
NOVO POGLAVLJE NA RUJEVICI

Rijeku na otvaranju nove sezone čeka neugodan zadatak, ali Sopiću i društvu tek onda slijedi pravi pakao

Okvirni termini utakmica podložni su promjenama, zbog televizijskih prava i organizacijskih razloga
Piše: Siniša LončarObjavljeno: 09. lipanj 2024. 23:47

Dok je posljednjih 10-ak dana stanovnik Rujevice i Rijeke bila hrvatska nogometna reprezentacija na čelu s izbornikom Zlatkom Dalićem i trojicom igrača koji su se osjećali kao da su doma (Pjaca, Pašalić i Labrović), većina ostalih nogometaša Rijeke na zasluženom je odmoru koji će potrajati sve do 19. lipnja i večernjih sati kada će se momčad okupiti na zajedničkoj večeri, dok će se dan kasnije obaviti formalna prozivka i prvi trening za novu sezonu.

Nakon što su Bijeli saznali da će svoj europski put, i to po prvi put nakon sezone 2020./21., započeti drugim pretkolom Europske lige koje je na rasporedu 25. srpnja i 1. kolovoza (ždrijeb će biti održan 19. lipnja) još u četvrtak je objavljeno da će Rijeka svoju prvu ligašku utakmicu odigrati prvi vikend nakon uzvrata prve europske utakmice, vjerojatno u nedjelju 4. kolovoza.

Ne pretežak zalogaj

Prvi protivnik Bijelima trebala bi biti Lokomotiva, momčad koja je Rijeci u netom završenoj sezoni prva zadala možda i ključni udarac za šampionske ambicije. Doduše, taj dvoboj odigran je u Kranjčevićevoj, a ovaj je na rasporedu u Rijeci gdje Lokosi već tradicionalno teško dolaze do bod(ov)a. S te strane Lokomotiva, momčad koja se često u hodu okuplja i još nekoliko kola nakon započetog prvenstva, ne bi trebao biti (pre)težak zalogaj za riječku momčad, posebice kada igra pred svojim navijačima.
Izabranicima Željka Sopića broj 4 u ždrijebu natjecateljskih brojeva za prvenstveni raspored u drugom je kolu donio gostovanje u Varaždinu protiv istoimenog protivnika dok treće kolo dovodi Istru 1961 preko Učke, u Rijeku. Te dvije utakmice igrat će se u periodu 3. pretkola Europske lige koje je na rasporedu 8. i 15. kolovoza.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

U 4. i 5. kolu Rijeci pak slijede dva derbija, onaj protiv Osijeka (oko 24. kolovoza) u Opus Areni te protiv Dinama (oko 31. kolovoza), aktualnog prvaka i osvajača dvostruke titule, na Rujevici. Ujedno su te dvije momčadi zaredom vjerojatno i najteži dio ovosezonskog rasporeda Rijeke, posebice zbog činjenice da bi Osijek u nadolazećoj sezoni mogao ponovno biti konkurentniji nego što je to bio u nedavno završenoj sezoni. Nakon domaćeg derbija s Dinamom, Rijeka ide u Veliku Goricu na nekadašnji stadion Radnika gdje danas svoje domaće oglede igra HNK Gorica. U 7. i 8. kolu momčad s Kvarnera igrat će pred svojom publikom protiv dva dalmatinska prvoligaša, prvo je na rasporedu Šibenik, ekspresni povratnik u elitni razred, dok se prvi novosezonski jadranski derbi igra na Rujevici u sklopu 8. kola krajem rujna (oko 28. 9.). Riječani će prvi krug četverokružnog natjecanja zatvoriti s gostovanjem u Koprivnici protiv Slavena Belupa.

Podložno promjenama

Naravno, okvirni termini utakmica podložni su promjenama, što zbog televizijskih prava što zbog organizacijskih razloga odnosno činjenice da u trenutnom rasporedu postoji nekoliko “rizičnih” kola gdje bi razne navijačke skupine trebale prolaziti gotovo istim rutama u iste dane.

Do sada su se takve stvari obično rješavale promjenom termina, no i tu će se morati raditi određeni kompromisi. Dodatno, kako u novoj SuperSport HNL sezoni više neće biti moguće odgode domaćih utakmica zbog europskih obveza, a momčadi ne smiju igrati dvije natjecateljske utakmice u manje od 72 sata, “tvorce” HNL-a te delegate ipak čeka malo više posla od onog dosad uobičajenog.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
09. lipanj 2024 23:48