Franko Andrijašević

 David Pintens/Zuma Press/Profimedia
FRANKO ANDRIJAŠEVIĆ ZA SN:

‘Rijeka može biti prvak! Hajduk će imati još kikseva, a Dinamu se ne smije dozvoliti jedna stvar‘

Uspoređujem to s našim prijelomnim trenutkom 2017., kad smo si rekli: ‘to je to, sad idemo po titulu‘
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 21. rujan 2023. 18:49

U Rijeci se bude najveće ambicije, može li današnja momčad predvođena trenerom Željkom Sopićem osvojiti HNL? Franko Andrijašević bio je jedan od ključnih igrača u pohodu na titulu 2017. godine sa 16 golova i pet asistencija, a sada kaže:

- Prvo ću reći da mi je drago radi Marka Pjace, kad sam vidio kakva je dva pogotka zabio podsjetio me na ono što on jest, baš sam sretan zbog njega. Rijeka može u borbu za prvaka, ali ne smije im se više događati da prosipaju bodove u utakmicama kao što je bila s Varaždinom. U takvim usretima sami će pokazati jesu li spremni ili nisu.

Andrijaševića smo uhvatili na Tajlandu gdje u srijedu njegov kineski klub Zhejiang gostuje kod Buriram Uniteda u azijskoj Ligi prvaka. Prati HNL i Rijeku koliko god može, uvijek u najmanju ruku pogleda sažetak.

- Mislim da će se Rijeka protiv velikih klubova pokazati u dobrom svjetlu, ali bodove treba skupljati u malim utakmicama. Hajduk, Dinamo i Osijek već su prosuli bodove gdje nisu očekivali, a to vrijedi i za Rijeku. Porazi u derbiju mogu se dogoditi, ali da ne svladaš Varaždin ili Slaven Belupo, toga ne smije biti ako misliš postati prvak. Rijeka mora iskoristiti loš start svih da dobije stabilnost. S igračkim kadrom sam oduševljen. I s time kakvi su to igrači, u kakvom su stanju i kako igraju. Što se tiče kvalitete mogu zapapriti. Bitno je da počnu vjerovati kako su sposobni biti prvaci. Ako u to vjeruješ i postaviš kao cilj svašta se može dogoditi. Uspoređujem to s našom 2017. godinom kad smo osvojili HNL. U prvih nekoliko kola još smo se tražili jer došlo je dosta novih igrača, ali kad smo dobili Dinamo na Rujevici 5:2 rekli smo si – ‘to je to, ove godine, idemo po titulu‘. To je bio taj klik. Nakon toga svi smo do kraja sezona davali po 20 posto više nego inače i nagrađeni smo.

image

Slavlje naslova prvaka 2017.

Srđan Vrančić/Cropix

Koji vam se igrači današnje Rijeke posebno sviđaju?

- Sviđaju mi se kao skupina. Ne vidim da netko previše iskače, sjetite se samo što su Osijeku napravili, opasnost prijeti sa svih strana. Nema niti jedne ekstra klase i zvijezde da kažeš kako on može što hoće, a ostali da trče za njega. Nema toga nego jednostavno svi rade obranu i napad, svi su u pet deka, to je dobra stvar. Svatko ima svoju ulogu. Spomenuo sam Pjacu koji je pokazao klasu, željan je uspjeha, dobro se osjeća u Rijeci, ali u Rijeci se malo tko loše osjeća. Vidim da sad imaju širinu, baš su sklopili dobru ekipu, bit će ih zanimljivo pratiti.

Sopića poznajem jer kad sam igrao u Dinamu, radili smo zajedno dva-tri mjeseca, bio je pomoćni trener. Pamtim ga istog kakav je i danas

Šampionska Rijeka iz 2017. godine bila je iskusnija.

- Iako sad pratim izvana, vidim sličnost ove momčadi i naše. Trener Sopić je rekao da žele mljeti protivnika, napadati, biti agresivni. To je put i može se usporediti s našom momčadi iz 2017. Tada smo imali dosta momaka koji su se htjeli dokazati, u nama je gorjela želja, tako i u meni, da pokažemo koliko vrijedimo. Imao sam osjećaj da nitko nije velika zvijezda niti loš, da smo kolektiv koji će napraviti puno toga. Pitanje je imaju li trenutačno dovoljno iskustva jer to je bitan faktor u nekim utakmicama, pogotovo kad se počne lomiti prvenstvo. Tada se vidi i snaga, i glava, i iskustvo, sve to moraš imati...

Može li Sopić biti kao Matjaž Kek, mislite li da ima viziju kako dovesti Rijeku do titule?

- Poznajem ga jer kad sam igrao u Dinamu, radili smo zajedno dva-tri mjeseca, bio je pomoćni trener. Pamtim ga istog kakav je i danas. On može odgovoriti zahtjevima, napraviti na Rujevici dobru stvar. Kao što je i sam rekao - na domaćem terenu uz onakve navijače može gaziti protivnike. Zato sam i kazao da kiks kakav su imali s Varaždinom ne smiju ponoviti. Ako želiš biti prvak takve utakmice moraš dobivati. Imali smo i mi doma teške utakmice 2017. godine, gubili smo, ali u konačnici okretali. Makar i na mišiće.

image
Insidefoto/ddp Usa/profimedia

Kome dajete najveće šanse za naslov prvaka?

- Kako je krenuo Hajduk s pet pobjeda, a Dinamo se tražio i nije doveo potrebna pojačanja, mislio sam da će Hajduk biti glavni favorit. U međuvremenu Bijeli su imali dva kiksa, a Dinamo je angažirao dva-tri igrača koji bi mogli biti pojačanja i situacija se malo promijenila. Hajduku se nije smjelo dogoditi da izgubi od Istre 1961 i Gorice, kad Dinamu dopustiš da bude prvi, oni se s time jako dobro nose. Njima je teže biti lovac nego lovina. Hajduk je trebao biti pametniji. Kad bi držao prednost 5-6 bodova već bi za Dinamo bila panika, ali ako se dogodi da Dinamo ode na takvu prednost s vremenom će stvoriti još veću razliku. Dinamo ima moć, iskustvo i navikao je biti prvak. Međutim, ovog časa Rijeci, Dinamu i Hajduku dajem jednake šanse.

Još nisam dogovorio produženje ugovora, ali u pregovorima smo. Ostajem još u Kini sigurno tri mjeseca, kapetan sam, nemam nikakve zamjerke

Zanimljivi će biti skorašnji derbiji...

- Može se reći da kiksevi Hajduka nisu toliko strašni sami po sebi, ali to nisu zadnji kiksevi koje će Hajduk imati. Dugo je prvenstvo. Mi nismo imali poraz cijelu sezonu do Lokomotive u završnici kad smo bili na plus osam, tada se Dinamo približio na pet, ali nastaviti smo pobjeđivati. No u ranoj fazi ne smiješ posrtati, iako niti Dinamo ne djeluje ‘vau‘, da bih kazao kako će sigurno biti prvak. Sve je to li-la.

U Kini ste već treću sezonu, ugovor vas veže do kraja kalendarske godine?

- Dobro je, zadovoljan sam, drugi put je klub izborio Ligu prvaka, sve što u njoj napravimo bit će super. U prvenstvu smo se digli, na diobi smo trećeg i četvrtog mjesta. Još nisam dogovorio produženje ugovora, ali u pregovorima smo. Ostajem još u Kini sigurno tri mjeseca, kapetan sam, nemam nikakve zamjerke.

Ako želi igrati protiv Cristiana Ronalda, Marcela Brozovića i njihova Al Nassra, morali biste jedni i drugi doći do finala.

- U Aziji se Liga prvaka igra kao NBA, u svojevrsnim konferencijama, mi smo istočna, oni zapadna, od skupine preko utakmica na ispadanje. Ne možemo se susresti prije finala. Baš sam gledao imamo li šanse odmjeriti snage s njima, nažalost ništa od toga.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
12. travanj 2024 10:34