DAMIR KRAJAC Cropix
ZAKLJUČEN MJESEC

Rijeka jedina maksimalna, Dinamo i Lokomotiva odmah do nje, a Hajduk će jedno teško moći nadoknaditi

Članovi HNL-a u trećem mjesecu u godini odradili su četiri kola
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 05. travanj 2024. 07:29

Ožujak je zaključen, četiri ligaška kola članovi HNL-a odradili su u trećem mjesecu 2024. godine i u njima zauzeli startne pozicije za finiš prvenstva, posljednjih osam dionica koje će biti raspoređene u travnju i svibnju. Rijeka je apsolutni ožujski dobitnik, jedina momčad koja je pobijedila u sve četiri utakmice te tako čvrsto zasjela na vrh ljestvice. Blizu maksimuma bio je Dinamo, koji je osvojio deset bodova, seriji od tri uzastopne ligaške pobjede prethodio je remi u Opus Areni na startu proteklog mjeseca, a sjajnih 10 bodova dohvatila je i Lokomotiva.

Splitski podbačaj

No, zato je glavni rival vodećeg dvojca u ožujku bitno pokvario svoj dotadašnji učinak. Samo šest bodova osvojio je Hajduk u četiri kola, svladao je Istru 1961 i Goricu pa izgubio od Lokomotive i Dinama. Te će bodove splitski Bijeli jako teško uspjeti nadoknaditi do kraja...

Riječani su briljirali pa stoga nimalo ne čudi što njihovi igrači dominiraju u idealnoj postavi HNL-a u ožujku prema ocjenama izvjestitelja Sportskih novosti. Mjesto u najboljih 11 zaslužila su četvorica igrača iz momčadi Željka Sopića, trojica dolaze iz Lokomotive, dvojica iz Dinama, a po jedan iz Osijeka i Rudeša. Da, vratar najlošije momčadi lige Matej Marković još je jednom potvrdio da je prvo ime Rudešove sezone za zaborav. Branio je u ožujku na tri utakmice i primio sedam pogodaka, no zato je, prema SofaScoreu, obranio čak 21 udarac suparnika!? Što bi tek bilo da Rudešova vrata brani neki nekvalitetniji vratar...

Prvo ime ožujka je Niko Galešić, s prosjekom ocjena 7,33, učinkom koji je upisao u prva tri dvoboja, jer je u zadnjem kolu upravo protiv Rudeša u igru ušao tek u 71. minuti te ostao neocijenjen. Galešić je desetak minuta prije kraja probio bedem Varaždina i trasirao put prema 2:0 pobjedi, potom bio odličan protiv Osijeka (3:0) i potom svojim novim golom pogodio za 1:0 trijumf na gostovanju u Koprivnici.

Od 42 igrača koji su se upisali u strijelce u ožujku, samo je jedan zabio tri gola. I on je član Rijeke, a sve je pogotke postigao u jednom dvoboju. Veldin Hodža eksplodirao je protiv Osijeka na Rujevici te hat-trickom potopio sve nade gostiju iz Slavonije. Osim Galešića i Hodže, mjesto u momčadi mjeseca našli su i njihovi suigrači, stoper Stjepan Radeljić i veznjak Toni Fruk.

Iskustvo zlata vrijedi

Marin Leovac će u kolovozu proslaviti 36. rođendan, no proteklog je mjeseca pokazao koliko znači Lokomotivi. Malo na stoperu, više na lijevom beku, donio je mladim suigračima ključnu dozu iskustva. Tu podršku iz pozadine najbolje su iskoristili Robert Mudražija i Marin Šotiček. Mudražija je protiv Rudeša bio dvostruki asistent pa veliki junak pobjede na Poljudu gdje je dvaput poentirao protiv Hajduka, dok je Šotiček zabio dva Rudešu i asistirao protiv Slavena.

Dinamo ima dvojicu hrvatskih reprezentativaca, dvojicu klasnih nogometaša koji se u ožujku nisu skrivali. Martin Baturina vukao je Zagrepčane koliko je mogao, protiv Rudeša se i ozlijedio, ali je stisnuo zube pa zaigrao i u derbiju s Hajdukom. Pamtit će se posebno njegovo izdanje protiv Slavena Belupa kada je ušao u 62. minuti pa potom zabio dva gola te jednom asistirao. Petković je bio tu kad je bilo najvažnije, u najvećem derbiju Lijepe Naše upravo je on bio jedini strijelac...

Najbolju postavu ožujka zatvara Ramon Mierez. Osijek svojim igrama baš i nije zaslužio predstavnika u Top 11, ali Mierez kao pojedinac svakako jest.

Uvjerljivo najbolji igrač Osječana ove sezone bori se kao lav da bi pomogao svojem klubu, a to je konkretizirao u prošlom kolu kad je golom Bijelo-plavima u Koprivnici donio prvu pobjedu u gostima nakon više od pet mjeseci.

Najboljih 11 HNL-a u ožujku (3-5-2)

Marković (Rudeš, 6,83) - Galešić (Rijeka, 7,33), Radeljić (Rijeka, 6,67), Leovac (Lokomotiva, 6,63) - Šotiček (Lokomotiva, 7,00), Mudražija (Lokomotiva, 6,88), Hodža (Rijeka, 7,00), Baturina (Dinamo, 7,00), Fruk (Rijeka, 7,00) - Petković (Dinamo, 6,83), Mierez (Osijek, 6,67)

Napomena: U zagradama je prosjek ocjena u SN na utakmicama u ožujku, a u obzir su uzeti samo igrači s tri ili više utakmica na kojima su ocijenjeni.

Bodovni učinak u četiri kola u ožujku

Rijeka 12 (+9 gol-razlika)

Dinamo 10 (+7 gol-razlika)

Lokomotiva 10 (+5 gol-razlika)

Hajduk 6 (+2 gol-razlika)

Gorica 4 (-2 gol-razlika)

Varaždin 4 (-3 gol-razlika)

Osijek 4 (-3 gol-razlika)

Istra 1961 3 (-1 gol-razlika)

Rudeš 3 (-8 gol-razlika)

S. Belupo 0 (-6 gol-razlika)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
05. travanj 2024 07:30