Lukša Jakobušić

 HAJDUK TV/SCREENSHOT Hajduk Tv/screenshot
NUŽNE MJERE

Traumama Hajduka nema kraja: Kreće čistka i teški dani katarze, sada je na redu nemušti Nadzorni odbor

Hajduk s tolikim gubicima bodova na svojem terenu nije ni zaslužio postati prvak HNL-a
Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 05. travanj 2024. 06:03

Novi teški fijasko "bijelih", ali i dijela njegovih navijača, toliko hvaljene Torcide, koji su zadali novi udarac imidžu splitskog kluba. Nažalost, neredi navijača na kraju polufinalne utakmice zasjenili su igru na terenu, u kojoj je Dinamo još jednom nadigrao svoje suparnike i tako potpuno razotkrio sve slabosti Hajduka, pa tako zorno pokazao da su ambicije Lukše Jakobušića, sva njegova obećanja, ali i izvedbe, bili na klimavim temeljima.

U razmaku od četiri dana momčad Mislava Karoglana doživjela je dva minimalna, ali prema prikazanim igrama, uvjerljiva poraza, tako da Hajduku predstoje bolna i rigidna preustrojavanja, moguće čak s nesagledivim posljedicama. A to znači najprije definitivni rastanak s rukovodstvom kluba, u prvom redu s predsjednikom Jakobušićem i njegovim adlatusom Mindaugasom Nikoličiusom, uz to i logična smjena trenera Mislava Karoglana. Pa automatski i raščišćavanje igračkog kadra, što će vjerojatno izazvati nove traume u taboru kluba na Poljudu.

Mučni dani

S obzirom na to da je do kraja prvenstva preostalo još osam kola, dakle razdoblje u kojem će se agonija Hajduka nastaviti, upitno je kako će se ta neopoziva čistka provesti. "Prgavu familiju" čekaju mučni dani krize, sigurno najdramatičniji u povijesti kluba.

Pretpostavljalo se da će se Jakobušić, u slučaju neuspjeha momčadi, to jest izostanka barem dostojnog finiša borbe za naslov prvaka, povući s uglednog položaja, s obzirom na činjenicu da mu na kraju sezone istječe mandat, ali nikako da će doživjeti takav završetak svoje vladavine na Poljudu.

Gospar Jako zaista je, od dolaska, 20. listopada 2020.,vladao klubom manirom jednog sultana, potpuno autokratski, pa bi bilo sasvim normalno da on u prvom redu povuče drastične konzekvence.

Treba ipak priznati da je Hajduk s Jakobušićem na čelu doživio neviđeni uzlet, pravu metamorfozu od kluba, koji je niz godina, evo čak dva desetljeća, bio sjena velikana, pa se vratio na pozicije dostojne sjajne prošlosti "bijelih", postao je faktor nade za vedriju budućnost.

No, bjelodano je da je osim krivih poteza, u prvom redu na stručnom planu, Hajduk s Jakobušićem, ove sezone ostao bez trunka sreće. Radi se o tome da su brojne nedaće s ozljedama igrača, pored niza grešnih akvizicija, značajno poremetile marš "bijelih" do toliko željenog naslova prvaka.

A sve je izgledalo bajno, kao u priči koja jamči sretni završetak, uz dva osvojena Kupa, ove sezone bio je izgledan trijumfalni pohod na toliko željeno prvo mjesto.

Sada je očigledno da su tim šansama pogodovale najviše krize Dinama, koji je, eto, na ove dvije posljednje utakmice sasvim razgolitio nemoć momčadi Hajduka - što je izazvalo razočaranje armije navijača "majstora s mora", pa i tužni raskalašeni bijes onih najžešćih poklonika bijelog dresa.

Hajduk s tolikim gubicima bodova na svojem terenu nije ni zaslužio postati prvak HNL-a. Naročito je tragična bilanca u nastavku prvenstva, na pet domaćih utakmica, tri debakla (Rijeka 0-1, Lokomotiva 1-2, Dinamo 0-1). Odgovornost je i na treneru Karoglanu, njega je, figurativno rečeno, "pojela" momčad, tako da ga se ni uz najbolju volju, ne može eskulpirati, bez obzira na to što se otkriva da je znao slušati šaptača Nikoličiusa, ili popuštati pred hirovima Marka Livaje.

Utjecaj skorašnjih izbora

Hajdučku familiju čekaju teški dani katarze, sad je na redu nemušti Nadzorni odbor, pa i reakcija Hajdučke zajednice, dok je udruga Naš Hajduk, bez obzira na brojne uspješne akcije na omasovljenju članstva, odavno postala ukras kluba.

Također, očekuju se nužne mjere od vodstva grada Splita, to jest gradonačelnika Ivice Puljka, s obzirom na činjenicu da su vlasnici većinskog paketa dioničkog društva.

Ipak, u ovo predizborno vrijeme, "poteštat", koji je redovno ustrajno pratio "bijele", neizostavno i na gostovanjima, sigurno se neće petljati u kadrovske čistke na Poljudu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
05. travanj 2024 06:03