Slavlje Rijeke

 DAMIR SKOMRLJ Cropix
U SAMOM VRHU

Podvig Rijeke nevjerojatni je raritet: Ovo su uspjela još samo tri kluba u čitavoj Europi

Đalovićeva momčad još jednom je završila utakmicu bez primljenog pogotka
Piše: Siniša LončarObjavljeno: 07. listopad 2024. 06:35

Nogometaši Rijeke, u subotnjem dvoboju bez pogodaka odigranom u Koprivnici protiv Slaven Belupa, prvu četvrtinu prvenstva završili su tako bez poraza, uz pet pobjeda i četiri neodlučena ishoda, sa svega jednim primljenim pogotkom i 19 bodova na kontu.

Nije da Riječani nisu bili uspješniji u dosadašnjim prvim četvrtinama prvenstva otkada se u SuperSport HNL-u igra četverokružni sustav s deset klubova (jednom 23 boda, dvaput 21 bod), no svakako u oči upada riječka granitna obrana sa svega jednim primljenim ligaškim pogotkom u devet kola! Bruno Petković u onom remiju na Rujevici, odigranom odmah nakon katastrofalne riječke izvedbe u Ljubljani, jedini je pronašao put iza leđa gotovo neosvojivog Martina Zlomislića, što je trenutno raritet i na svjetskoj, a pogotovo na europskoj razini.

Od 55 liga Uefe

Naravno, izabranici Radomira Đalovića vjerojatno su računali i na puni plijen sa stadiona Ivan Kušek Apaš, no u konačnici su se morali zadovoljiti jednim bodom bez primljenog pogotka, s čime u konačnici mogu i biti zadovoljni, s obzirom na prikazanu igru u subotnjem nadmetanju.

image

Martin Zlomislić

Natasa Kupljenik/zuma Press/profimedia

Detaljnim istraživanjem svih liga pod okriljem UEFA-e, odnosno njih čak 55, ispada da je Rijeka na samom europskom vrhu po broju primljenih pogodaka. Najdojmljiviji je škotski Celtic, koji je u dosadašnjih sedam odigranih kola tamošnjeg prvenstva primio također tek jedan gol i to baš jučer na gostovanju kod Ross Countyja u pobjedi 2:1, no škotski ponos ima maksimalan učinak od 21 osvojenog boda i gol-razliku od čak 22:1. Takva statistika nešto je čime su zaslužili sam europski tron kad se razmatraju primljeni pogoci...

Gledajući, pak, 30 najboljih, da ne kažemo ozbiljnih europskih liga, a čiji popis završava s onom slovenskom (u čiju se snagu Rijeka, nažalost, imala nedavno prilike uvjeriti), uz Celtic i Rijeku postoje još svega dva kluba koji su zaključno do nedjeljnog mraka primili jedan pogodak.

Liverpool malo lošiji

Slavia Prag, vodeća momčad češke Prve lige nakon prvih devet odigranih kola, baš koliko ih je odrađeno i u SuperSport HNL-u, primila je samo jedan pogodak (20:1) i do ovog je vikenda upisala osam pobjeda i tek jedan neodlučeni rezultat uz 25 osvojenih bodova. Sličnom statistikom može se pohvaliti još jedino bugarski Ludogorec, koji iz istog broja odigranih kola tamošnje prve lige ima isti učinak kao i praška Slavia (osam pobjeda, jedan neodlučeni ishod) uz gol-razliku 16:1.

image

Slavlje Rijeke

DAMIR SKOMRLJ Cropix

Tek nešto slabiji defenzivni učinak ima Liverpool u Premier ligi s dva primljena pogotka, koliko su ih primili i AEK u Grčkoj, odnosno Sporting u Portugalu, što su, dakako, također odlični statistički podaci ispred kojih je ipak Đalovićeva Rijeka u SuperSport HNL-u, ligi koja trenutno zauzima 19. poziciju među europskom elitom, iza poljske Ekstraklase, odnosno ispred srbijanske Mozzart Bet Superlige. Naravno, govoreći o lisabonskom Sportingu, svakako treba podvući njegov impresivan stopostotan skor u jakoj portugalskoj ligi (8 pobjeda u 8 kola uz gol-razliku 27:2).

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
07. listopad 2024 06:35