Igrači Hajduka

 ANTE CIZMIC Cropix
VAR SOBA

‘Navijači Hajduka bi se već sada trebali pomiriti s jednom stvari. Novi izbor za Dalića? Ako se dokaže vani...‘

‘Svaki dan bez predsjednika za Bijele je veliki dugoročni udarac‘
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 15. travanj 2024. 15:07

U novoj epizodi VAR sobe, naše emisije namijenjene hrvatskom nogometu, sažetak najzanimljivijih događanja 30. kola SuperSport HNL-a ponudili su glavni urednik Sportskih novosti Robert Šola i novinar Davorin Olivari. Proteklu rundu obilježila su relativno sigurna slavlja Dinama i Rijeke, dok je Osijek pokupio pun plijen s Poljuda 2:1 pobjedom nad Hajdukom.

- U nekim trenucima prije prvog pogotka Rijeke djelovalo je da je Istra čak i bolja. Zatim je Rijeka rutinski privela utakmicu kraju, a zajednička je točka da ni oni ni Dinamo nisu doveli svoju pobjedu u pitanje, iako se možemo prisjetiti šanse Gabrijela Rukavine i reći "što bi bilo kad bi bilo". Dva kandidata za naslov nastavljaju dobar niz, treba se zapitati mogu li uopće i izgubiti utakmicu bez obzira na "up and down" - sažima Olivari.

Poveznica Gorice i Dinama (0:2) je Gabrijel Rukavina, Modri na posudbi u Turopolju. Kakva mu je sudbina na Maksimiru?

- Teško je reći, mislim da još nije igrač za Dinamo. Sjećamo se da je Marin igrao sjajno u Šibeniku, pa u Dinamu nije prošao. Rukavina treba jednu sezonu u kojoj će stasati i biti najbolji igrač svoje momčadi, ima jako puno predispozicija da to postane. No, rekao bih da još nije dovoljno zreo da bude u startnih 11 Dinama, a provesti još jednu sezonu na klupi ili drugom planu bilo bi pogubno za njegovu karijeru - konstatira Šola.

Toni Fruk upisao je treći ligaški pogodak u 2:0 slavlju Rijeke na gostovanju kod Istre, a ujedno je i treći najbolji asistent Europe - prema SofaScoreu namjestio je 14 golova, dok mu Transfermarkt daje 15 jer pripisuje statistici i ubačaj za autogol Škaričića u slavlju Rijeke nad Varaždinom (2:0) u 16. kolu. Stoga, vodit ćemo se 14-icom, a na razini našeg kontinenta boljom se brojkom mogu pohvaliti samo Cameron Puertas (16, Union Saint Gilloise) i Haris Hajradinović (15, Kasimpaša).

- Lako je stoga zaključiti da Fruk zna u pravom trenutku uposliti suigrače. Vrlo je pametan i mudar, nalazi brza rješenja... Apsolutno je iznenađenje sezone, iako je već ranije u Gorici pokazao potencijal - misli Olivari.

image

Toni Fruk

DAMIR SKOMRLJ Cropix

Labrović, Pjaca i Marco Pašalić preko Rijeke su ušli u reprezentaciju. Teško je vjerovati da će se i Fruk naći na Euru budući da Zlatko Dalić već ima jasno izražene odabire u veznom redu, no može li se u bliskoj budućnosti riječki broj 21 naći barem na radaru?

- Ima tu nesreću kao i cijela niska naših veznih igrača, a to je da smo daleko najjači u tom dijelu terena. Meni je u HNL-u Baturina ispred Fruka, kompletniji je i konkretniji, iznimno moćan i prodoran. U reprezentaciji se zna trio Kovačić - Brozović- Modrić, a iza njih u redu stoje Majer, Vlašić... Igrači koji imaju puno utakmica u nogama i Petici. Tako da, Fruk je veliki potencijal, ali da bi zakoračio u veznom redu na vrata reprezentacije mislim da se mora dokazati vani. U jačem klubu i jačoj ligi. Kod Pašalića i Pjace je drukčija situacija jer krila uopće nismo imali u trenucima kad je Perišić bio ozlijeđen, Oršić se tek vraća... Desno krilo nemamo dugi niz godina, Marco Pašalić je zato logičan izbor. A Fruk ima jako veliku konkurenciju - kaže Šola.

Hajduk je nastavio crni niz, peti poraz zaredom spada u povijesno loša ostvarenja.

- Izgledali su nešto ozbiljnije, ali to ni izbliza nije izdanje kakvo se od njih očekuje - kratko će kazati Šola, pa u isti glas s Olivarijem ustvrditi:

- Ovakav niz nije im se dogodilo od 1980.!

Društvo s Poljuda u ovom trenutku nema predsjednika smjenom Lukše Jakobušića, nema ni stalnog trenera, a ni stalnog sportskog direktora ususret najavljenom odlasku Mindaugasa Nikoličiusa. A svaki ozbiljni klub kazat će da pripreme za iduću sezonu počinju već u aktualnoj. Sredina je travnja i otvara se veliko pitanje - tko priprema iduću sezonu u Hajduku?

- Nitko. U ovom trenutku nitko. Ako Hajduk ubrzo ne pronađe predsjednika, a taj predsjednik žurno ne okupi ljude oko sebe, imat će problema i u idućoj sezoni. Klub bi moglo napustiti 10-12 igrača aktualne svlačionice. Netko ih mora zamijeniti, tko će ih odabrati? Teško je reći. Kako će Hajduk s čovjekom koji tek treba doći pronaći igrače u tako kratkom roku? Bojim se da je svaki Hajdukov dan bez predsjednika veliki dugoročni udarac. Sljedeća sezona mogla bi im doći u pitanje. Jakobušić je imao ideju i nije uspio u tri i pol godine. Novi predsjednik će doći, a i ako ima ideju, imat će kratak rok i veliki hendikep. Hajdukovi navijači već sada bi trebali biti pomireni s opcijom da će Hajduk iduće sezone opet biti nekonkurentan. Nije realno da u ovakvim okolnostima dođe netko novi i složi momčad koja može biti "al-pari" s Dinamom i Rijekom - objašnjava Šola.

image

Ivan Perišić protiv Osijeka

ANTE CIZMIC Cropix

Hoće li Jakobušićev odlazak utjecati na Perišićevu odluku o eventualnom ostanku na Poljudu?

- Ako se složimo da bi Hajduk i sljedeće sezone mogao biti nekonkurentan, koliko će Perišić imati volje za ostati u takvom Hajduku? Nisam siguran da će, bez obzira na ljubav prema klubu i svemu tome, ostati.

Kad govorimo o krilima, kakav je bio Brekalo na desnoj strani?

- Igrao je najopuštenije i najležernije otkad je stigao. Kad je imao loptu, djelovao je ozbiljno i razigrano. Mislim da je to bila njegova najbolja partija u Hajduku, ali nismo ni sumnjali da Brekalo zna igrati nogomet - reći će Olivari.

Anton Matković još jednom se pokazao u odličnom svijetlu. Ove sezone odigrao je 493 minute, startao u tri utakmice. Možda se sjajan gol Hajduku može shvatiti i kao poruka da je minutaža mogla biti i malo snažnija, no prostor mu se tek otvara u slučaju odlaska Ramona Miereza na ljeto...

- On je očito dečko za derbije, jedina dva gola dao je Dinamu i Hajduku. Jučer mu udarac nije mogao bolje sjesti. Brz je i prodoran, oko njega će sigurno Osijek moći graditi igru ako ga prije ne proda. Takav dečko sigurno će dobiti nekakve ponude. Ne treba od njega odmah stvarati zvijezdu, treba tek vidjeti što će biti. Očito ima podosta kvalitete, na njemu je da to pokaže u sljedećim utakmicama. Nećemo ga proglašavati genijem, samo polako, no potencijala ima - zaključuje Olivari.

Ostatak analize 30. kola SuperSport HNL-a pogledajte u priloženom videu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. travanj 2024 12:40