Josip Drmić

 MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix
VELIKA MISIJA

Može li najefikasniji napad prvenstva osvojiti Poljud? Riječani su opet raspucani, a vraća im se prvo ime

Josip Drmić propustio je ogled sa Šibenikom zbog kartona, no Rijeka je pokazala da može i bez njega.
Piše: Siniša LončarObjavljeno: 23. veljača 2022. 06:00

Rijekini nogometaši “pokerom” golova Šibeniku ponovo su promovirani u trenutno najefikasniju momčad Prve HNL, čak sedam postignutih golova u četiri odigrana kola nastavka prvenstva vratili su momčad Gorana Tomića na visoke okretaje kada je efikasnost u pitanju. Ukupno gledajući, Rijeka je u dosad odigrana 24. kola postigla 49 pogodaka, jednostavnom matematikom dolazi se do podatka da Rijeka u prosjeku u svojim susretima postiže minimalno dva gola po susretu.

Isti podatak krasi i nogometaše Dinama, oni su postigli dosad 47 pogodaka uz utakmicu manje, blizu tog prosjeka je i Hajduk, dok je Osijek jedini klub velike četvorke koji u broju postignutih golova ima nešto skromniji učinak - izabranici Nenada Bjelice u svoja odigrana 24. kola postigli su 37 golova, što u prosjeku ispada 1,54 gola po susretu.

Brojke su jedno, podatak je to kojeg se, ovisno o njegovom predznaku, može lijepo iskoristiti ili naprosto ignorirati, no igra na terenu je ono što u konačnici donosi i one najvažnije brojke - bodove koji će na kraju dirigirati ukupni poredak. Broj postignutih pogodaka kod konačnog plasmana može postati bitan tek kao dio ukupne gol-razlike ako su dva ili više klubova bodovno poravnati i imaju jednaki međusobni omjer što je malo vjerojatno...

Kako god bilo, Rijeka je u nastavku prvenstva u dva navrata, a posebno u utakmici sa Šibenikom, pokazala svu svoju napadačku raskoš i bez kartoniranog Josipa Drmića, najboljeg strijelca momčadi.

Pogledajte eurogol Lindona Selahija protiv Šibenika


Nužan preobražaj

Još jedan ofenzivni igrač nije bio na raspolaganju Tomiću, no Issah Abass daleko je od prave forme koja ga je krasila po njegovom dolasku u Rijeku i njegov učinak nije nešto na što bi trebalo ozbiljno računati do kraja sezone i isteka njegove posudbe, osim ako ganski internacionalac ne doživi ozbiljno “preobraćenje” i shvati da minute provedene na terenu mora koristiti znatno bolje, a dodajmo i znatno mirnije.

Haris Vučkić pokazao je napokon dio svog raskošnog nogometnog znanja, u posljednje dvije domaće utakmice slovenski internacionalac upisao je tri pogotka na svoj konto, a ono što još više veseli jest njegova igra, koja počinje poprimati konture pravog povučenog napadača. I ranije je pokazivao da zna zadržati loptu i proslijediti je suigračima u napadu, u posljednjem susretu pokazao je i tu, da tako kažemo, “Frankovu” crtu da iz drugog plana bude opasan po gol, ne samo udarcem već i asistencijom, prodorom, svime onime što krasi modernog igrača te pozicije.

Već nekoliko utakmica Lindon Selahi pokazuje da je pravo osvježenje u veznom redu Rijeke, uz Domagoja Pavičića koji i dalje ima ulogu prvog “dirigenta” kada je kreacija u pitanju, mladi veznjak osim odlično odrađenih defenzivnih zadataka dao je svoj obol i u napadu, “golčina” koju je postigao Šibeniku samo je plod dobre forme i uzlazne igračke putanje. Bonus je svakako i velika količina energije i pretrčanih kilometara koje Selahi sada već tradicionalno ostvaruje.

Obregonov peh

Svakako je šteta što je Jorge Obregon zbog ozljede koljena morao napustiti igru, ostavio je vrlo solidan dojam protiv Šibenika dok je mogao igrati, jak na lopti i njenom čuvanju, baš kao i u osvajanju prostora. Nema sumnje da bi treneru Tomiću bio odlična opcija za susret na Poljudu, detaljni pregledi pokazat će tijekom dana težinu same ozljede i hoće li kolumbijski napadač uopće biti u konkurenciji za idući susret.

Uz sve te navedene dobre stvari, i uz povratak Josipa Drmića nakon odrađene suspenzije, a kojem bi utakmica na Poljudu mogla biti prekretnica kada je u pitanju njegov mali golgeterski post, nekoliko drugih momenata morat će se poklopiti da Rijeka na Poljudu ostvari pozitivan rezultat, prije svega u defenzivnim zadacima. Svoje pozicije dobrim igrama zakaparili su bekovi Andres Solano i Andrija Vukčević, njihovi ubačaji mogli bi biti od velike koristi na širokom Poljudu, a za poziciju dva stopera (ako se “šef” odluči za takav sustav) konkuriraju čak četiri igrača - Sava Čestić odradio je utakmicu suspenzije, kapetan Hrvoje Smolčić upisao je protiv Šibenika prve minute ove polusezone, a tu su i Darko Velkovski te Anton Krešić. Tko god od njih bude u prvih 11 morat će svoju razinu igre osjetno popraviti u odnosu na posljednje susrete, Rijeka i dalje olako prima veliki broj golova i što je još izraženije, dozvoljava protivnicima da (pre)lagano uđu u šanse, Šibenik je na Rujevici uputio čak 11 udaraca prema golu Bijelih...

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix

Bezbroj motiva

Marko Livaja, koji igra u životnoj formi, prekaljeni Nikola Kalinić i ostatak momčadi itekako će znati iskoristiti riječke darove u obliku neforsiranih pogrešaka posljednje linije ili nedovoljne agresije u zoni udarca prema vratima Nediljka Labrovića. Srećom po riječke dečke, vratar Bijelih u vrlo je dobroj formi, njegova vrhunska izvedba na stadionu gdje je, između ostalog, učio omladinske nogometne korake, također mora biti na visini kako bi se zaustavio napadački “arsenal” Splićana.

Hajduk će u jadranskom derbiju, nošen publikom, sigurno od prve minute krenuti po golove i vrijednu pobjedu koja osim prestiža značajno umanjuje šanse jednog od klubova iz “četvorke” u borbi za titulu, dok drugog gura u prvog izazivača “grogiranom” Dinamu, kojeg uzgred rečeno, čeka težak ogled u Gradskom vrtu. S druge strane, igrači trenera Valdasa Dambrauskasa nisu igrom briljirali protiv Dragovoljca visokoj pobjedi unatoč, budu li ponovili takvo izdanje nema sumnje da će Riječani iskoristiti neku od svojih prilika koje će sigurno skrojiti na Poljudu. Obje momčadi krasi napadački nogomet, glavni je to forte i Hajduka i Rijeke, no ovu utakmicu mogla bi odlučiti obrana. Koju igra cijela momčad. Bez iznimke. I naravno, uz to svakako ide visoka količina trke i agresije koja u ovakvim susretima mora biti naglašena do te mjere da nikome ne padne napamet nakon susreta pričati o tome kako nije bio njegov dan jer motiva je bezbroj.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. rujan 2024 02:34