Josip Drmić

 MATIJA DJANJESIC Cropix
ZANIMLJIV KOMENTAR

‘Hajduk je bolje odradio prijelazni rok, dok Dinamo ‘tapka u mraku‘... A što je s Drmićem? Je li on u nemilosti?‘

Saša Peršon u bogatoj je karijeri kao srednji branič igrao za Rijeku, Dinamo i Hajduk
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 30. srpanj 2023. 20:02

Poraz u Superkupu i pobjeda u prvenstvenom dvoboju protiv Dinama, Hajdukov su učinak u dva uzastopna derbija na prvenstvenom startu. Nekadašnji srednji branič Rijeke, Dinama i Hajduka, Saša Peršon, ovako je ocijenio Hajdukov ulazak u sezonu:

- Izgubili su Splićani trofej, ali vratili su se u život prvenstvenom pobjedom, no i trener Ivan Leko svjestan je da mu je momčad bolje izgledala u Superkupu, u dvoboju nakon kojeg su na kraju pognute glave napustili travnjak. Jer, Dinamo je u prvenstvenom okršaju sve kontrolirao, imao je baš sve u svojim rukama, ali onda je nogomet opet pokazao svoju ćudljivost i još se jednom potvrdilo da je to jedini sport u kojem bolja i kvalitetnija momčad ne mora na kraju i pobijediti. I Hajduk je uzeo sva tri boda, ali očito je da u igri Splićana ima još dosta prostora za pozitivan pomak i određeni napredak. No, Hajduk je osjetio da bi ove sezone mogao nešto napraviti i da bi mogao biti znatno bliže Dinamu nego dosad - smatra Peršon.

image

Saša Peršon

FACEBOOK SCREENSHOT

Vjera u kvalitetu

Na čemu se to temelji - na Hajdukovoj snazi ili na uočenim Dinamovim slabostima?
- Čini mi se da ovaj put razlog za splitski optimizam leži u vjeri u vlastitu kvalitetu. Zasad je Hajduk bolje odradio prijelazni rok od Dinama, iako ćemo konkretne zaključke moći donositi tek početkom rujna, kad završe transferi i kad ćemo doznati kakvo će zapravo biti pravo stanje u svlačionicama. Vidjet ćemo tko će još otići, a tko će doći. Napuste li Dinamo ključni igrači o čijim se možebitnim odlascima svakodnevno piše, tada će se zagrebački klub sučeliti s problemom kojeg nije imao prošlih godina. A Hajduk mi, pak, izgleda jači nego što je bio lani, čini mi se da je zasad u prijelaznom roku odrađen bolji posao nego prošloga ljeta. Dinamo zasad na planu transfera “tapka u mjestu” i nema više širinu rostera kao proteklih sezona. Jedino mi nije jasno što je s Drmićem, je li u nemilosti trenera Igora Bišćana? Čudna je to situacija, pa Drmić je napadač koji će u HNL-u bez problema postići 10-15 pogodaka!

image
MATIJA DJANJESIC Cropix

Tanko u defenzivi

Hajdukova je pobjeda u Maksimiru “zapalila” ionako lako zapaljivo nogometno ozračje u Splitu i u Dalmaciji. Može li ta već uobičajena srpanjska euforija imati i negativan učinak na Lekinu momčad?
- Uvijek je to tako u Splitu, nije to ništa novo oko Hajduka. No, euforija sa sobom donosi i pritisak, donosi dodatni uteg, koji je svakom novom sezonom bez osvojenog naslova prvaka sve teži i teži. A prošlo je već 18 godina bez naslova... Jasno je da će Hajduk ove sezone učiniti sve kako bi parirao Dinamu i pokušat će prvenstvenu utrku napraviti što neizvjesnijom.
A jeste li ipak uočili neki pozitivni pomak u Hajdukovoj igri u odnosu na prošlu sezonu, u kojoj se načelno sve svodilo na Livajin učinak?
- Činjenica jest da je dosad Hajduk u mnogome ovisio o Livaji, govorili su to i rezultati. Dovedeno je nekoliko inozemnih igrača, Odjidja-Ofoe i Moufi pokazali su da bi trebali biti pojačanja, Benrahou je i prošle sezone ponudio potrebni potencijal. Vidjet ćemo kako će se uigrati i koliko će im vremena trebati, ali ne očekujem da će se nešto drastično promijeniti u Hajdukovoj igri. Normalno je, naime, da će Hajdukova igra i dalje ovisiti o Livaji - kad trener ima takvoga igrača u svlačionici, onda je i logično da se mnogo toga podređuje Livaji.

image

Marko Livaja

VOJKO BASIC Cropix

U igri prema naprijed, dakle, opet će se sve vrtjeti oko Livaje, ali ostaju kronični problemi u posljednjem obrambenom redu. Ferro je u Maksimiru početnički dopustio Špikiću da ga izgura i uzme mu loptu prije Petkovićeva pogotka...
- Ocjenjujemo li Hajdukovu momčad po linijama, opet se nameće zaključak da su srednji braniči “najtanji” dio sastava. A zna se da nerijetko utakmice odlučuju baš reakcije posljednjeg obrambenog reda. Stoga očekujem da će Hajduk do kraja prijelaznog roka pokušati pronaći kvalitetnog stopera, nekog “kapitalca” koji bi donio sigurnost i učvrstio obranu.

Prava poslastica

U nedjelju je na rasporedu jadranski derbi, Hajduk je domaćin Rijeci. Kakvu utakmicu očekujete?
- Poljud će biti pun i Hajduk će tražiti potvrdu zagrebačke pobjede, silno će željeti upisati nova tri boda. A Rijeka dolazi neopterećena, nakon očekivane startne pobjede protiv Rudeša. Riječani će se pokušati nadigravati u Splitu i mogla bi to biti dobra utakmica, prava poslastica za gledatelje. Nadam se da će tako i biti.

image

Ivan Leko

SASA BURIC Cropix

U kojoj mjeri ishod jadranskog derbija može usmjeriti daljnja prvenstvena zbivanja?
- Pobjeda bi Hajduku dala dodatni, jaki zamah, imali bi Splićani maksimalan učinak nakon dva uzastopna derbija i to bi ih itekako pogurnulo u nastavak utrke. Sad ćemo vidjeti kako će Hajduk reagirati na tom euforičnom valu, nerijetko je u sličnim situacijama znao posrnuti i protiv objektivno slabijih momčadi od Rijeke. K tome, predobro znamo da je Rijeka mnogo puta znala iznenaditi Splićane na Poljudu. Međutim, prvenstvo je tek počelo, pa u slučaju bilo kakvog rezultata neće se dogoditi ništa što bi moglo biti presudno. Još je dosta vremena za “popravne ispite”.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
05. listopad 2024 08:10