Sergej Jakirović i Željko Sopić

 Foto: Cropix, Ilustracija: Sn
TRENERSKI DERBI

Sopić je Dinamu donosio milijune, a Jakirović bio heroj Rijeke sve dok nije zbrisao u Maksimir

Oni nisu protagonisti od jučer, iako se tek spremaju zaorati brazde uspješnijih trenera poput Keka ili Bjelice
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 01. svibanj 2024. 20:35

Karijerne krivulje Željka Sopića i Sergeja Jakirovića zaplele su se na bizaran način u kolovozu prošle godine, kada je prvi napustio Goricu jer nije mogao odoljeti pozivu Rijeke, dok je drugi nekoliko dana ranije zbrisao iz Rijeke jer nije bilo pametno još jednom ignorirati Dinamo.

Dok u predvečerje nedjeljnog derbija koji odlučuje o prvaku osvježavamo memoriju crticama iz njihovih biografija, dolazimo do zabavnih zaključaka poput, recimo, onog da je Sopić na Dinamovoj klupi popio europsku porciju puno prije nego što je Jakirović fasovao svoju četvorku u Pragu, a onda i peticu u Solunu. Dogodilo se to 2016. godine u Ligi prvaka protiv Juventusa u Maksimiru (0-4), ali u Sopićevoj ispričnici piše i to da je prethodno klubu zaradio veliki novac. Sopić i Jakirović nisu protagonisti od jučer, iako se tek spremaju zaorati brazde uspješnijih trenera poput Matjaža Keka ili Nenada Bjelice. Ilustrirat će to i sljedeće dvije sličice.

image

Sergej Jakirović i Željko Sopić

Foto: Cropix, Ilustracija:sn

Upalila se žarulja

Prva sličica: Krajem kolovoza 2016. godine Dinamo se u posljednjem pretkolu Lige prvaka u Salzburgu našao na pragu eliminacije, a trener Zlatko Kranjčar ostao je bez energije, kada se njegovu asistentu upalila žarulja.

"Šifo, zaboravi sad obranu, treba nam gol i ideš na centarfora", pogurao je Sopić stopera Gordona Schildenfelda u vrh napada. Očajnička mjera u trčanju za rezultatskim minusom već je u sljedećem napadu urodila plodom. Neku nasumično ubačenu loptu Schildenfeld je glavom u kaznenom prostoru spustio Junioru Fernandesu, a on je u 87. minuti pogodio za izjednačenje i produžetke, u kojima je Soudani novim golom režirao potpuni preokret i lansirao dinamovce u skupinu Lige prvaka. Dok tražimo zaslužne za Uefin jackpot vrijedan 20 milijuna eura, Sopića ne trebamo ispustiti iz vida. U nastavku iste sezone Sopić je s prefiksom vršitelja dužnosti vodio prvu momčad "plavih" u tri utakmice nakon Kranjčarove smjene. Pobijedio je Veli Vrh u kup utakmici (5-0), osvojio bodove na gostovanju kod Lokomotive u Kranjčevićevoj (1-0) i na koncu inkasirao četvorku protiv Dybale i Higuaina, prije nego što je prepustio štafetu Ivajlu Petevu, u čijem se stožeru zadržao kao asistent. Trenerski zanat Sopić je pekao na klupi druge Dinamove momčadi.

Druga sličica: Nakon smjene Damira Krznara u prosincu 2021. godine, Zdravko i Zoran Mamić u izbjeglištvu su popunjavali maksimirsku trenersku križaljku. "Da probamo s Jakirovićem, impresivno je ovo što radi na klupi Zrinjskog", predložio je mlađi brat. Nakon kraćeg oklijevanja, stariji je pristao, a trener se već počeo spremati za selidbu u Zagreb, kada im je planove pokvarila nabrušena delegacija Ultrasa.

"Gospodo, vi po novom živite u Mostaru, a u ovom gradu se igra prema našim pravilima. Ako ne želite neugodnosti...", zaprijetili su Mamićima navijači Zrinjskog, a braća su shvatila poruku i Krznarova nasljednika pronašli u Željku Kopiću, koji je na klupi izdržao samo četiri i pol mjeseca. Godinu i pol kasnije Jakirović će ipak osvanuti u Dinamu kao nasljednik Igora Bišćana. Šefica Uprave Vlatka Peras aktivirala je u kolovozu 2023. njegovu izlaznu klauzulu u Rijeci s 250.000 eura, i još ga počastila ugovorom vrijednim 50 tisuća eura mjesečno.

Jakirović se danas može pohvaliti dvostruko dužim maksimirskim stažom od Kopića, iako je visio o tankoj niti u barem tri navrata. Prvi put jesenas, nakon šokantnog poraza protiv Ballkanija u Prištini, drugi put nakon simultanke Duje Čopa krajem siječnja (0-3 protiv Lokomotive), a onda i poslije havarije u Solunu. Da je Mamić bio u blizini, Jakirović bi već na letu za Zagreb ostao bez posla, ali uzde je u međuvremenu preuzeo Velimir Zajec, nesklon lomiti stvari preko koljena. Terapija analgeticima umjesto šokovima u sljedećim je tjednima donijela neočekivano poboljšanje pacijenta u plavom dresu: osam utakmica, osam pobjeda, od toga dvije protiv Hajduka na Poljudu, gol-razlika 15-2. Sve zajedno podcrtano kvantnim skokom u kvaliteti igre. Premda neke tijesne pobjede (1-0 protiv Varaždina i Lokomotive) sugeriraju da se momčad muči, puno je bliže istini to da Dinamo igra vrlo dobar nogomet, začinjen obiljem prilika, ali manjkom golova. Što će u nastavku priče neizbježno podgrijati neke stare transferne kombinacije. Ramon Mierez ili Marko Pjaca? Možda se situacija razbistri već u nedjelju navečer...

Rijeka je bila i na 19-0

Dotad nekadašnji Dinamov vojnik Sopić, s Dinamovim transfernim rekorderom Pjacom (barem do pojave Joška Gvardiola) u napadu, namjerava Rujevicu pretvoriti u zmajevo gnijezdo. Rijeka je puno puta za njegova mandata pokazala da je krajnje neugodan domaćin: posljednji put gol pred svojim navijačima primila je još u prosincu, kada je Slaven Belupo grmljavinom u vidu četiri pogotka počastio Kvarner. Nakon toga score je savršen: sedam utakmica, sedam pobjeda, gol-razlika 19-0. Dojam? Sve do početka travnja, suparnici bi bivali pometeni lavinom napada riječke momčadi, ali u travnju Rijeka je malo usporila, izgubivši prepoznatljive konture igre. Protiv Hajduka (1-0) utakmicu je dobila na mišiće, a za 3-0 protiv Gorice morala je rudarski kopati sve do 70. minute...

image
FRANKO COLORI Cropix

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. svibanj 2024 06:16