GORAN SEBELIC Cropix
PREKINUTA SERIJA

VIDEO: Velika pobjeda Istre, noćna mora za stopera Osijeka. Zabio dva autogola i ozlijedio se

Istra je ovom pobjedom došla do 11. boda i prestigla Osijek na tablici SHNL-a
Piše: Robert Matteoni, SNObjavljeno: 04. listopad 2024. 19:45

Istra 1961 - Osijek 2:1 (Jelenić 12.-ag., 22.-ag./Soldo 88.)

ISTRA 1961: Majkić - Kadušić, Iovu, Koski - Valinčić (od 74. Keller), Marešić, Beyatt 🟨 (od 65. Maurić), Heister - Lisica, Lawal (od 65. Gagua), Vuk

OSIJEK: Malenica - Hasić, Tuia, Jelenić ⚽⚽ (od 28. Omerović), Jurišić - Dantas, Soldo ⚽, Mikolčić (od 46. Jugović) - Bukvić 🟨 (od 58. Hernani), Jakupović (od 46. Ademi), Pušić 🟨 (od 76. Živković)

POGOTKE POGLEDAJTE OVDJE


U ugodnoj mada, svježijoj pulskoj večeri, uz suho vrijeme i dobar teren nakon višednevnih kiša, nogometaši Istre 1961 su prekinuli niz od tri kola bez pobjede i zaustavili niz Osijeka od tri uzastopne pobjede...

image

Grafika: Sofascore

SOFASCORE

Utakmica je počela uz sučeljavanje dva talijanska trenera, koji su optirali za isti sustav igre. Dok Coppitelli često igra u 4231, Paolo Tramezzani je ovaj put iz nužde (kartoni, ozljede) odlučio od početka igrati s 4 braniča umjesto tri. Uz to iznenadio je domaći trener u izboru vezista. Jedini "pravi" veznjak, Antonio Maurić ostao je na klupi, a na dvije šestice mjesto su uzeli stoper Marešić i bek Kadušić. Daljnji slijed u igri pokazao je da je to bila taktički opravdan izbor.

Gosti su krenuli ambicioznije, uzeli posjed i djelovali uvjerljivije. No, brzo su se stvari promijenile. Istra je poveća već u 12.minuti nakon odlične ofenzivne akcije, koju je Heister finiširao odličnih prizemnim ubacivanjem pred Malenicu, a Jelenić u želji da spriječi Lawala sam je gurnuo loptu u mrežu. Rano vodstvo je oslobodilo pritiska domaće igrače, koji su se potom rastrčali i razigrali. Dominirali su na terenu, a već u 22.minuti su povisili vodstvo. Još jedna razrađena akcija, Lekouiry je s lijeve strane odlično ubacio povratnu na Lisicu, čiji je udarac s 5-6 metara, uz pomoć nes(p)retnog Jelenića opet završila u mreži nemoćnog Malenice.

image
GORAN SEBELIC Cropix

U nastavku prvog dijela postojala je samo jedna momčad, Istra, koja je propustila nekoliko sjajnih šansi, a preko Heistera je pogodila i stativu u nadoknadi. Treba reći da je prije toga, u 44.minuti Jurišić odlično prošao po boku, ali je njegov rezantni centaršut pred gol ostao neiskorišten za goste. Inače u srazu glavama između Lawala i Jelenića deblji kraj izvukao je večeras doista nesretni Jelenić, kojeg je u 25.minuti zamijenio Omerović, Na stopera je otišao Hasić, a novi Osijekov igrač zauzeo je bekovsku poziciju.

Na odmor se otišlo sa dvostrukom prednosti domaćih igrača, koji su to potpuno zaslužili. Gosti odveć jalovi u ofenzivi nisu uspijevali ozbiljnije zaprijetiti i očekivalo se da će biti promjena u njihovoj momčadi. To se i dogodilo. Coppitelli je ubacio Jugovića i Ademija umjesto indisponiranih Jakupovića i Mikolčića. Reakcija Osijeka se činila, kao i u početku utakmice, dobra. Kao da su žešćeg ritma krenuli prema naprijed, zaredali par akcija i kornera, slobodnjak, ali je opet Istra ta koja je imala u 51. minuti zicer. Lisica je odlično prošao s desne strane i uposlio na drugoj stativi Vuka, koji je iz dobre pozicije pucao pored lijeve stative....

image
GORAN SEBELIC Cropix

U 65.minuti Paolo Tramezzani je odlučio mijenjati. Izvukao je iz igre dva među najzapaženijim igračima, Lekouirya i Lawala. Umjesto njih ušli su stasiti sidrun Gagua te vezist Maurić. Time je Tramezzani odao dojam da želi učvrstiti blok, a što je nešto oduzelo na brzini napada i kreativnosti srednjeg reda. Osijek je nastojao to iskoristiti da podigne svoje linije, ali se onda u više navrata izlagao protunapadu zeleno-žutih.

Sudac Mateo Erceg je inače dopustio malo jaču duel igru, što je doprinijelo više tečnosti u igri, iako su se u nekim žešćim situacijama igrači bunili za prekršaje. Pri tom je Erceg imao isti kriterij na obje strane...

image
GORAN SEBELIC Cropix

U finišu ipak dramatika je porasla. Gosti su pogodili u 88. minuti nakon akcije iz kornera, Soldo je ubacio u mrežu za 2:1. Već prije toga je Jurišić glavom pucao a Majkić odbio u korner...

Istra je na kraju ostala i bez Lisice, koji je osjetio grčeve i izišao. To je dodatno smanjilo brzinu napada domaćih i omogućilo više napada gostiju... Istini za volju Istra je imala još 2 odlične prilike (dva poništena gola zbog zaleđa). Grčevito se Zeleno Žuta škvadra borila za pobjedu, uz podršku publike, kao što je Osijek nastojao doći do izjednačenja...

Osijek je zabio na kraju, ali nisu uspjeli doći do izjednačenja. Istra je ovom pobjedom došla do 11. boda i prestigla Osijek na tablici SHNL-a, a ono što je još bitnije, Paolo Tramezzani "kupio si je mir u kući" uoči reprezentativne stanke.

KRAJ UTAKMICE

90+5.

Sada je Istra morala potvrditi pobjedu!

Ramić je pogodio ravno u Malenicu nakon sjajne akcije.

Nakon toga, Maurić je opet izbio sam pred Malenicu i zabio, ali ponovno je bio u zaleđu...

90. 🕖

Igrat će se minimalno šest minuta nadoknade.

Nešto se provjerava u VAR sobi...

Sve je regularno, pogodak vrijedi!

Nakon udarca iz kuta, nastao je metež u kaznenom prostoru, najbolje se snašao Soldo koji je zakucao loptu u mrežu!

88. ⚽ GOOOL!

Osijek pogađa za 2:1!

84.

Majkić spašava Istru! Jurišić je nakon kornera pucao glavom, ali vratar domaćih čupa to ispod grede!

Ujedno i prvi udarac Osijeka u okvir gola...

83. Osijek hita prema naprijed i traži pogodak koji bi ga vratio u život!

image
GORAN SEBELIC Cropix

78.

Maurić se prošetao u gol Osijeka! Doslovno. Dobio je loptu u prostor, zaobišao Malenicu i ušetao se u gol, ali bio je u zaleđu tako da pogodak ne vrijedi.

76.

Posljednju promjenu napravio je Coppitelli, Živković je ušao umjesto Pušića.

74.

Valinčić je morao izaći iz igre zbog ozljede, a mijenja ga Keller.

1174 gledatelja prisutno je danas na Aldo Drosini.

image
GORAN SEBELIC Cropix

67. Nema previše spomena vrijednih događaja na samom terenu.

Osijek ide prema naprijed, dominira u posjedu lopte, ali nisu stvorili nikakvu priliku koja bi ugrozila Majkića.

image
GORAN SEBELIC Cropix

65.

Dvostruka zamjena u domaćim redovima.

Beyatt i Lawal izlaze, a ulaze Maurić i Gagua.

62. 🟨

Beyatt je požutio zbog neopreznog starta na Jurišiću.

58. 🟨⇔

Bukvić je neoprezno startao na Beyatta i dobio žuti karton, a zatim napustio igru. Zamijenio ga je Hernani.

56. Taman kako pišemo da Osijek ide prema naprijed, skoro su primili i treći gol!

Lawal je osvojio 20-ak metara terena, dao Lisici na desno krilo koji prebacuje Vuku, ali on s 10-ak metara gađala malo pored desne vratnice!

54. Osijek je nešto aktivniji prema naprijed u drugom dijelu, Soldo je iznudio korner kojeg je izveo Dantas, ali očistila je obrana zeleno-žutih.

image

Marko Soldo (desno)

GORAN SEBELIC Cropix

51. Traže gosti igranje rukom!

Zapetljao se Iovu u kaznenom prostoru, lopta se odbila, Osječani su tražili igranje rukom i kazneni udarac, ali ništa od toga.

Mijenjao je Coppitelli na poluvremenu, u igru su umjesto Jakupovića i Mikolčića ušli Jugović i Ademi.

46. 🕖

Počeo je drugi dio na Aldo Drosini.

🗣️ Nekoliko vaših razmišljanja nakon prvih 45 minuta...

"Podrška Jeleniću. 💪 Dobar i kvalitetan stoper, u Varaždinu je bio jedan od najboljih cijele sezone... Dogodi se loš dan!" (Nikola Novak)

"Osijek je momčad bez trenera i igrača. Što je valjalo su potjerali." (Jozo Šušnjara)

Noćna mora za Osijek, dva autogola, ozljeda Jelenića koji je krivac za te primljene pogotke... Nisu ovako zamišljali izlet u Pulu. Doduše, često su tamo imali problema, ali sada izgledaju kao "razbijena vojska". S druge strane, domaćini igraju sjajno, treći pogodak "visi u zraku" i suvereno koračaju prema pobjedi.

image
GORAN SEBELIC Cropix

KRAJ PRVOG DIJELA

45+2.

Istra gađa okvir gola!

Opet curi na desnoj strani obrane Osijeka, Heister je dobio loptu na lijevoj strani, silovito pucao s 20-ak metara, no pogodio je vratnicu!

Odbijanac je prihvatio Valinčić, ali pucao je preko gola.

45. 🕖

Igrat će se minimalno tri minute nadoknade.

40. Istra i dalje ima inicijativu, kada bismo morali vagati, puno su bliže trećem pogotku nego Osijek prvom...

image
GORAN SEBELIC Cropix

33. 🟨

Pušić je napravio prekršaj na sredini terena, zbog povlačenja za dres dobio je žuti karton.

32. Osijek se baš muči...

Sada su opet izgubili loptu u obrani, Lawal je pucao s 18 metara, ali visoko preko gola.

29. Paolo Tramezzani može biti i više nego zadovoljan...

image
GORAN SEBELIC Cropix

27.

Kao da sve ovo nije dosta, čini se da je ozbiljnije ozlijeđen te će morati napustiti teren...

U suzama je napustio travnjak, a mijenja ga Nail Omerović.

26.

Upravo je obznanjeno:

I prvi pogodak će biti upisan kao autogol Jelenića. Dva autogola za 22 minute, danas mu nije dan...

25. Nakon jednog zračnog duela, Jelenić i Lawal ostali su ležati na travnjaku te im se ukazuje liječnička pomoć.

22. Opet je procurilo na desnoj strani obrane Osijeka, Beyatt je lakoćom prošao po krilu i ubacio u srce kaznenog prostora, Lisica je pucao, a Jelenić skrenuo loptu u lijevi kut i prevario Malenicu.

22. ⚽ GOOOL!

2:0 za Istru!

18. Pušić se sjurio prema kaznenom prostoru domaćih i pucao s 20-ak metara, ali bezopasno po Majkića.

12. Istra je ukrala loptu na 20 metara i onda stvorila sjajnu akciju, prebacili su loptu na lijevu stranu, tamo je bio Heiter koji je precizno ubacio na peterac. Tamo je bio Lawal koji je imao lak posao, samo je poslao loptu u drugi kut za veliko slavlje na tribinama!

image

Arhiva/Slavlje Lawala

RONALD GORSIC Cropix

12. ⚽ GOOOL!

Istra vodi 1:0!

11. Problemi za domaćine, Vuk je ostao ležati na terenu nakon jednog duela.

Ipak, sve bi trebalo biti u redu s njim.

10. Osijek je sada imao nešto "opasniji" izlet prema naprijed.

Pušić je ubacio prizemno s lijevog krila kroz peterac, a u nastavku akcije Bukvić je pucao s ruba kaznenog prostora, ali preko vrata.

6. Poprilično mirnih prvih nekoliko minuta vidjeli smo na stadionu Aldo Drosina.

Niti jedna momčad nije stvorila ozbiljniju priliku, čeka se prva situacija vrijedna spomena...

1.🕖

Počela je utakmica u Puli!

17.45 Ovom utakmicom otvara se posljednje kolo prvog kruga HNL-a. Također, nakon ovog kola slijedi reprezentativna pauza.

U Opus Areni nisu se ni snašli, a već su se odmah na početku sezone našli u rezultatskom minusu. U pet uvodnih prvenstvenih utakmica nije bilo ni traga pobjedi, ali i to se konačno promijenilo. Bijelo-plavi su uhvatili pozitivan niz, zaredali s tri uzastopne prvenstvene pobjede, a sada je taj niz trijumfa pred velikim izazovom jer im slijede tri uzastopna prvenstvena gostovanja.

Nakon što ih je još donedavno samo bolja gol-razlika dijelila od ligaškog dna, eventualni trijumf u Puli mogao bi Osječane, poslože li se naravno i drugi rezultati, lansirati i na četvrto mjesto prvenstvene ljestvice. A da bi se to dogodilo, mora pasti jedna neugodna praksa. Istra je, naime, slavila u posljednje dvije međusobne utakmice, a na Aldu Drosini Bijelo-plavi nisu pobijedili posljednje dvije i pol godine, odnosno na posljednja četiri gostovanja u Puli. Osijek je, međutim, u nizu rušenja negativnih tradicija. U Kranjčevićevoj su slavili nakon tri i pol godine, Varaždin pred svojim navijačima pobijedili nakon čak četiri, a sada žele stati na kraj i lošim iskustvima u Puli.

- Da se našalim, počeli smo prvenstvo s pet utakmica manje u odnosu na konkurenciju... Želimo nastaviti s rastom. Rezultati nikada neće biti daleko od onoga što pokazujemo. Ako igramo dobro, ako imamo jasan identitet igre, imat ćemo dobre rezultate, ali ako nismo pravi, bit će suprotno. Krenule su pobjede, rastemo, dobivamo na iskustvu i želimo nastaviti s nizom dobrih rezultata - kazao je trener Bijelo-plavih Federico Coppitelli uoči polaska u Pulu.

Istra je u posve drugačijem rezultatskom ritmu od Osijeka, no to ne zavarava trenera Osječana koji ima veliki respekt prema sunarodnjaku i idućem protivniku Paolu Tramezzaniju.

- Bit će teška utakmica. Moram odati priznanje kolegi Tramezzaniju koji je Istri dao snažan identitet. Zahtjevan su protivnik, pogotovo na svom terenu... Respektiram njegov rad. To nam je zadnja utakmica prvog kruga prvenstva, bit će izazovno, ali želimo otići zadovoljni na prvenstvenu stanku - poručio je trener Bijelo-plavih.

Velikih promjena u odnosu na momčad koja je odigrala utakmicu prošlog vikenda ne bi trebalo biti. Coppitelli je prilično standardizirao udarnih 11 pa je protiv Varaždina u prošlom kolu napravio tek jednu promjenu u odnosu na utakmicu prije protiv Lokomotive. I to prinudnu zbog žutih kartona Hasića. Švedski branič se vraća u konkurenciju za sastav kojeg bi mogla odrediti viša sila. Naime, za nastup u Puli upitan je Anton Matković, nije načisto niti status iskusnog Tuije te kapetana Jugovića koji su “načeti”, a sigurno u konkurenciji neće biti Stjopa Mkrtčjan. Armenski stoper koji je već neko vrijeme izvan stroja podvrgnut je operaciji desnog koljena, a slijedi mu pet do šest tjedana oporavka.

- Tko god bude u sastavu, mora biti spreman na utakmicu u kojoj moramo biti agresivni, jaki u duelima, dobri u tranziciji, spremni na bitku - zaključio je.

(Gradimir Đukarić)

Četiri igrača iz Istre 1961 u U15 i U17 vrstama

Četvorica mladih nogometaša Istre 1961 u reprezentativnoj će se pauzi priključiti mladim hrvatskim vrstama. Reprezentacija Hrvatske do 17 godina igrat će kvalifkacije za Europsko prvenstvo (Albanija 9. listopada, Farski otoci 12. listopada, Nizozemska 15. listopada), a u njoj će biti Raul Kumar i Petar Nemet. Endi Veljačić i Petar Jelavić će, pak, od 7. do 10. listopada sudjelovati na trening kampu U15 reprezentacije Hrvatske u Ludbregu. Podsjetimo, Ville Koski, 22-godišnji stoper, pozvan je za listopadsku akciju fnske U21 reprezentacije, čije je dokapetan, koja igra protiv Švicarske i Crne Gore. U 21 vrsti kod izbornika Ivice Olića nema nijednog nogometaša iz Istre...

(Robert Matteoni)

Nabujali optimizam Osijeka pred gostovanje na Drosini bit će dočekan s porastom skepse oko Zeleno-žutih. Dok su Osječani osvojili 9 bodova u tri posljednja kola, Istra je dohvatila samo jedan, onaj u Šibeniku. To naravno bitno utječe na atmosferu, iako trener Paolo Tramezzani ima svoje mišljenje.

- U te tri utakmice, nakon poraza od Lokomotive i Varaždina, i remija u Šibeniku, dinamika je bila takva da žalimo za nekim bodovima. Zaslužili smo više po prikazanom. No, u prvenstvu je tako, postoje faze te pojedine trenutke trebamo tretirati kao trenutke. Svatko ima svoje bolje i slabije faze - kazao je Tramezzani i onda se referirao upravo na protivnika koji u petak stiže na Drosinu.

- Krenuli su slabije u prvenstvo, ali su se potom digli. Federico Coppitelli je vrlo dobar trener, koji će kroz vrijeme postati veliki trener. Znam ga iz Italije gdje je radio odlično s mladima. Čestitam i sportskom direktoru Osijeka koji je stao uz njega uz sve probleme koji su snašli momčad i trenera u početku. Mnogi bi mijenjali trenera u takvoj situaciji, ali Osijek nije. Sada im se to pozitivno vraća. Uvjeren sam bio i prije da će Osijek imati dobru sezonu, a ovaj pozitivni slijed to samo potvrđuje.

Što onda može Istra učiniti s tako raspoloženim suparnikom?

- Mi smo u jednom tranzicijskom trenutku, gradimo nešto i nedostaje nam neki bod da to izgleda bolje. Volio bih da svi vide kako igrači zdušno i fokusirano rade, te sam zato siguran da će se kroz određeno vrijeme sve to dobrim vratiti. Imam veliko povjerenje u ove momke, njihov kolektivni duh je snažan. Imamo više odsutnih igrača u veznom redu i tražimo neka rješenja da to kompenziramo. Igrači su pokazali veliku raspoloživost u tom kontekstu što mi samo potvrđuje kako su privrženi momčadi i zeleno-žutom dresu.

Je li Marešić taj koji će “pokriti” manjak veznih igrača?

- Dario je često u igri i kao stoper je sudjelovao u gradnji igre. Često kažem da je on zapravo “posuđeni” stoper, jer po profilu ima puno potencijala veznog igrača. Vidjet ćemo još pa donijeti odluke.

Hoće li zadržati sustav s četvoricom braniča, koji je u Šibeniku imao i četvoricu ofenzivna igrača uz jednog veznog nakon isključenja Blagojevića, trener još nije na čistu.

- Analiziramo stvari. Meni se dopalo kako je četvorka naprijed odradila svoje u Šibeniku.

Na pitanje o ekscesu s navijačima podno Šubićevca, Tramezzani nije htio odgovarati.

- Nemam komentara na tu temu.

O Davideu Marianiju koji je na provjeri?

- Znam ga kao igrača, a kako tražimo vezne onda je i on u krugu kandidata. Ima ih još, vidjet ćemo, nećemo žuriti jer ima i reprezentativna pauza. On svakako svojim potencijalom može pomoći.

Salim Fago Lawal trebao bi biti udarna igla inače neefikasnog napada. Nigerijski napadač kaže:

- Dali smo samo četiri gola, ali tako je u nogometu, dođe faza kad ne ide. Radimo zdušno da se poboljšamo i u tom smislu te će sigurno kroz iduće vrijeme biti bolje. Osijek je vrlo dobra momčad, brzi su u igri prema naprijed, moramo se paziti. No, radili smo zbilja dobro na treninzima u pripremi te utakmice. Budemo li to što trener traži od nas pokazali na terenu u petak, onda će biti dobro.

Lawal nije želio definirati najdražu poziciju?

- To je odluka trenera, a moje je da slušam što traži od mene te igram gdje me postavi. Je li to na krilu ili sredini napada, bitno je odraditi svoje zadatke. SHNL je jaka liga. Kad sam došao, trebalo mi je da se prilagodim, steknem određena iskustva, sada mi je lakše. No, treba stalno dobro raditi, truditi se i boriti - kazao je 21-godišnji mladi reprezentativac Nigerije, koji ove sezone još nije postigao ni gol, a niti asistirao.

Proljetos je poentirao u tri navrata...

(Robert Matteoni)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
04. listopad 2024 20:06