JOSIP BANDIC Cropix
KADROVSKI SUDOKU

Tko će sve na pripreme s Osijekom? Pitanje je hoće li biti odlazaka, sve ovisi o ovome

Nakon što je prethodne tri godine ljetna baza bio Sveti Martin na Muri, sada će se promijeniti sredina
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 05. lipanj 2024. 12:21

Tko će s klupe povesti Bijelo-plave u novu sezonu još nije službeno potvrđeno, iako je neko vrijeme izvjesno da će to biti Talijan Federico Coppitelli. Ali i prije službene potvrde i promocije novog šefa struke koja se svakako očekuje u idućim danima poznat je "kalendar" priprema, doduše još uvijek nisu potvrđeni protivnici koji će sparirati Osječanima tijekom ljeta. Nogometaši Osijeka okupit će se na Opus Areni 24. srpnja, ali neće se dugo zadržati u Osijeku.

Nakon što je prethodne tri godine ljetna baza bijelo-plavih bio Sveti Martin na Muri, u Osijeku su se odlučili na promjenu sredine. Već 1. srpnja kreću put Austrije, konkretno u Bad Kleinkirchheimer gdje će odraditi središnji dio priprema. U Koruškoj će Bijelo-plavi boraviti do 13. srpnja, a u isto vrijeme u Bad Kleinkirchheimu ili u tridesetak kilometara udaljenom Villachu pripremat će se i nogometaši novog premierligaša Ipswich Towna, potom Udinesea te Anderlechta. Raspored priprema je, dakle, poznat, čekaju se "samo" još trener i pojačanja.

Povratkom "arhitekta" sportske politike bijelo-plavih Jose Bota s kraćeg odmora ubrzat će se i konkretni potezi na transfer tržištu. U idućih nekoliko dana očekuje se nekoliko potpisa, a momčad bi u najvećem dijelu trebala biti formirana prije ljetnog okupljanja.

image
VLADO KOS Cropix

Hoće li biti odlazaka ovisi o ponudama iako zapravo u Osijeku nemaju želju, ali ni prijeku potrebu ovoga ljeta prodavati. Pogotovo ne one igrače na kojima će graditi momčad za iduću sezonu. Odnosi se to i na one koji ulaze u posljednju godinu ugovora, Ramona Miereza i Darka Nejašmića. Moskovski Lokomotiv u Argentincu vidi pojačanje, tamošnji mediji prenose kako su "Parovozy" spremni Osijeku na ime odštete ponuditi četiri milijuna eura.

Za igrača u posljednjoj godini ugovora ta je odšteta ozbiljna, no službena ponuda još nije zaprimljena. A bude li, pitanje je kako će se na Opus Areni o njoj odrediti. Za Osječane je primarno produljiti ugovor s Argentincem, svojim kapetanom i najboljim igračem. Još prije nekoliko mjeseci prenijeli smo stav čelnika bijelo-plavih kako su i u slučaju da se to ne dogodi, da ne potpiše novi ugovor, puno skloniji opciji da Miereza zadrže i pod cijenu da idućeg ljeta ode bez odštete nego da ga prodaju ispod realne vrijednosti. Jednostavno ponuda mora nadmašiti utjecaj kojeg Argentinac ima na ostatak momčadi. A on je ogroman. Upravo na tom tragu bio je odgovor Bota na upit ruskih medija o mogućnosti transfera najboljeg strijelca HNL-a u Lokomotiv:

- Mi se ne želimo rastati od Miereza. Ponuda mora biti izvanredna da bi se to dogodilo.

S druge strane, Mierez u Dinamu je zaključena priča i prije nego što je počela. Boto je nedavno izričito poručio da je "Osijek jedini klub u HNL-u u kojem Ramon Mierez može igrati iduće sezone" tako da iz perspektive bijelo-plavih ta tema i ne postoji, a posljedično ni potreba da se s Opus Arene osvrću na medijske špekulacije. Već su nekoliko prijelaznih rokova prolazili kroz isto.

Matković i Mierez najvrijedniji u kadru

Meteorski iskorak Antona Matkovića ispraćen je i ogromnim skokom na Transfermarktu. Mladi napadač bijelo-plavih zabilježio je u postotku najveći skok vrijednosti ne samo u Osijeku nego i u čitavoj ligi - s 400.000 eura na četiri milijuna. Transfermarkt se uzima kao orijentacija nečije tržišne vrijednosti, no da se ne smije držati kao "sveto slovo" se potvrdilo i u Matkovićevom slučaju. Naime, na Opus Areni unatrag nekoliko tjedana već su odbili dvije unosnije ponude za svoga wunderkinda u odnosu na iznos na koji je procijenjen na Transfermarktu. Prvo pet, a onda i sedam milijuna eura bile su cifre koje su odbijene.

Sezona u kojoj je bio ne samo najbolji strijelac nego i najbolji igrač lige Ramonu Mierezu donijela je očekivan skok u vrijednosti, s 2,5 na četiri milijuna eura. To je i dalje manje nego što je imao na koncu sezone 2020./21. kada je također dominirao HNL-om. Inače, tržišna vrijednost skočila je ukupno desetorici Osijekovih igrača, a Bijelo-plavi trenutno u kadru imaju njih devetoricu s vrijednošću iznad milijun eura.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
05. lipanj 2024 12:22