VALERY HACHE Afp
OČEKIVANJA U NOVOM KLUBU

Predstavljeno drugo pojačanje Osijeka: ‘Već sam radio s Tomasom, a nadam se da mogu ispuniti očekivanja‘

Postao je šesti brazilski nogometaš koji je odjenuo plavo-bijeli dres
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 25. lipanj 2023. 18:27

Renan Guedes (25) i službeno je promoviran kao nogometaš Osijeka. S drugim pojačanjem u ljetnom prijelaznom roku klub se pohvalio fotografijom sa spektakularnom pozadinom na tribine novog stadiona. Brazilac je stigao iz moldavskog Šerifa, koji je obeštećen sa zasad nepoznatim iznosom, a s Osijekom je potpisao ugovor na tri godine. Želja za suradnjom bila je obostrana, a Brazilac je poziv s Pampasa doživio kao priliku koju mora iskoristiti.
- Zadovoljan sam što sam u Osijeku, kada se otvorila mogućnost nisam puno dvojio. Svi znamo kvalitetu hrvatskog nogometa, a kada mi se ukazala prilika za doći u jedan od najboljih klubova lige vidio sam to kao priliku koju moram iskoristiti. Mislim da je za

mene ovo veliki korak u karijeri i siguran sam da mogu dodatno napredovati i pomoći klubu da ostvari svoje ambicije - uvodne su riječi brazilskog nogometaša po potpisu ugovora.
Guedes u Osijek donosi ozbiljno europsko iskustvo iz prošle sezone u kojoj je, između ostalih, igrao protiv Manchester Uniteda, Real Sociedada, Nice...

Tomasov rad

Od europskih 18 utakmica koliko ih je Šerif odigrao prošle sezone i koju je zaključio nastupom u osmini finala Konferencijske lige, Brazilac je nastupio u njih 14, od čega je u 11 bio starter. Karijeru je, inače, počeo u Corinthiansu, u mlađim uzrastima igrao je za Atletico Mineiro, prije nego je preko Guarulhosa, Joinvillea i Bahije u siječnju 2022. godine stigao u Šerif. Odluku da potpiše za Bijelo-plave vjerojatno mu je bitno olakšala i činjenica što dobro zna Stjepana Tomasa, pod kojim je odigrao 17 utakmica i upoznat je s načinom njegovog rada.
- Već sam radio s trenerom Stjepanom Tomasom i njegovim stožerom u Šerifu, mislim da će mi to pomoći u prilagodbi i da mogu ponoviti igre kakve je u Osijeku pružao moj sunarodnjak Igor Silva - najavio je Guedes, koji će u Osijeku nositi dres s brojem 42 kojeg je, inače, nosio i u Šerifu.
Guedes je, kazao je sportski direktor Osijeka Ivica Kulešević, bio neko vrijeme na radaru Osijeka.
- Renan je igrač kojeg smo duže vrijeme pratili i mislim da smo doveli kvalitetnog i karakternog igrača koji će odgovoriti svim zahtjevima naše igre - rekao je.
I Kulešević je usporedio Guedesa sa Silvom kojeg je u ljeto 2021. Osijek transferirao u Lorient za 2,5 milijuna eura nakon što je prethodno Olympiacosu plaćen 1,1 milijuna erua. A ako je tako, onda su Bijelo-plavi dobili veliko pojačanje u svojim redovima.
- Rekao bih da je riječ o igraču dosta sličnom Igoru Silvi, kvalitetnom u defenzivi i s dobrim smislom za igru prema naprijed. Vjerujem da će se brzo uklopiti i da će dodatno podignuti kvalitetu u momčadi - rekao je Kulešević.

Srušena cijena

Transfermarkt je tržišnu vrijednost Brazilca procijenio na pola milijuna eura, no zasad je nepoznato koliko je Osijek platio za njegov transfer. Međutim, činjenica da je ušao u posljednju godinu ugovora vjerojatno je “srušila” cijenu u pregovorima s moldavskim klubom.
Renan Guedes postao je tako šesti brazilski nogometaš koji je odjenuo dres Osijeka. David Lopes, koji je kasnije jedno vrijeme igrao i sa Davidom Beckhamom u LA Galaxyju, odigrao je u dvije sezone 48 utakmica za Osijek. Nakon njega došao je Andre Luiz, koji je skupio 22 nastupa. Talys je za Osijek nastupio 56 puta, iskusni branič Guti odigrao je 56 utakmica, a od svih Brazilaca najviše je nastupa za Osijek imao već spomenuti Igor Silva (65). Zanimljivo, svi su se Brazilci u dresu Osijeka i upisali u strijelce i to sa po jednim pogotkom.
Guedesov transfer, inače, nije prvi posao Osijeka i Šerifa. U veljači 2021. u moldavskog prvaka na posudbu je poslan Stjepan Radeljić uz klauzulu kako će Šerif automatski otkupiti njegov ugovor u slučaju plasmana u europske skupine. To se nekoliko mjeseci kasnije i dogodilo. Nadalje, Zoran Zekić je u dva navrata, između svoje troipolgodišnje ere u Gradskom vrtu, sjedio na klupi Šerifa.

U nedjelju se kreće u Sveti Martin

Nogometaši Osijeka odradili su u subotu posljednji trening na Pampasu sve do srpnja. Bijelo-plavi, naime, u nedjelju kreću na pripreme u Sveti Martin na Muri, a na putu prema Međimurju zaustavit će se u Lazama, nedaleko Nove Gradiške, gdje će uveličati proslavu 95. obljetnice NK Graničar i sudjelovati na 30. memorijalnoim turniru “Hrvatski sokoli Laze” u spomen na sedmoricu branitelja iz ovoga mjesta, poginulih u Domovinskom ratu. Utakmica će se igrati na Poloju s početkom u 18 sati, a trener Stjepan Tomas vjerojatno će na teren poslati sve igrače koje ima na raspolaganju uz, naravno, podijeljenu minutažu. (gđ)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. listopad 2024 15:22