Goran Tomić i Nenad Bjelica

 MARKO MRKONJIC/CROPIX
ODLUKA JE PALA

Ostali su detalji, Osijek je praktički odabrao trenera! I sam Bjelica nedavno ga je nazvao jednim od najboljih

Predsjednik kluba odmah je u startu eliminirao strance, a dojam je kako je već i ranije ‘prelomio‘
Piše: JL.Objavljeno: 30. kolovoz 2022. 22:13

Piše: Gradimir Đukarić

Odluka je pala - čelnici Osijeka za novog trenera žele Gorana Tomića! Doduše, "bijeli dim" iz Gradskog vrta još uvijek nije pušten, ali ostalo je malo sumnje kako se takav rasplet neće dogoditi.

Užario se telefon prvog čovjeka kluba iz Gradskog vrta Ferenca Sakalja. Vijest kako je Osijek odlučio smijeniti Bjelicu i potražiti novog šefa struke brzo se proširila u nogometnim krugovima i izazvala silno zanimanje. Već u prvim satima po objavljivanju vijesti kako je Bjelica bivši, nudilo se prvom čovjeku Bijelo-plavih posredno ili neposredno puno trenerskih imena, no on nije želio brzati, odlučio je prespavati prije nego što donese konačnu odluku. Osijek je očito poželjna sredina, klub je financijski stabilan, kadar puno kvalitetniji nego što sugeriraju rezultati na otvaranju sezone, skorim preseljenjem na Pampas imat će uvjete kakve nitko u Hrvatskoj ni približno neće imati, a posljedično će s prelaskom na novi stadion narasti i ambicije... U takvom izazovnom okruženju mnogi žele raditi. A klub istovremeno želi kvalitetno i dugoročno rješenje na klupi.

image

Goran Tomić i Nenad Bjelica

VLADO KOS/CROPIX Cropix

Sakalj je, naravno, registrirao ponuđene trenere i odmah u startu eliminirao strance, odnosno, one izvan hrvatskog govornog područja, no dojam je kako je već i ranije "prelomio" u odluci tko je pravi čovjek za klupu Osijeka. U promišljanjima klupskog predsjednika vrlo brzo je u prvi plan izbio Goran Tomić. Ne bez razloga, Šibenčanin se potvrdio kao jedan od najperspektivnijih hrvatskih trenera, njegova nogometna filozofija atraktivna je za navijače, a pritom i činjenica kako je trenutno bez kluba bitno olakšava i ubrzava dogovor, za kojeg realno ne postoji prepreka jer obje su strane iznimno zainteresirane za međusobnu suradnju.

Ferenc Sakalj i Goran Tomić u utorak su sjeli za stol, no zasad nema nikakvih informacija sa sastanka. Igrom slučaja prvu utakmicu na Osijekovoj klupi Tomić bi mogao voditi protiv Šibenika, kluba iz rodnog grada u kojem je počeo i igračku i trenersku karijeru, i to nakon što odradi dva, najviše tri treninga u novoj sredini. Tomić će tako postati peti trener otkako je klub u rukama novih vlasnika, dvojica (Zoran Zekić i Dino Skender) su klupu napustila svojom odlukom nakon serije loših rezultata, a dvojica su dobila otkaz (Ivica Kulešević i Nenad Bjelica). Kulešević je pritom nakon smjene i dalje ostao raditi u klupskim strukturama.

Tomića za svoga nasljednika kao da je preporučio sam Nenad Bjelica. Proljetos je, naime, uoči utakmice polufinala Kupa između Rijeke i Osijeka tadašnji trener Bijelo-plavih biranim riječima pričao o svome konkurentu na suprotnoj klupi.

"Tomić pokazuje da je jedan od najboljih trenera u HNL-u, ako ne i najbolji", kazao je tada Bjelica. I to sutradan osjetio na svojoj koži.

image

Goran Tomić

ANTE CIZMIC Cropix

Inače, Nenad Bjelica je u 87 utakmica koliko je vodio Osijek u prosjeku osvajao 1,95 bodova, s druge strane Goran Tomić je u 63 utakmice kao trener Rijeke u prosjeku uzimao 1,90 bodova.

Međutim, još uvijek je nejasno hoće li najveća promjena u stručnom stožeru ostati i jedina, u zraku je i dalje pitanje hoće li Tomić nastaviti raditi sa stožerom Nenada Bjelice. Klub je, naime, uručio otkaz treneru, ali ne i njegovim pomoćnicima, koji, ako se vlasnike pita, mogu nastaviti raditi posao u Osijeku sve dok im idućeg ljeta ne istekne ugovor. Zasad, kako doznajemo iz kluba, nema najava kako će Bjeličini pomoćnici napustiti klub nakon odlaska šefa. Naravno, u slučaju da podnesu ostavke dužni su platiti "penale", odnosno, isplatiti ugovor do kraja, kao što će to klub napraviti u slučaju Nenada Bjelice. Iz Gradskog vrta neće izbjegavati svoje financijske obveze koje imaju prema odlazećem treneru. Obeštetit će ga kako je ugovorom i predviđeno, no još nije odlučeno, odnosno, barem nije službeno poznato, kakva će biti dinamika isplate odštete koja mu pripada s obzirom na to da je prekid suradnje bio jednostran i iniciran od strane kluba.

Odluka o otkazu Nenadu Bjelici nakon nekoliko mjeseci trzavica koje su opterećivale odnose u Gradskom vrtu nije iznenađujuća, ali opet bila je neočekivana i šokantna zbog trenutka u kojem je donijeta, dan nakon pobjede protiv Hajduka. Međutim, rezultati nisu bili razlog otkaza, iako je Osijek završio svoju europsku avanturu odmah na početku na suparniku protiv kojeg se to nikako nije smjelo dogoditi, a u prvenstvu vrlo rano došao u ogroman zaostatak za Dinamom. Kada je prije dva tjedna Sakalj javno izrazio potporu Nenadu Bjelici to je, kako doznajemo, napravio bez fige u džepu. U međuvremenu je nepopravljivo puklo u odnosu predsjednika i čovjeka u čijim je rukama bio kompletan sportski sektor. Na koncu je ispalo kako prvi čovjek kluba otkaz nije dao treneru Nenadu Bjelici, nego sportskom direktoru Nenadu Bjelici.

Ali, problem je što je jedan čovjek objedinio obje te ključne funkcije u klubu, što se na koncu pokazalo lošim rješenjem. A to su u Gradskom vrtu naučili na teži način. Neslužbeno, kap koja je prelila čašu bilo je inzistiranje na dolasku Marija Šituma, kojeg je Bjelica dogovorio. Sakalj je, međutim, spustio rampu na trogodišnji ugovor igraču od 30+ godina. Konačnu odluku, pod cijenu možda i najskupljeg razvoda u povijesti hrvatskog nogometa, Sakalj je vjerojatno donio još prije derbija s Hajdukom jer ustrajao je na njoj unatoč pobjedi i prekidu serije od šest uzastopnih utakmica bez pobjede. Dan nakon trijumfa u derbiju Bjelici je na sastanku u četiri oka priopćio kako je smijenjen, a onda o svojoj odluci obavijestio javnost priopćenjem svedenim u tri rečenice.

Inače, prvi trening nakon odlaska Nenada Bjelice iz Gradskog vrta vodio je njegov dojučerašnji prvi pomoćnik Rene Poms.

Osječane su boljeli porazi od Tomića

Tomić je kao trener Šibenika, Istre, Lokomotive i Rijeke čak 21 put vodio utakmice protiv Osijeka. Doživio je sedam poraza od Bijelo-plavih, osam puta igrao neodlučeno i ostvario šest pobjeda, od kojih su neke bile posebno bolne po pristalice kluba iz Gradskog vrta. U posljednjem prvenstvenom kolu sezone 2019./20. s Lokomotivom je slavio u Osijeku u izravnom dvoboju koji je odlučivao o viceprvaku i mjestu koje vodi u kvalifikacije za Ligu prvaka i to s 2:1. Iduće sezone, u svojoj prvoj utakmici na klupi Rijeke, opet je gostovao u Gradskom vrtu u četvrtfinalu Kupa. I opet je izašao kao pobjednik, također s 2:1. Prošle sezone je, pak, Bijelo-plave s Rijekom izbacio u polufinalu Kupa nakon dramatičnih produžetaka (3:2), ali i ugasio Osijekove šampionske ambicije u prvenstvenom ogledu koji uslijedio mjesec i pol dana kasnije. Tomićeva Rijeka dobila je derbi s 3:1, a s tim je rezultatom prvenstvo praktički bilo odlučeno jer je Dinamo četiri kola prije kraja odmakao na osam bodova od Bijelo-plavih.

I Šušak je otišao nakon pobjede protiv Hajduka!?

Bjelica, inače, nije prvi trener koji je klupu Osijeka napustio nakon trijumfa protiv Hajduka. Već jednom se to dogodilo u Gradskom vrtu, u jesen 2006. Ivo Šušak dao je otkaz odmah poslije pobjede protiv splitske momčadi (1:0) i to u trenutku kada su Bijelo-plavi držali treće mjesto prvenstvene ljestvice. Kohorta mu je bila okrenula leđa (kao, uostalom, i Bjelici ovog ljeta), zbog čega je iskusni trener odlučio otići, a njegovu konačnu odluku nisu pokolebala ni uvjeravanja tadašnjih klupskih čelnika da još jednom razmisli.

GDJE JE TOMIĆ BIO GLAVNI TRENER?

Šibenik (od rujna 2011. do veljače 2013.)

BJ Baxy (od veljače 2013. do siječnja 2015.)

TJ Songjiang (od svibnja 2015. do studenoga 2015.)

ZJ Yiteng (od prosinca 2015. do ožujka 2016.)

Šibenik (od svibnja 2016. do lipnja 2016.)

Istra 1961 (od srpnja 2016. do studenoga 2016.)

Lokomotiva (od prosinca 2017. do siječnja 2021.)

Rijeka (od ožujka 2021. do svibnja 2022.)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
10. svibanj 2024 04:36