GORAN MEHKEK Cropix
MIEREZ U VATRENIMA?

Osijek čeka da najbolji strijelac HNL-a napokon zabije ‘svom‘ Hajduku, a uzdaju se i u ‘argentinskog bika‘

Argentinski je napadač ustvrdio da s majčine strane vuče korijene iz Lijepe Naše
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 22. listopad 2023. 09:24

Mijo Caktaš i Ramon Mierez u ovome trenutku nisu samo među petoricom najboljih strijelaca lige, nego prema ocjenama Sofascorea i među petoricom najbolje ocijenjenih igrača HNL-a ove sezone. “Za dlaku”, tek na drugu decimalu, bolje prosječne ocjene od tandema Bijelo-plavih imaju samo Janković iz Rijeke i Postonjski iz Varaždina.

Njih su dvojica zbirno zabili točno polovicu Osijekovih prvenstvenih golova ove sezone, 12 od 24, Caktaš se u strijelce upisao u sedam navrata, a Mierez u pet. Pritom je svaki svome učinku dodao po asistenciju. A uoči gostovanja na Poljudu Zoran Zekić nada se kako bi barem jedan od njih mogao srušiti jednu barijeru - naime, prvi nikada još nije zabio Hajduku, a drugi je posljednji puta to učinio još prije dvije i pol godine.

Ušao u povijest

Mijo Caktaš je i dalje vodeći u poretku najboljih strijelaca lige iako mrežu nije zatresao skoro dva mjeseca, još od konca kolovoza. Zabio je do sada sedam pogodaka, no s druge strane već neko vrijeme ga golovi ne idu. Svoj dosadašnji golgeterski učinak ostvario je već u uvodnih pet prvenstvenih kola - posebno spektakularan bio je njegov hat-trick protiv Rudeša ostvaren u samo 12 minuta - no u idućih pet utakmica njegove ofenzivne rubrike ostale su prazne.

image
IVAN PERIC Cropix

Pa ipak, još uvijek ima bitno veći broj postignutih golova u odnosu na sezonu 2018./19. koju je zaključio kao prvi strijelac lige. Naime, te je sezone svoj sedmi od 19 pogodaka zabio tek u 20. prvenstvenom kolu. Također, njegov prosjek postignutih golova i dalje je sjajan, jedan nakon svakih 97 minuta provedenih na terenu. U međuvremenu je Mijo Caktaš ušao u povijest HNL-a kao tek šesti igrač s trocifrenim brojem postignutih ligaških golova, a svoj stoti HNL pogodak, i to gol vrijedan pobjede, zabio je Gorici.

- Treba stotinu puta izaći na teren i odigrati utakmicu, a kamoli zabiti toliko golova - prokomentirao je Caktaš svoj ulazak u legendu.

Vikend kasnije zatresao je i mrežu Lokomotive u Kranjčevićevoj, a tada je njegov golgeterski niz stao. Priliku da se opet vrati golovima imat će protiv jedinog aktualnog prvoligaša kojem nikada nije zabio gol. A za kojeg je, s druge strane, zabio 98 pogodaka...

I Ramon Mierez je u jednoj statističkoj koloni na vrhu HNL-a. Strijelac prvog pogotka u Opus Areni i bez ikakve sumnje najbolji stranac koji je ikad odjenuo bijelo-plavi dres i ove je sezone, kao i uostalom i proteklih, lider HNL-a po broju osvojenih duela. Rekli bismo klasika za “argentinskog bika”.

image
IVAN PERIC Cropix

Osvojio je ukupno 68 duela ili 45,5 posto u kojima se našao. Toj igri u polju u kojoj je prava napast za protivničke braniče pridodao je do sada i pet prvenstvenih golova, od čega tri u posljednjih pet utakmica. Za usporedbu, prošle sezone kalendarski je već bilo proljeće kada je zabio peti HNL gol. Dodao je svome golgeterskom učinku (poput Caktaša) još po jedan gol u Europi i Kupu gdje je prvi puta otkako je među Bijelo-plavima zabio iz slobodnog udarca.

- Ramon je kralj šesnaesterca, on je vrhunski karakter. Ponaša se kao da se rodio ovdje, kao da je iz Donjeg ili Gornjeg grada, a ne da je rođen na drugom kontinentu. On izgara za ovaj klub, on je primjer i na ponos svih nas kako se daje klubu. Ne želim nikoga uvrijediti, ali on je stranac koji je za primjer u čitavoj povijesti našeg kluba - prokomentirao je nedavno Ivo Smoje.

A kralj kaznenog prostora ove sezone je atipično za njega više golova dao nogom (tri) nego svojim najjačim oružjem - glavom (dva). Da bi ovo mogla biti njegova sezona potvrdio je protiv Dinama. S Maksimira su potkraj prijelaznog roka krenuli u žestoki presing prema Opus Areni u pokušaju da potpišu Argentinca, no istina je da u Osijeku nisu ni trepnuli na ponudu koju su dobili koja je iznosom bila i manja od cifri koje su već za Miereza odbijali. Nisu te špekulacije El Tora izbacile iz takta, naprotiv bio je prvo ime utakmice u kojoj je upisao i gol i asistenciju.

image
GORAN MEHKEK Cropix

Dug je put

Zbog krize s napadačima u reprezentaciji Ramona Miereza se u posljednje vrijeme opet dovodi u vezu s Hrvatskom, međutim dug je put do ishođenja državljanstva. Trenerska ikona HNL-a Mile Petković za SN je kazao “jedini tko je kod nas ovog časa prava špica je Mierez. Nažalost, još nije našao da mu je mama podrijetlom s Korčule”... I bio je na solidnom tragu.

Iako u Hrvatskoj nije dovoljno dugo da po osnovi boravka može zatražiti državljanstvo, Mierez se ipak prihvatio zahtjevnog posla i istražio obiteljsko stablo s majčine strane koje vuče korijene iz Hrvatske. Njegova šukunbaka vuče podrijetlo iz Lijepe Naše na ime čega je mogao zatražiti domovnicu i postati hrvatski državljanin. Međutim, potraga je na kraju završila u slijepoj ulici.

- Probao sam na više načina, ali najveći je problem što su dokumenti mojih predaka zagubljeni i sada moram pustiti da prođe vrijeme kako bih s te strane ispunio uvjete za dobivanje hrvatskih dokumenata - otkrio nam je proljetos Mierez.

U sezoni 2020./21 u kojoj je bio najbolji strijelac lige, Mierez je u svakoj utakmici protiv Hajduka bio strijelac, dva puta je pritom i zatresao mrežu na Poljudu, no u iduće dvije sezone ostajao je bez učinka protiv Splićana. Otkako je prije dvije i pol godine, još u travnju 2021., zabio za 1:0 pobjedu Osijeka u Splitu više nije zatresao mrežu Hajduka.

6 utakmica

1 pobjeda

1 remi

4 poraza

0 pogodaka

Najbolji strijelci HNL-a

7 - Caktaš

6 - Brodić

5 - Janković, Petković, Mierez

4 - Livaja, Mioč, Postonjski

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
28. travanj 2024 16:58