Federico Coppitelli

 DAMIR KRAJAC Cropix
SAMO PROLAZNIK

Napadač Osijeka nije dobio šansu ni protiv četvrtoligaša. Coppitelli ga ignorira, je li već otpisan?

I dok je Arnel Jakupović zabio prvijenac u dresu Bijelo-plavih, za Ricuenija Kewala nema minutaže
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 20. rujan 2024. 21:31

Nakon sumornog kolovoza u kojem trijumf protiv Levadije u Estoniji odskače kao jedina pobjeda u osam odigranih utakmica, rujan je konačno donio ljepšu perspektivu za Bijelo-plave.

Istina, slavili su uz dosta muke protiv HNL “fenjeraša” Slavena Belupa u Opus Areni, a onda u Kupu potvrdili ipak veliku razliku u kvaliteti u odnosu na četvrtoligaša Varteks, ali prvi puta ove sezone konačno možemo ustvrditi kako je Osijek uhvatio pozitivnu seriju, kako je vezao dvije pobjede kojih je kronično nedostajalo ove sezone. Osijek je još uvijek pretposljednji na ljestvici, ali za razliku od prije nekoliko dana, bodovno puno bliže sredini ljestvice nego dnu, dok je u Kupu odrađen posao protiv niželigaša i potvrđen očekivani plasman među 16 najboljih momčadi natjecanja.

- Sve skupa nam može biti dobar putokaz za dalje, primjer zrelosti za mladu momčad kao što smo mi. Sretan sam zbog ovoga što smo ostvarili, drugu pobjedu zaredom, polako slažemo ciglu po ciglu u našem zidu samopouzdanja... Trebala nam je ovakva utakmica da još više “pronađemo” tu povezanost na terenu, posebno jer ponovno gradimo našu momčad - napokon je laknulo i Federicu Coppitelliju nakon nekoliko teških tjedana.

Ni u Varaždinu Bijelo-plavi nisu odigrali veliku utakmicu, dovoljna je bila individualna razlika u kvaliteti u odnosu na hrabrog, rastrčanog i motiviranog četvrtoligaša koji je napravio sve što je mogao kako bi otežao favoritu.

Kewal bez minutaže

- Mislim da smo imali vrlo dobar nastup jer dečki nisu imali problema s pristupom. To je najbitnija stvar u ovakvim utakmicama, u kojima se može sve izgubiti. Vidjeli smo kako se druge momčadi iz naše lige muče s ovakvim protivnicima. Odigrali smo dobro, stvorili puno šansi i primili taj jedan pogodak zbog kojega nisam sretan, ali smo generalno odradili zadovoljavajući posao - osvrnuo se na trener Bijelo-plavih na ipak očekivani trijumf.

U pobjedi protiv četvrtoligaša možemo istaknuti nekoliko stvari - prvi pogodak Arnela Jakupovića u dresu Osijeka, povratak Pedra Lime pogotkom nakon što je Brazilac posljednjih nekoliko utakmica bio zakucan na klupu (u Varaždinu je dobio dvadesetak završnih minuta nakon što je prethodne dvije utakmice odgledao s klupe), ali i potvrda statusa koji “uživa” Ricuenio Kewal.

image

Ricuenio Kewal

Imago/imago Sportfotodienst/profimedia

Naime, nizozemski krilni napadač ni protiv četvrtoligaša u trenutku kada je utakmica već bila odlučena nije dobio priliku. Od svih igrača koje je Osijek doveo ovoga ljeta, a stiglo ih je 11, trener Coppitelli uvjerljivo najmanje koristi baš 22-godišnjeg Nizozemca koji je odigrao svega četrdesetak službenih minuta raspoređenih u dvije utakmice. Štoviše, od 28 igrača koliko je u 11 utakmica ove sezone koristio trener Bijelo-plavih, Kewal je među onima s najmanjom minutažom. Tek su mladi branič Vrbanac i još uvijek maloljetni napadač Barić na terenu proveli manje vremena od nekadašnjeg člana AZ Alkmaara koji će, kako se čini, u Osijeku biti samo prolaznik.

Tri puta je Osijek u Varaždinu zatresao mrežu, još od 5:1 pobjede protiv estonske Levadije na otvaranju sezone Bijelo-plavi nisu odigrali efikasniju utakmicu, ali zbog realizacije Coppitelli još ne može biti sretan.

Osijek je trenutno po broju postignutih golova u donjoj polovici lige, iako je istovremeno nakon Dinama momčad s najviše šuteva u okvir protivničkih vrata u HNL-u, a manjak koncentracije koštao je Bijelo-plave još konkretnijeg rezultata.

Individualno samopouzdanje

Između ostalih, Jakupović se nije proslavio u jednoj situaciji u kojoj je imao zicer, a Hernani u čak dvije u kojima je samo trebao pospremiti loptu u praznu mrežu.

- Puno smo prilika propustili i to je nešto na čemu moramo poraditi jer nećemo tako često imati toliko šansi. U prvom poluvremenu smo imali barem četiri-pet čistih “zicera” za gol i šteta što to nismo iskoristili. Također nam treba i malo individualnog samopouzdanja, to je nešto što bismo mogli raditi bolje - zaključio je Coppitelli.

Soldo u sedam sekundi pogodio gredu i vratnicu

Uz tri pogotka, Bijelo-plavi su tri puta pogodili okvir vrata, a rijetko viđena situacija dogodila se u 87. minuti. U razmaku od samo sedam sekundi Soldo je pogodio gredu šutem desnom nogom s dvadesetak metara, a onda i vratnicu nakon udarca lijevom nogom s iste udaljenosti. Nevjerojatan peh za Osijekova veznjaka kojem je tako okvir vrata “ukrao” dva eurogola.

- Da, nije baš da se tako često viđa, ali pucam s obje noge, nemam problem s tim. Tako da se od mene to može i očekivati, a ovaj puta se ovako “potrefilo”. Šteta što barem jednom u tim situacijama lopta nije završila u mreži - kazao je strijelac prvog gola na utakmici.

Nakon što je prethodne četiri prvenstvene utakmice započinjao s klupe, Soldo je u Varaždinu konačno bio starter. Nakon odlaska Darka Nejašmića realno je očekivati kako će U21 reprezentativac biti startna šestica Bijelo-plavih.

- U reprezentaciji sam ove dvije posljednje utakmice odigrao na poziciji defanzivnog veznog, mislim da je to izgledalo prilično dobro, u klubu imam nešto ofenzivniju zadaću, dakle nije baš ista uloga, ali što god trener traži i očekuje od mene, ja ću to nastojati ispuniti i biti na svojih 100 posto - dodao je Soldo. (gđ)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. rujan 2024 21:34