MARKO MRKONJIC/CROPIX
BJELICA ZAGRMIO

‘Ljut sam kao ris, ovo što su pojedinci prezentirali nije razina Prve HNL! Ovakvi u četvrtak nemamo šanse‘

‘Često dođu na trening namrgođeni jer nisu igrali prethodnu utakmicu, a sada kada su dobili priliku...‘
Piše: JL.Objavljeno: 25. srpanj 2022. 16:48

Piše: Gradimir Đukarić

Osijek je u Kranjčevićevoj doživio prvi poraz ove sezone, a Nenad Bjelica prvi poraz od Lokomotive u trenerskoj karijeri. Ruku na srce, Bijelo-plavi više nisu ni zaslužili. Pogotovo što je Ivica Ivušić imao pet ne odličnih, nego velikih intervencija kojima je držao svoju momčad na životu.

- Podbacili smo, previše smo dopustili suparniku iako smo zabili iz jedine prilike koju smo imali. Ostaje žal zbog rezultata, ali očito je tako trebalo biti... Ostaje žal što nismo izdržali do kraja, ali to je nogomet. Nismo završili utakmicu kada je trebalo - prokomentirao je Osijekov vratar, jedan od onih koji nikada neće razočarati.

A tko je razočarao najbolje će znati Nenad Bjelica. Sudeći prema njegovim prvim reakcijama nakon poraza u Kranjčevićevoj, ne sumnjamo da je u ponedjeljak navečer, na prvom treningu u Gradskom vrtu zakazanom nakon Lokomotive, bilo prilično "veselo". Svakako za neke ne i ugodno.

- Ljut sam kao ris, ovo što su pojedinci danas prezentirali nije razina Prve HNL. Sve ovo su igrači prve momčadi koji traže svoju priliku, koji često dođu na trening namrgođeni jer nisu igrali prethodnu utakmicu, a sada kada su dobili priliku odigraju ovako kako su odigrali... Žalosno je što su nam tri igrača koji su u Kazahstanu odigrali 90 minuta, Kleinheisler, Ivušić i Škorić, bili najbolji pojedinci, od ovih ostalih osam koji su startali velika većina njih bili su ispod svake kritike - grmio je trener Osijeka nakon utakmice u kojoj je njegova momčad bila naočigled slabiji protivnik.

image
RANKO SUVAR/CROPIX

Bilo je to, inače, prvi puta da je Osijek pod Bjelicom izgubio prvenstvenu utakmicu u kojoj je poveo. Protiv Lokomotive je trener Bijelo-plavih na travnjak poslao momčad s čak osam promjena u odnosu na sastav koji je tri dana ranije počeo utakmicu u Kazahstanu. Trebala je utakmica u Kranjčevićevoj potvrditi kolika je dubina Osijekovog rostera, ali završilo je neslavno. Hoće li zbog blijede predstave netko na "hlađenje" odgovor će dati utakmice koje slijede.

- Treba se preispitati svatko, prvi ja jesam li trebao dati igračima šansu da igraju i naravno da sam ja najveći krivac što sam im dao šansu. Možda nisam trebao. Neka se svatko preispita kako je odigrao, je li to bilo sve što je trebao i mogao dati momčadi. Ne treba se kasnije čuditi ako ne bude opet u ekipi. Teren je mjerilo svega, ne stare zasluge, staž u momčadi ili visina ugovora. I tako će biti sve dok ja budem ovdje - poručio je Bjelica svojim igračima.

Malo toga je Osijek pružio protiv Lokomotive, svakako premalo da izbjegne poraz.

- Ivušić nas je držao na životu… Prvih pola sata minuta je bilo solidno, nakon toga se dogodio veliki pad, lopta nas je prolazila kao da nas nema na terenu. Sve smo napravili da budemo čvrsti, kompaktni i gusti, a onda dobijemo ovakav pogodak kakav smo mi dobili za 2:1. Ne znam što bih rekao, ljut sam. Baš sam ljut...

Prvi poraz u sezoni uvijek boli, ovaj pogotovo zbog načina na koji se dogodio, ali dobro je došao kao opomena pred uzvrat protiv Kizilžara. Osijek u četvrtak treba napraviti prvi korak u ostvarenju prvog cilja sezone, a to je dug boravak u Europi. Ponovi li se ovakva utakmica, 2:1 prednost s kojom se Osijek vratio iz Kazahstana možda ne bude dovoljna. Rezultat pred uzvrat je dobar iako ne i komotan.

- Ako budemo ovako igrali u četvrtak jednostavno nemamo šanse. Čeka nas veliki izazov - kazao je Bjelica.

Raspoloženje u Gradskom vrtu naglo je splasnulo nakon poraza u Kranjčevićevoj, ali i nogometaši Kizilžara u ne baš sjajnoj formi dolaze na uzvrat. I oni imaju svoje probleme. U kazahstanskom Kupu doživjeli su novi poraz (1:0) i to na gostovanju kod Akžajika, inače pretposljednje momčadi tamošnje lige. Osijekovom europskom protivniku bio je to peti poraz u posljednjih šest utakmica uz jedan ostvareni remi. Kazahstanski kup inače se ne igra na ispadanje već je 16 momčadi raspoređeno u četiri skupine, a po dvije najbolje iz svake grupe nastavljaju u četvrtfinale. Kizilžaru su šanse da se nađe među osam najboljih u tom natjecanju svedene na teoriju. Naime, nakon tri odigrane utakmice osvojili su tek jedan bod. Nije trener Kizilžara Ali Alijev pretjerano kombinirao, napravio je tek tri izmjene u odnosu na utakmicu protiv Osijeka, no ni to mi nije pomoglo da prekine negativnu seriju svoje momčadi.

- Nismo jednostavno imali sreće i realizirali prilike koje smo stvorili. Igrom sam zadovoljan, momčad je dobro odgovorila nakon utakmice s Osijekom i dugog putovanja. Nakon utakmice sam im se u svlačionici svima zahvalio na dobro odrađenom poslu. Protivnik se dva puta približio našem golu i zabio jedan pogodak. Ne znam kako to komentirati - kazao je Alijev nakon posljednjeg poraza koji je brzo zaboravio jer ni 48 kasnije već je bio u Osijeku.

U prvoj utakmici Bijelo-plavi imali su protiv sebe dugo putovanje, drugačiji teren na koji su nenaviknuti i drugu vremensku zonu na koje su se morali što brže prilagoditi, a sada isti problemi slijede Kizilžaru. Ako je nogometašima Osijeka put na drugi kontinent bio naporan, što tek onda reći za Kizilžar!? Kazahstancima će put u Osijek biti prava avantura jer za razliku od bijelo-plavih oni neće na europsko gostovanje ići izravnim čarter letom nego će promijeniti dva prijevozna sredstva. Nakon što redovnom linijom iz Nur-sultana (do kojeg im prethodno treba 500 kilometara od Petropavla) dolete u Istanbul, hvatat će vezu za Beograd, a ondje ih po slijetanju čeka autobus i još dvjestotinjak kilometara dug put do Osijeka. Odmah po dolasku u utorak će, u predvečernjim satima, odradit će regeneracijski trening na jednom od terena osječkih niželigaša. U srijedu će u terminu utakmice, a kako nalažu UEFA-ini protokoli, prvi puta osjetiti travnjak Gradskog vrta. Uzvratna utakmica, inače, počinje u 20.30 sati, a što je pola sata iza ponoći po kazahstanskom vremenu.

Počela prodaja ulaznica za Kizilžar

Uzvratnu utakmicu Osijeka i Kizilžara sudit će Anastasios Papapetrou, 37-godišnji grčki sudac koji je od 2016. na FIFA-inoj listi. U karijeri je sudio u 172 utakmice (niti jednu hrvatskim klubovima ili reprezentaciji), a statistika otkriva kako je "lak" kartonima. Na njegovim utakmicama u prosjeku četvorica igrača završe s javnom opomenom - podijelio je do sada 622 žuta i 12 izravnih crvenih kartona. Ove sezone je već sudio jednu europsku utakmicu, i to kvalifikacijsku za Ligu prvaka između Maribora i bjeloruskog Šahtera Soligorska. Pomoćnici će mu biti Trifon Petropoulos i Jordanis Aptosoglu, dok je četvrti sudac Andreas Gamaris.

Na prodajnom mjestu podno zapadne tribine Gradskog vrta u ponedjeljak je počela prodaja pojedinačnih ulaznica za uzvratnu utakmicu 2. pretkola kvalifikacija za Konferencijsku ligu protiv Kizilžara. Cijene ulaznica su identične onima za prvenstvene utakmice (pri čemu članovi kluba imaju 50 posto popusta), a utakmica protiv kazahstanske momčadi je uključena u polugodišnji paket ulaznica. Blagajne će biti otvorene svaki dan od 10 do 18 sati, a u četvrtak od 10 do 21 sat. Inače, na dan utakmice članske iskaznice i polugodišnje ulaznice bit će moguće kupiti najkasnije do 16 sati.

- Nadam se potpori naših navijača unatoč ovom rezultatu protiv Lokomotive kojim im nismo vratili niti jedan posto onoga što su nam oni dali u utakmici podrškom 90 minuta - poručio je Nenad Bjelica. (gđ)

BJELICA PROTIV LOKOMOTIVE

Kao trener Dinama...

25. kolovoza 2018.

Dinamo - Lokomotiva 1:0

11. studenoga 2018.

Lokomotiva - Dinamo 0:1

2. ožujka 2019.

Lokomotiva - Dinamo 1:1

5. svibnja 2019.

Dinamo - Lokomotiva 3:0

19. srpnja 2019.

Dinamo - Lokomotiva 3:0

27. rujna 2019.

Lokomotiva - Zagreb 0:4

14. prosinca 2019.

Dinamo - Lokomotiva 1:0

--

Kao trener Osijeka...

4. studenoga 2020.

Osijek - Lokomotiva 2:1

22. siječnja 2021.

Lokomotiva - Osijek 0:3

19. ožujka 2021.

Osijek - Lokomotiva 2:0

15. ožujka 2021.

Lokomotiva - Osijek 0:2

12. rujna 2021.

Lokomotiva - Osijek 1:1

26. studenoga 2021.

Osijek - Lokomotiva 3:1

4. ožujka 2022.

Lokomotiva - Osijek 0:0

15. ožujka 2022.

Osijek - Lokomotiva 1:0

24. srpnja 2022.

Lokomotiva - Osijek 2:1

Caro potpisao za španjolskog trećeligaša

Jose Antonio Caro nije dugo bio bez kluba. Svega nekoliko dana nakon što je sporazumno razvrgnuo ugovor s Bijelo-plavima, i to godinu dana prije njegova istjeka, španjolski branič pronašao je novu sredinu u kojoj će nastaviti karijeru. Potpisao je, naime, do kraja sezone za španjolskog trećeligaša Linares Deportivo. Caru će, inače, to biti sedmi klub u karijeri u kojoj će mu Osijek ostati jedina momčad za koju je igrao izvan domovine.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
13. svibanj 2024 08:17