Nenad Bjelica sa stručnim stožerom

 MARKO MRKONJIC/CROPIX Cropix
PLAN JE JASAN

Bjelica otkrio zbog koja tri asa Osijeka dobiva pozive: ‘Za njega zovu sa svih strana, pa i Englezi...‘

Ako ne bude ponude koju je nemoguće odbiti, odlazaka neće biti sve dok su ‘živi‘ u Europi
Piše: Gradimir DjukarićObjavljeno: 27. lipanj 2022. 14:33

Prijelazni rok odvija se zasad mimo Gradskog vrta. Dolazaka nema, iako to ne znači kako se ne prati situacija na tržištu i kako se neće reagirati ukaže li se prava prilika, a svlačionicu su istovremeno napustili igrači koji ionako u idućoj sezoni ne bi imali ozbiljnu ulogu - Erceg (kojemu je istekla posudba s Osijekom, ali i ugovor s Bröndbyjem), Daku (koji je vraćen u Muru na posudbu) i Bohar (njegov odlazak u Zaglebie iz Lubina zasad je jedini odlazni transfer).

Na transferu Slovenca je Osijek zaradio simboličnu odštetu od 100.000 eura uz moguće, iako ne pretjerano bogate bonuse, koji ovise o budućim rezultatima poljske momčadi u europskim natjecanjima u budućnosti.

Ne žive od zarada

Momčad je formirana prošle zime kako se tijekom ljetnih priprema ne bi izgubilo puno vremena s uigravanjem novih igrača u sustav, a što istovremeno znači kako ni odlazaka ne bi trebalo biti sve dok su Bijelo-plavi "živi" u Europi. A svi u Gradskom vrtu nadaju se kako će napokon doživjeti europsku jesen u skupinama.

image

Nenad Bjelica s momčadi

MARKO MRKONJIC/CROPIX Cropix

Prijelazni rok tek se zahuktava, a trajat će još tjedan dana nakon posljednje utakmice play-offa kvalifikacija za Konferencijsku ligu i u tom razdoblju možda se mogu dogoditi izvjesne migracije u svlačionici. Do tada samo ponuda koju je nemoguće odbiti mogla bi promijeniti stav u Gradskom vrtu.

Osijek više ne živi od zarade na transferima i od tuda samouvjeren stav na sve dosadašnje ponude koje su stigle, iako je zasad puno više onih koji "ispipavaju puls" kluba iz Wilsonove ulice.

- U ovom trenutku je mirno. Imamo dosta poziva za Ivušića, za Belju najviše, a ponešto i za Kleinheislera. To su većinom zasad sve pozivi i upiti, ali daleko od realizacije - kazao je Nenad Bjelica prije nekoliko dana.

Vruća roba je Dion Drena Beljo, za kojeg je Bjelica postavio iznos odštete na 10 milijuna eura i koju nije spreman puno spuštati. Basel i Anderlecht su pokušali s bitno manjim ciframa i ostali "kratkih rukava". Interes Napolija za Ivicu Ivušića nije od jučer, još prošle zime ostvareni su prvi kontakti, ali ni tada, ni danas, nije otišlo dalje od toga.

- Za Ivušića ima jako puno upita. Zovu sa svih strana, zainteresirani su klubovi iz Francuske, Italije, Turske, Engleske... - otkrio je na početku priprema trener Osijeka.

image

Ivica Ivušić

THOMAS SAMSON Afp

Za dva najvrjednija igrača u izlogu Osijek može strpljivo čekati pravu cijenu. Obojica, naime, imaju ugovornu obvezu do ljeta 2025.

S Laszlom Kleinheislerom je, međutim, drugačije. Osijek je za njega na stolu imao službenu ponudu Puskas Akademije. I to milijunsku. Klub iz predgrađa Budimpešte bio je spreman na ime transfera navodno izdvojiti tri milijuna eura. Ponuđena odšteta za mađarskog reprezentativca, inače u tradicionalnom izboru Kohorte najboljeg igrača Bijelo-plavih u prošloj sezoni, bila je takva da bi zadovoljila financijske apetite Osijeka, ali Kleinheisler nije bio "zagrijan" za povratak u domovinu.

U Osijeku je zasnovao obitelj, oženio se, čeka dijete, kupio je kuću... Pritom je klub iz Gradskog vrta u situaciji da samo još ovoga ljeta može zaraditi na njegovom transferu s obzirom na to da ulazi u posljednju godinu ugovora, a što znači da na zimu može potpisati predugovor s novim klubom, te na kraju sezone otići bez odštete.

image

Dion Drena Beljo

MARKO MRKONJIC/CROPIX Cropix

Stalne špekulacije

Ipak, puno realnija opcija je kako bi mađarski veznjak, ne ode li tijekom aktualnog prijelaznog roka, opet mogao produžiti ugovor s Bijelo-plavima, a što je već napravio prošlog ljeta.

Istovremeno, Tuttomercatoweb ne odustaje od špekulacija oko budućnosti Adriana Leona Barišića. Ako je suditi po natpisima, mladi branič Osijeka zaludio je "pola Italije" jer spominje se interes Sampdorije, Fiorentine, Monze, Salernitane, Empolija...

image

Adrian Leon Barišić

VLADO KOS/CROPIX Cropix

Ali, s tih adresa u Gradski vrt navodni interes nisu potvrdili zasad i konkretnom ponudom. Istina je, doduše, kako za Barišića postoji ozbiljan interes iz Italije, ali njega je kontaktom s Osijekom ipak pokazao član Serie B Frosinone, u kojem je U-21 reprezentativac BiH na posudbi proveo proljetni dio sezone. Frosinone čak ima opciju otkupiti Barišića za 2,5 milijuna eura, a što bi se dogovorom dva kluba automatski i dogodilo da su izborili plasman u viši rang, no skloniji su opciji nove posudbe. Za koju, međutim, u Gradskom vrtu trenutno nisu zainteresirani.

Nenad Bjelica zasad još nije spreman poslati Barišića na novu posudbu, ne prije nego što isprofilira kadar za iduću sezonu, a u kojem će se za svoje mjesto mladi branič pokušati izboriti nakon što se vrati u trening.

Bez minutaže

I dalje, naime, zbog ozljede radi odvojeno od momčadi, a zbog čega u tri provjere koliko ih je Osijek imao u dosadašnjem dijelu priprema još nije odigrao niti minute.

O opciji nove posudbe moguće je razgovarati tek na kraju prijelaznog roka. Doduše, dođu li do tada čelnici Frosinonea s konkretnom ponudom, onda bi se vjerojatno i moglo razgovarati o transferu.

Na defenzivnom bloku moraju još puno raditi

Nogometaši Osijeka na polovini su priprema za novu sezonu. Iza njih su tri provjere (Slaven Belupo, ATSV Wolfsberg, Austria Klagenfurt) i tri pobjede uz impresivnu gol-razliku 9:1, slijede im još tri (Universitatea Cluj, Polet i Krupa).

Uspješna mini-turneja po Austriji pokazala je kako su Bijelo-plavi na dobrom putu. U dvije utakmice Nenad Bjelica je dao šansu ukupno tridesetorici nogometaša.

Dojam je kako je protiv Austrije Klagenfurt poslao momčad koja je blizu onoj koja bi mogla otvoriti sezonu protiv Gorice. Doduše, s dvije već sada sigurne promjene jer Lovrića neće biti zbog crvenog kartona, a na vrata će, naravno, stati Ivušić koji se u subotu priključio suigračima.

Ipak, unatoč visokoj (4:1) pobjedi protiv ozbiljnog bundesligaša, koji je prošle sezone bio jako blizu plasmana u Europu, a nedostajala su im samo četiri boda za mjesto koje vodi u europske kvalifikacije, Bjelica je našao loše strane u igri svoje momčadi.

- Ova faza priprema doprinijela je velikom broju šansi, ali nedostatku koncentracije i pogrešaka koje se inače ne događaju. Na defenzivnom bloku moramo još puno raditi... Volimo pobjeđivati, golovima i pobjedama dobivamo na samopouzdanju, to nam pokazuje kako smo na dobrom putu - prokomentirao je Bjelica.

Raspucani su Bijelo-plavi u sparing-utakmicama, zabili su devet golova ili u prosjeku tri po utakmici, u strijelce su se upisali Mance, Mierez, Topčagić, Petković, ali najbolji strijelac u dosadašnjem dijelu priprema je veznjak. Petar Brlek zabio je već tri pogotka i ozbiljno se nametnuo kao za startnu postavu.

- On je izuzetno kvalitetan igrač, imao je peh i sada se vraća kroz dobre igre i pripreme. U njemu imamo veliko pojačanje koje još nije uspjelo pokazati sve što zna, iz utakmice u utakmicu sve je bolji - veli Bjelica.

U nedjelju su, inače, nogometaši Osijeka dobili slobodan dan kao dobrodošao predah pred ono što im slijedi. U posljednjem tjednu priprema u Međimurju uglavnom će imati po dva treninga dnevno.

Poznat termin utakmica s Kizilžarom

UEFA je objavila termine u kojima će Osijek igrati utakmice protiv kazahstanskog Kizilžara.

Prva utakmica u Astana Areni na rasporedu je 21. srpnja u 18 sati po lokalnom vremenu.

Drugim riječima, s obzirom na vremensku razliku od četiri sata, igrat će se u 14 sati po srednjoeuropskom vremenu. Termin uzvrata u Gradskom vrtu tjedan dana kasnije jest 20.30 sati.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 07:05