TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix
IMA TEŽAK ZADATAK

Odabran je čovjek koji bi trebao prekinuti veliko prokletstvo Osijeka! Taj ih je detalj koštao trofeja

Da su to zabijali, dvaput bi možda dobili Hajduk, a vjerojatno se ne bi dogodio ni triler u Kupu.
Piše: Gradimir DjukarićObjavljeno: 26. lipanj 2022. 07:49

Na detaljima se gube trofeji, a jedan je detalj prošle sezone skupo koštao Bijelo-plave. Naime, momčad iz Gradskog vrta u natjecateljskoj sezoni 2021./22. u prvenstvu i Hrvatskom nogometnom kupu zapucala je četiri od šest kaznenih udaraca!? I čak sedam od posljednjih deset koji su joj dosuđeni!?

Petorici je igrača (Mierez, Bohar, Pilj, Bočkaj, Caktaš) u posljednjih godinu dana Osijekov trener Nenad Bjelica dao povjerenje za izvođenje najstrože kazne i nema toga koji nije zapucao udarac s 11 metara. Osijek je samo prošle sezone na "penalu" promašio pobjedu u dvije prvenstvene utakmice protiv Hajduka, zatim izjednačenje protiv Dinama, pa trijumf u regularnom dijelu četvrtfinala Kupa protiv Slaven Belupa (kojeg su, zanimljivo, kasnije prošli upravo nakon raspucavanja kaznenih udaraca)... I posljednja dva jedanaesterca koje su Bijelo-plavi imali u prijateljskim utakmicama ostala su neiskorištena.

Bizarno, s obzirom na učinak iz bliske prošlosti, ali Osijek u svojim redovima nedvojbeno ima dosta vrsnih izvođača kaznenih udaraca.

- Lovrić je najveći kandidat da puca jedanaesterce u idućoj sezoni, a vidjet ćemo tko će se još u međuvremenu isprofilirati. Hoće li to biti Fiolić, Žaper, Beljo, Lončar koji također dobro puca penale... - veli Nenad Bjelica.

Sigurna oklada

Za prvog u toj hijerarhiji izvođača penala i u drugom dijelu prošle sezone bio je određen Kristijan Lovrić. A sigurna oklada, sudeći po Bjeličinim riječima, jest da će tako biti i u idućoj. No, svoju priliku s bijele točke još nije dočekao otkako je među Bijelo-plavima. Njegova realizacija iz kaznenih udaraca prema dostupnoj statistici je impresivna - 17 puta je u dresu Kustošije i Gorice pucao jedanaesterac i pritom je 15 puta bio siguran uz dva promašaja. Jedan od ta dva promašaja još je iz vremena dok je igrao u Drugoj HNL.

image

Kristijan Lovrić

TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

Trebao je Lovrić izvesti i posljednji kazneni udarac dosuđen za Osijek, proljetos protiv Hajduka u Gradskom vrtu, no nakon što je prvo isključen zbog navodnog simuliranja u kaznenom prostoru, a onda i vraćen u igru poslije intervencije VAR-a, izgubio je na mirnoći, pa je lopti prišao Mijo Caktaš. Naravno, i on je promašio. Caktaš je po učinku u vrhu statističkih kolona otkako je lige. Uostalom, samo sedmorica nogometaša zabila su više od njegovih 86 golova u prethodnjih trideset sezona Prve HNL. Slično je i s kaznenim udarcima. Tek dvojica igrača zabila su više golova od Caktaša iz jedanaesteraca (trenutačno je na 25 golova iz penala), ali istovremeno nitko nije promašio više od njega (devet).

Moguće rješenje za pucanje kaznenih udaraca u idućoj sezoni mogao bi biti i mladić vraćen s posudbe u pulskom prvoligašu, Dion Drena Beljo. Oko mladog napadača prošle se sezone vrtjelo sve u igri Istre, a na njemu je, iako mu je bilo tek 19, bila i odgovornost izvođenja jedanaesteraca. A to je radio i više nego dobro. Dok su u Gradskom vrtu tražili pravog čovjeka za penale, Beljo je istovremeno bio siguran. Četiri puta je bio na bijeloj točki i iskoristio tri prilike.

Zna se tko neće

Prilično uvjerljiv u izvođenju najstrože kazne je i Danijel Lončar, koji također, bez obzira što je riječ o stoperu, može biti odličan izbor.

Još iz igre nije dobio priliku izvesti kazneni udarac, ali bio je jedan od petorice odabranih u raspucavanju protiv Slaven Belupa jesenas u Kupu, što zapravo potvrđuje koliko povjerenje u njegovu realizaciju penala ima Bjelica. Izveo je, naravno, jedanaesterac prilično autoritativno i neobranjivo. Na treninzima je također nepogrešiv s bijele točke.

Zna se, dakle, tko bi mogao biti izvođač kaznenih udaraca u idućoj sezoni, ali i tko sigurno neće. Naravno, riječ je o Ramonu Mierezu.

Promjena stila

Za Argentinca je kazneni udarac postala tragedija koja je već u petom činu, traumatično iskustvo koje uvijek iznova proživljava s istim ishodom. A nije moglo bolje početi.

image
ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX Cropix

Prvih šest jedanaesteraca pretprošle sezone najbolji strijelac Prve HNL sigurno je izveo, no onda je počela njegova golgota. Promašio je idućih pet "penala", od čega tri u službenoj utakmici, a sa svakim idućim zapucanim jedanaestercem trauma je postajala sve veća, a on sve nesigurniji. Na zimskim pripremama dobio je priliku izaći iz tog začaranog kruga, napokon probiti tu blokadu, no i na prijateljskoj utakmici protiv slovenskog prvoligaša Tabora iz Sežane, koja nije bila rezultatski važna, opet je potvrdio kako je ta odgovornost za njega još uvijek previše.

Na treninzima tijekom aktualnih priprema vidjelo se kako je radio na izvođenju kaznenih udaraca, promijenio je stil, lopti više nije prilazio sitnim koracima nego u punom trku, te je djelovalo kako je pronašao pravu mjeru. A onda je došla prijateljska utakmica protiv austrijskog ATSV Wolfsberga. Činio se lokalni četvrtoligaš kao idealna prilika da Argentinac napokon prekine prokletstvo koje ga dugo vremena opterećuje, pogotovo nakon što mu je samopouzdanje podigao gol kojeg je na istoj utakmici zabio 20 minuta ranije. Zaletio se, pucao, ali nije pogodio niti okvir gola. I vjerojatno s tim promašajem definitivno sebi presudio kada trener Bjelica bude određivao tko će pucati kaznene udarce.

Osijekovi jedanaesterci prošle sezone

DAMJAN BOHAR - ZABIO

HNL, 16. srpnja 2021. - Osijek - Šibenik 3:0 (pogodio u 90. minuti)

MARIN PILJ - PROMAŠIO

HNL, 29. kolovoza 2021. - Osijek - Dinamo 0:2 (nije pogodio u 58. minuti)

PETAR BOČKAJ - PROMAŠIO

Hrvatski kup, 1. prosinca 2021. - Osijek - S. Belupo 0:0, 5:4-11m (nije pogodio u 85. minuti)

DAMJAN BOHAR - PROMAŠIO

HNL, 19. prosinca 2021. -Hajduk - Osijek 0:0 (nije pogodio u 13. minuti)

DAMJAN BOHAR - ZABIO

HNL, 6. veljače 2022. - H. dragovoljac - Osijek 1:3 (pogodio u 54. minuti)

MIJO CAKTAŠ - PROMAŠIO

HNL, 3. travnja 2022. -Osijek - Hajduk 0:0 (nije pogodio u 33. minuti)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
09. travanj 2024 13:32