Dinamo - Lokomotiva

 GORAN MEHKEK Cropix
ŠAMPIONSKO LICE MODRIH

VIDEO: Bjeličin Dinamo izgleda preporođeno! Pogledajte eurogol Petkovića, ali i pogotke Baturine, Torrentea...

Modri su do vrha napunili mrežu gradskih rivala, dvije grede spriječile totalni potop
Piše: Davorin Olivari, SNObjavljeno: 28. rujan 2024. 21:57

Dinamo - Lokomotiva 5:1 (Baturina 13., Petković 34., Ademi 51., Torrente 90+1, 90+5./Vrbančić 54.)

DINAMO: Nevistić - Ristovski, Torrente⚽⚽, Bernauer, Pierre-Gabriel - Ademi⚽🟨 (od 63.. Sučić), Mišić - Cordoba (od 73. Špikić), Baturina⚽ (od 73. Rog), Hoxha (od 63. Pjaca)- Petković⚽ (od 84. Kulenović).

LOKOMOTIVA: Šubarić - Karačić, Boune (od 75. Vranjković), Kolinger🟨, Leovac🟨 (od 58. Pajač) - Bošković, Fetai🟨- Vrbančić⚽ (od 80. Baždarić), Mudražija (od 58. Vuković), Goričan - Čop

Pogotke pogledajte OVDJE.

image
SOFASCORE

Sofascore statistika


Nenad Bjelica se vratio, vratile su se i pobjede. Stari/novi trener uspješno je započeo svoj drugi mandat na klupi Dinama, njegova momčad slavila je u gradskom obračunu i to iznimno uvjerljivo, Lokomotiva je teško stradala.

Nakon dva uzastopna prvenstvena poraza od Hajduka i Slaven Belupa, uz onu sramotu na Allianz Areni, Modrima je kao gladnom kruha trebao trijumf za prekid crne serije, a pred dolazak Monaca u Ligi prvaka. Znači li subotnja pobjeda da su plavi dečki izašli iz krize saznat ćemo vrlo brzo, u nastavku sezone. Najvažnije je bilo vratiti se na pobjednički stazu, uzeti tri boda. Modri su u tome uspjeli, još su se nazabijali golova i zato imaju razlog za zadovoljstvo. S druge strane, Lokomotiva je ponudila zaista premalo, nedostaje kvalitete Čabrajinoj momčadi, nekako nam je žao tog odličnog trenera koji svake sezone može dobiti nadimak Sizif. Njegovoj momčadi definitivno nedostaje mnogo toga i čeka je po svemu dosada viđenom, borba za ostanak u SHNL-u.

image

Slavlje igrača Dinama

GORAN MEHKEK Cropix

Prvo uzbuđenje zbilo se već na samom startu, Hoxha je gurnuo do Baturine, modra 'desetka' je centrirala, ali Cordoba s nekih četiri metra glavom je loptu poslao preko grede. Uskoro je Baturina opet bio u prvom planu, poslao je sjajnu dubinsku loptu prema Ademiju koji bi bio sam pred Šubarićem samo da je samo malo bolje prihvatio loptu. No raspoloženi Baturina, kad već suigrači nisu iskoristili njegove ubačaje, sam je odlučio pogoditi mrežu. Uspio je to nakon sjajnog ubačaja Ristovskog.

Baš nekako kad je Lokomotiva krenula s centra, počela je padati kiša. Modri su skroz kontrolirali igru, Lokosi su sramežljivo pokušavali prema naprijed, ali nije bilo nikakve ugroze Nevistića. Najveću mu je 'skuhao' kolega Bernauer, kad je nakon dvadesetak minuta igre iz čista mira jednu jednostavnu loptu opalio nekom čudnom putanjom. ali Čabrajini dečki nisu znali iskoristiti taj poklon francuskog stopera. Nešto kasnije je i Hoxha probao iskosa, ali nije bilo baš blizu cilju. Nakon pogotka Baturine, nismo imali prilike vidjeti neke prilike za Modre, iako su bili dominantni. Akcije Bjeličine momčadi uglavnom su bile zaustavljene ispred šesnaesterca gradskog suparnika.

image

Slavlje igrača Dinama

GORAN MEHKEK Cropix

A onda je na scenu stupio - Bruno Petković! Kako li je samo hrvatski reprezentativac velemajstorski izveo 'slobodnjak', ne bi za zaustavila dva vratara. Petko se pretplatio na atraktivne pogotke Lokosima, nakon što je poentirao, sjetili smo se i onih 'škarica' u Kranjčevićevoj. Pogodak Petkovića bio je 'play of the day' maksimirskog sraza, nešto što će dugo ostati u sjećanju. Nakon drugog primljenog pogotka, Lokosi su nešto ambicioznije probali krenuti prema Nevistiću, ali sve je to izgledalo podosta jalovo. Ovosezonska momčad s Kajzerice izgleda najslabije posljednjih sezona, Čabraja je ostao bez previše igrača, jak je dojam da će u ovom prvenstvu muku mučiti, da će imati dosta problema. Najopasniju akciju u prvoj dionici gosti su imali sam smiraj prve dionice, kad je udarac Goričana s nekih dvadesetak metara obranio Nevistić.

image

Arijan Ademi i Bruno Petković

GORAN MEHKEK Cropix

Počekom drugog poluvremena Dinamo je nastavio veliku dominaciju. Prvo je Petkovićev udarac obranio Šubarić, ali je nedugo zatim zabio kapetan Ademi. Lokomotiva je skroz izletjela iz tračnica. Mogao je Ademi zabiti i dvije minute kasnije, ali kad nije, zabio je Vrbančić, veznjak na posudbi iz Dinama, uz Fetaija najbolji igrač društva s Kajzerice.

Petković je nešto više od dvadesetak minute prije kraja bio na centimetar još jednog prekrasnog pogotka, ali je ovog puta njegov udarac s dvadesetak metara uzdrmao gredu. Kao i Rogov u samoj smiraju utakmice bio je to udarac s preko dvadeset metara. Modri su bez problema držali prednost, a u prvoj i petoj minuti sudačke nadoknade Torrente je s dva pogotka stavio 'točku na i' za uvjerljivu pobjedu Dinama, u Maksimiru je puknula 'petarda'.

KRAJ UTAKMICE

90+5. ⚽ GOOOOL!

Torrente glavom nakon kornera za petardu na Maksimiru i 5:1!

90+1. GOOOL!

Prvijenac Torrentea za 4:1! Ubacio je Rog iz kornera, Kulenović glavom odigrao Torrentea, koji prvi put šutira u blok, a onda iz odbijene lopte zabija prvijenac! Spomenimo i da nadoknada traje još najmanje tri minute.

89.

Još jedna greda Dinama, sada u režiji Roga! Zapucao je veznjak s nekih 25 metara, ali nedostajalo je malo sreće.

87. Špikić je lijepo izbacio Antolića i proigrao Kulenovića, čiji je oštri ubačaj po zemlji presjekao netko od stopera Lokosa. Uslijedio je korner iz kojeg nema opasnosti za goste.

84.

Petković izlazi iz igre, ulazi Kulenović.

84. Goričan je pokušao zaprijetiti udarcem s distance, odlazi to bliže gol-autu nego golu.

80.

Mijenja Čabraja: Baždarić umjesto Vrbančića.

78. Sučić je pokrenuo kontru i pokušao pronaći Špikića dugom loptom. Odlazi to u gol-aut.

75.

Nova izmjena kod Lokosa: Boune ide iz igre, ulazi Vranjković.

74. 🟨

Fetai je zaradio opomenu zbog prekršaja u napadu i propusti će iduće kolo s Goricom.

73.

Bjelica pravi dvije izmjene: Cordoba i Baturina izlaze, ulaze Špikić i Rog.

image

Martin Baturina

GORAN MEHKEK Cropix

69. ⚠🟨

Greda Brune Petkovića! Zapucao je napadač Modrih s ruba kaznenog prostora, ali siloviti udarac odsjeda na okviru gola! Prethodno je u izgradnji akcije Cordoba pao pod Kolingerom, koji je zato i požutio.

Smiješi se povratnička pobjeda Nenada Bjelice.

image

Nenad Bjelica

GORAN MEHKEK Cropix

66. Neugodno pred vratima Modrih! Vuković je zapucao glavom iz blizine nakon kornera Lokosa, odletjelo je to malo pored gola.

65. Goričan je opet opasno ubacio, ali Vrbančić ovaj put ostaje prekratak. U konačnici, Goričan je zapucao s distance na drugoj strani, bit će novi korner za Lokose koji izgledaju znatno življe nego u prvom poluvremenu.

63.

Dvostruka izmjena kod Dinama: Hoxha i Ademi izlaze, ulaze Pjaca i Sučić.

61. Pajač je oštro ubacio na prvu vratnicu, bit će novi korner za Dinamo jer je Torrente očistio glavom.

58.

Nova izmjena kod Lokosa: Vuković u igri, Mudražija van. Pored toga, Pajač ide na mjesto Leovca.

57. Umalo još jedan gol u mreži Lokosa! Baturina je kratkim dodavanjem proigroa Cordobu, koji šalje u peterac, a Karačić izbija u korner i pritom zamalo gađa vlastitu mrežu!

image

Dinamo - Lokomotiva

GORAN MEHKEK Cropix

Goričan je poslao oštru nisku loptu na desnu stranu, Torrente i Pierre-Gabriel ispratili su ju pogledom, a Vrbančić zapucao iskosa i matirao Nevistića. Nije Vrbančić slavio pogodak budući da je posuđen upravo iz Dinama. VAR je pregledavao situaciju zbog eventualnog prekršaja na Ademiju, ali odluka se neće promijeniti. Evo daška nade za Lokose!

54. GOOOOOL!

Vrbančić je zabio za smanjenje zaostatka Lokosa.

Pierre-Gabriel kratkim je dodavanjem pronašao Petkovića, koji je samo psrodlijedio do Ademija u trku. Veznjak Dinama probio se među dva stopera Lokosa i zapucao, Šubarić mu je obranio, a onda je Ademi glavom pospremio odbijenu loptu u mrežu. Dinamo je, čini se, riješio pitanje pobjednika!

51. GOOOL!

Ademi zabija za 3:0 Dinama!

image

Arijan Ademi

GORAN MEHKEK Cropix

51. Pokušali su Modri probiti dugom loptom na Cordobu, ali bilo je to prebrzo dodavanje za Kolumbijca.

48. Odlična šansa za Dinamo! Hoxha je osvojio nešto prostora po lijevoj strani, ušao u 16-erac i poslao povratno na Petkovića, koji ljevicom labavo šutira u ruke Šubarića.

image

Arber Hoxha

GORAN MEHKEK Cropix

46.

Počinje drugo poluvirijeme. Čabraja je reagirao uvođenjem Antolića umjesto Boškovića.

Bio je ovo treći pogodak Brune Petkovića u ovoj ligaškoj sezoni.

image

Bruno Petković

GORAN MEHKEK Cropix
.

Sjajnih 45 minuta iza Dinama. Energija se vratila u redove Modrih, a bolju igru u prvom poluvremenu naplatili su Baturina i Petković sjajnim pogotkom iz kaznenog udarca. Lokosi su se probudili tek pred kraj dionice, ali nisu uspjeli ozbiljnije ugroziti Nevistića i domaćine. Baturina izgleda posebno raspoloženo, nema se Bjeličinom Dinamu zasad što za prigovoriti.

image

Dinamo - Lokomotiva

GORAN MEHKEK Cropix

KRAJ PRVOG DIJELA

45. 🕖

Igrat će se još najmanje minuta. Pregledavao se potencijalni kazneni udarac za goste jer je Nevistić u maločas navedenom skoku zahvatio i dva igrača Lokosa, ali nema kaznenog udarca.

44. Goričan je potegnuo iskosa, netko je to blokirao i izbacio u korner koji Lokosi neće pretvoriti u pogodak. Međutim, Nevistić i Ristovski sudarili su se u skoku, a branič je kratko ostao ležati na travnjaku.

44. Lijepo je Lokomotiva krenula u polu-kontru s četvoricom igrača, ali Torrente pravovremeno reagira na dodavanje u desnu stranu i završava protivnički napad.

40. Baturina je ubacio u sredinu, a Kolinger najviše skočio i izbacio loptu u korner.

39. Evo nešto konkretnije opasnosti pred vratima Modrih! Goričan je silovito zapucao s distance u lijevi kut, ali spreman je Nevistić.

38. Evo i prvog udarca Lokomotive preko Mudražije. Izvan okvira, bez ikakve opasnosti za Nevistića.

34. GOOOL!

Bruno Petković iz slobodnog udarca za 2:0 Dinama! Majstorija "devetke" Modrih! Prebacio je živi zid, Šubarić se ispružio koliko je dug i širok, ali uzalud.

image

Bruno Petković

GORAN MEHKEK Cropix

34. Petković je izborio još jedan slobodni udarac iz zone odlične za šut. Bošković ga je srušio.

33. Čop je u trenucima visokog presinga prekršio Bernauera. Lokomotiva i dalje nema udarac prema golu.

31. Mišić je opalio s ruba kaznenog prostora, samo u blok Lokomotive.

Kadrovi slavlja Dinamove "desetke" iz nesretne 13. minute za Lokose.

image

Martin Baturina

GORAN MEHKEK Cropix

image

Martin Baturina

GORAN MEHKEK Cropix

28. 🟨

I Ademi će u bilježnicu glavnog suca zbog prekršaja.

23. Čop i Vrbančić napravili su omanju pomutnju na desnoj strani, Pierre-Gabriel ih je dobro čuvao, bit će samo aut za Lokose.

U prvih 20 minuta vidjeli smo čak 10 prekršaja, od toga su 7 napravili igrači Lokosa. Posjed lopte, pak, uvelike na strani Dinama: 72 naprema 28 posto.

image

Dinamo - Lokomotiva

GORAN MEHKEK Cropix

19. Petković šutira u živi zid, ostaje 1:0 za Modre.

18. 🟨

Hocha se odvažio na udarac s nekih 30 metara. Pogodio je u blok, a u nastavku akcije Leovac je žestoko startao na Cordobu i zaradio prvi žuti karton na utakmici. Dinamo će imati slobodan udarac iz izvrsne zone sa šut, Petković je kod lopte.

Lijep pogodak Dinama i naplata početne dominacije! Ristovski je ubacio loptu s desne strane, preletjela je sve igrače Lokosa, koij su Baturinu ostavili samog pa je veznjak Dinama bez poteškoća iz blizine matirao Šubarića. Spomenimo i da je Baturini ovo prvi pogodak u sezoni.

13. GOOOL!

Baturina za 1:0 Dinama!

Pogled na maksimirski sjever:

image
GORAN MEHKEK Cropix

11. Baturina je sjajnom loptom u prostor potražio Ademija, ali stari lisac Modrih ostao je za korak prekratak. Nema opasnosti za Lokomotivu, koja u prvih 10-ak minuta teško prelazi centar, ali imat će korner nakon pogrešnog dodavanja Baturine prema Nevistiću.

Ponovo na Maksimiru. OVDJE pročitajte kako su ga dočekali navijači.

image

Nenad Bjelica

GORAN MEHKEK Cropix

8. Dugo je Dinamo pleo mrežu oko 16-erca, a onda je Goričan presjekoa jedno dodavanje. Bit će korner za Modre.

6. Šalje sada Bernauer dugu loptu prema napadačima, no stiže samo do Šubarića.

4. Cordoba skoro zabija za vodstvo Dinama! Baturina je izvrsno ubacio s lijeve strane u peterac, ali Cordoba nije najbolje udario glavom, stoga lopta leti preko vrata.

3. Malo je nedostajalo da govorimo o jednom od bizarnijih golova u SHNL-u. Vratar Šubarić dobio je loptu iz obrambene linije, ali prošla mu je ispod noge pa je morao u trk ne bi li spriječio auto-gol.

1. Počinje utakmica na Maksimiru!

19.57 Igrači izlaze na travnjak, svaki čas kreće zagrebački derbi!

19.50 Pitali ste se hoće li Bjelicu dočekati aplauz ili zvižduci? Tijekom prozivke spikera, trener Dinama zaradio je - najveći aplauz.

Nenad Bjelica u trenerskoj karijeri najviše je utakmica vodio protiv Rijeke (20), a druga na listi je upravo Lokomotiva. Evo i statistike protiv zagrebačke momčadi:

🏃 Broj nastupa: 16

🏆 Pobjede: 12

🤝 Neriješeno: 3

❌ Poraz: 1

Dinamo Zagreb objavio je večerašnje Bjeličine "ratnike".

18.30 Evo nam i sastava! Bjelica je ostavio na klupi Sučića i Pjacu. Vezni red držat će iskusni dvojac Mišić-Ademi, a na desnom krilu igra Kolumbijac Cordoba. Starta i Arber Hoxha, a u vrhu napada Petković, dok je Kulenović na klupi. S druge strane nema mnogo iznenađenja, jedino Bounea nismo očekivali u prvoj...

Najavu piše: Davorin Olivari

Dinamov trener Nenad Bjelica u prvom je mandatu na klupi maksimirskog kluba sedam puta vodio Plave protiv Lokomotive i upisao šest pobjeda i jedan remi. U tih sedam dvoboja Lokosi su postigli samo jedan pogodak, i tu u onom jedinom remiju, 1:1, u Kranjčevićevoj. U prvim dvjema utakmicama plavi su slavili s 1:0 i u oba je navrata strijelac bio Bruno Petković! U prvom slučaju iz jedanaesterca u dvoboju u Maksimiru, a potom spektakularnim škaricama u Kranjčevićevoj. S druge strane, trener Lokomotive, Silvijo Čabraja, u pionirskim je danima boravio i u Dinamu, igrao je u generaciji zajedno s Robertom Prosinečkim i Fabijanom Komljenovićem. S Plavima je, primjerice, 1982. godine zauzeo drugo mjesto na jakom U14 međunarodnom turniru u Milanu, “Coppa Europa Giuseppe Meazza”. U finalu je bolji bio domaći Inter, a iza Dinama bili su Barcelona, Brugge, Borussia Mönchengladbach, Austria Beč, Sparta Rotterdam... Plave je tada predvodio trener Rudolf Cvek.

Bjelica ima iznimno dobro mišljenje o Čabraji, u petak ga je nahvalio na press konferenciji. Utakmice Dinama i Lokomotive, kao i njihov odnos u povijesti uvijek su bile zanimljiva tema u povijesti SHNL-a. Tako će biti i u subotu, ovoga puta zbog toga što Bjelica svoj novi trenerski opus u plavom domu počinje baš protiv gradskog suparnika. Koji ovoga trenutka nije u dobroj situaciji nalazi se na devetom mjestu ljestvice, s samo pet bodova. Naravno, niti Modri nisu u boljoj situaciji nakon svih ovih posljednjih poraza. Subota će biti okršaj dva zagrebačka kluba koji su poprilično oštećeni. Usput, bit će i intrigantan i taj okršaj dva trenera, jer i Silvija Čabraju su mnogi vidjeli kao trenera koji bi mogao voditi Dinamo. Nakon smjene Sergeja Jakirovića i njegovo ime se, doduše stidljivo pojavljivalo u eteru.

- Mi smo fokusirani na Lokomotivu, znamo što nam SHNL donosi. Vjerujemo direktan plasman u Ligu prvaka dogodine, zato moramo biti prvaci i biti dobri u Ligu prvaka. Fokus je na prvu sljedeću utakmicu. Lokomotiva je danas iskusna momčad s nekoliko mladih pojedinaca, imaju prekaljenih boraca u SHNL-u. Imaju trenera koji je sjajan, najdugovječniji u SHNL-u. Trebat će nam želje, discipline, svaki igrač mora dati maksimum, ići na maksimum. U razgovoru s igračima ćemo ih pripremiti. Nemamo na raspolaganju Mmaeea i Theophilea, drugi bi trebali biti O.K. Naravno, osim dulje ozlijeđenih Perića i Perkovića - kazao je Bjelica.

Nije u petak bilo mnogo više priče o Lokomotivi, što je i bilo logično s obzirom da se presica u Maksimiru primarno odnosila na predstavljanje Nenada Bjelice. Ali iz svake riječi modrog trenera se vidjelo koliko poštuje društvo s Kajzerice. Konačno, Lokosi su u zadnje vrijeme znali biti rak-rana Dinama. Sjetite se samo one maksimirske utakmice na početku proljeća prošle sezone kad su ih usred Maksimira pobijedili s 3:0. Tad je bivši trener Jakirović ipak izbjegao otkaz, makar je bilo znakova da bi se to moglo dogoditi. Na koncu je to ispalo dobro za Dinamo, jer je pod Jakirovićem osvojena dupla kruna, te se ostvario plasman u Ligu prvaka. Ta utakmica ipak mora tjerati na oprez Bjelicu i momčad, nikad se ne zna što su Lokosi u stanju “skuhati” protiv favorita. Da, Dinamo je favorit u subotu, bez obzira što se nalazi u ovakvom, pomalo razrušenom stanju, No, došao je Bjelica koji bi trebao izgraditi nove temelje, pa makar i u tako kratkom vremenu.

Kad smo već kod zanimljivosti oko Dinama i Lokosa, evo još nekih. U Dinamo su prošle zime došla dvojica igrača koji su ranije nastupali za Lokomotivu, Arber Hoxha i Moreno Živković. Hoxha je za Lokose igrao ujesen 2021. godine, dok je Živković, kao posuđeni Dinamov igrač, nosio dres Lokomotive u prvom dijelu aktualne sezone. U međuvremenu se Živković vratio u sastav Lokosa. Od ovoga ljeta u Dinamu su još dvojica ranijih igrača Lokomotive, Marko Pjaca i rezervni vratar Ivan Filipović. Pjaca je u HNL-u debitirao kao 16-godišnjak u dresu Lokomotive. Bilo je to u veljači 2012. godine u pobjedi protiv Zadra s 3:0. U sastavu lokosa tom su prilikom, pod vodstvom trenera Tomislava Ivkovića, bivšega popularnog Dinamova vratara, bili i Arijan Ademi, Marcelo Brozović, Andrej Kramarić... Bila je to jedna od ukupno tri utakmice koje je Ademi odigrao na posudbi u Lokomotivi.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
28. rujan 2024 23:03