Gonzalo Garcia

 ZELJKO HAJDINJAK Cropix
SJAJNA SEZONA U PULI

‘Čekamo odluku Garcije, još uvijek nije prelomio hoće li potpisati novi, duži i bolji ugovor‘

Sportski direktor Bjelanović osvrnuo se na završno kolo prvenstva i vruće ljeto koje mu predstoji
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 24. svibanj 2023. 15:15

U subotu će se znati hoće li Istra 1961 zaključiti sezonu na najboljoj poziciji prvoligaške povijesti Pule od 1992. godine. Peto mjesto je realna opcija, ali isto tako i poraz od Slavena Belupa može donijeti i niže pozicije. Euroizlazak je izgubljen, no to ne mijenja ocjenu posebne zeleno-žute sezone.

- Bez obzira na poraz od Lokomotive, ukupna ocjena Istrine sezone je vrlo pozitivna! - kazao je sportski direktor Saša Bjelanović.

- Kad se sjetim prošloljetnog početka, s puno skepsi, neizvjesnim proračunom zbog Alavesova ispadanja iz Primere, onda sam još sigurniji u učinjeni veliki iskorak. Ako nešto moram istaknuti uz očiti rezultatski plus, to je onda vraćeno povjerenje navijača i domaće javnosti u Puli i okruženju prema klubu. To nam je najveća satisfakcija i veliki motivacijski plus za dalje.

Upravo zato se iduća sezona nameće kao vrlo zahtjevna?

- Pa je, održati se na višoj razini na koju smo došli je vrlo zahtjevno. No, mi smo ambiciozni i istovremeno oprezni. Slijedi nova priča, ali na tragu ove, gdje smo stvorili određeni temelj. Želimo nastaviti raditi za napredak, dizati ljestvicu za novi iskorak. Mi smo ove sezone učinili možda i duži korak od onog za što smo objektivno bili spremni. No, svi su se trudili, igrači, struka, vodstvo, i uz veliku navijačku podršku napravili smo važne pomake. Sada moramo nastaviti u tom ritmu, koliko god može biti teško i komplicirano potvrđivati se.

Više nego zadovoljni

Moguće je da su i podređen status kod sudaca i foruma doprinijeli dojmu “još nespremne Istre za viši plasman”?

- Realno je uvijek tako da manji trpi favoriziranost većih, no mi ćemo se truditi da se taj jaz smanjuje i time što ćemo rasti. Ne smijemo si stvarati alibi koliko god osjećali nepravdu u nekim situacijama jer onda si limitiramo rad u onome što moramo činiti bolje za napredovanje. Mi moramo nastaviti rasti kao klub. Od ogromne je važnosti gradnja kampa u Balama, dugoročno je infrastruktura snaga na kojoj klub napreduje u svim segmentima.

Još je jedna utakmica natjecateljski bez imperativa. Nameće se pitanje ostaje li trener Gonzalo Garcia u Puli?

- Klub je jako zadovoljan s njegovim radom i to smo mu u više navrata kazali. On ima ugovor do iduće godine, ali to je papir, ključno je kako on razmišlja. Razgovarali smo i rekli mu da smo spremni za novi, duži, bolji i ugovor koji bi ga potpuno ispunio. Garcia nam je kazao da još nije prelomio jer je bio fokusiran na završnicu prvenstva. Znamo da postoji neki interes za njega, ali najvažnije je da on kaže što želi. Dogovorili smo se da do 1. lipnja imamo njegovu konačnu odluku.

On je to zaslužio

Neće biti kasno, ako odluči otići, glede alternativa, igračke križaljke...?

- Malo se jest oteglo, ali za Garciju smo to spremno učinili. Zaslužio je svojim ponašanjem i radom, ali i on je svjestan da nema puno vremena, te da klub mora čim prije znati kako dalje. Svi se nadamo da ostajemo zajedno i idemo u nove borbe za jaču Istru. Imamo kadar od 20 igrača koji su pod ugovorom, nastavljamo graditi momčad, ali moramo još sačekati i epilog posuđenih u kontekstu otkupa, a i vidjeti što s onima kojima su istekli ugovori, a želimo ih zadržati.

Jedan od onih kojima prestaje ugovor je Einar Galilea, koji je postao veliki miljenik navijača?

- Mi smo Einaru ponudili dugoročni i financijski bolji ugovor. On je vrlo karakteran momak, vidi se da voli Istru 1961 i Pulu, te je jasno da se lomi. Nije stvar u uvjetima ili bilo čemu, nego samo u njegovom razmišljanju da nakon četiri i pol godine u Puli možda treba novu priču, sredinu, novi impuls. Galilea je sjajan tip posebnog duha i jako bismo voljeli da ostane, ali ovog trenutka veća je šansa da će otići.

Kakav će biti proračun iduće sezone, hoće li ostati Caseres, Marešić, Mahmoud, Boultam?

- Moramo čekati rasplet Alavesove borbe za povratak u Primeru. Nakon toga ćemo imati jasniju sliku jer će nam vlasnici znati kazati realnost proračuna za novu sezonu. Za Caseresa je u tijeku razgovor, ali se čeka Alaves. Marešić je financijski previše zahtjevna priča i izvjesnije je da će se vratiti u Stade Reims, koji ga je ne tako davno platio tri milijuna eura. Boultam se vraća u Salernitanu.

Jeste li nakon ove sezone u Puli optimističniji u odnosu na prošlo ljeto?

- Krenuli smo s biciklom i 30 na sat, a praktično se završilo natjecateljski s 200 na sat. Znači da smo napravili iskorak. Sada je ipak malo lakše nastaviti graditi i sigurno nećemo stati. Ja sam natjecateljski uvijek ambiciozan, motiviran i želim da radimo na još jačoj Istri. Trudit ćemo se, prije svega zbog navijača, koji su nam puno pomogli i u kriznim trenucima, da se pojačamo. U Puli je meni i obitelji zbilja lijepo, ali to sam znao još iz igračkih dana kada sam bio tu...

Komisija sudaca prijavila Ercega disciplinskom sucu

Komisija nogometnih sudaca HNS podnijela je prijavu protiv napadača Istre 1961 Ante Ercega zbog izjava u nedavnom intervju za Glas Istre. Splitski se napadač tom prilikom osvrnuo na svoje i Istrine probleme sa sucima u ovoj sezoni, a što je očito izazvalo negativnu reakciju KNS-a. Nakon što je dobivena prijava Erceg i Istra su se očitovali po istoj, pa će sada na disciplinskom sucu Alenu Klakočeru biti odluka treba li i kako kazniti centarfora Zeleno Žutih.

Inače, kuriozitet koji ukazuje koliko je u forumima Erceg "opterećenje", to što su u službenom dokumentu delegiranja sudaca i drugih službenih lica 36.kola HNL.a, i mladog i perspektivnog suca Ercega prozvali Ante. Ubrzo su maknuli taj dokument i onda postavili točno, Mateo Erceg...

UGOVORNO VEZANI

Vratari Majkić, Ćorić, braniči Majstorović, Bradarić, Iovu, Rovis, Kadušić, Hujber, veznjaic Petrusenko, Duvnjak, Blagojević, Mlinar, Maurić, Žgomba, napadači Erceg, Bakrar, Matheus, Josipović, Lisica, Vuk.

ISTEK UGOVORA/POSUDBE
Posudba ističe Marešiću (Stade Reims), Caseresu (Velezs II), Boultamu (Salernitana), Mahmoudu (Alaves). Ugovor završava u lipnju Paus-Kunštu, Galileji, Marinu, Kneževiću, Kopljaru.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
15. svibanj 2024 11:21