TOM DUBRAVEC Cropix
POBJEDA BIJELIH

VIDEO: Hajduk preokretom slomio Goricu, miljenik navijača vratio se nakon sedam mjeseci

Trajkovski i Pukštas donijeli su Splićanima pobjedu u zadnjoj ovosezonskoj utakmici na Poljudu
Piše: SNObjavljeno: 19. svibanj 2024. 19:05

HADUK - GORICA 2:1 (Trajkovski 30., Pukštas 64./Rukavina 23.)

HAJDUK (3-4-2-1): Buljan - Uremović, Šarlija (od 46. Elez), Diallo (od 57. N.Kalinić) - Moufi, Krovinović, Pukštas ⚽, Perišić (od 70. Melnjak) - Brekalo, Jurak (od 78. Odjija-Ofoe) - Trajkovski ⚽🟨 (od 70. Skoko)

GORICA (4-2-3-1): Radošević - Munksgaard (od 22. Sagna), Maloča, Matković, Štiglec - Pršir, Soldo - Majstorović, Lazarov (od 80. Matavž), Rukavina ⚽ (od 69. Blummel) - Jurić

>> Golove s utakmice pogledajte OVDJE <<


Sve utakmice SuperSport HNL-a možete gledati samo na MAXSport kanalu

Svibanjski oproštaj od Poljuda imao je ove zime sasvim drugi scenarij, planirali su navijači Hajduka ispuniti splitski stadion i svi zajedno poručiti "idemo u Zagreb po titulu". Ali ne ide sve kao u snovima, nekada otiđe u sasvim drugu krajnost. Na oproštaju od Poljuda u stvarnom životu zabilježili smo protiv Gorice najmanji posjet sezone odgledavši dvoboj na razini prosječnog treninga. Trećeplasirani Hajduk je pobijedio 2:1, Melnjak se vratio poslije sedam mjeseci, Maloča proslavio 500. nastup, to su detalji koji će se možda pamtiti.

image

Detaljnija statistika: Sofascore

Međutim, ishod dvoboja s Goricom ipak nije promijenio sliku o domaćem dijelu sezone. Sedam poraza ostat će svjedokom vremena, bit će zapisano kao najlošiji recentni sezonski rezultat na Poljudu. Dvoboj s Goricom u najvećem je dijelu protekao pod geslom "neka prođe i ovo". Baš kako je Hajduk odigrao sve utakmice nakon eliminacije iz Kupa. Ali, bitno je Bijelima da su nakon poraza i remija ponovno pobijedili, a trener Ivanković od Poljuda se oprostio pobjedom. Prvom pred navijačima na splitskom stadionu, i to će ostati zapisano.

image

Dario Melnjak

TOM DUBRAVEC Cropix

"Nema veze što Hajduk nema veze" često su tijekom prvog dijela pjevali navijači Bijelih sa sjevera. Ali, za razliku od prethodnih utakmica nešto se ipak događalo u prvom poluvremenu. Lijepo je Moufi u 15. minuti nabacio vanjskom, pokazao da može više od običnog beka. Međutim, Trajkovski je bio prenizak da bi ubačaj pretvorio u pogodak. Minutu kasnije pljesak je zaradio Josip Brekalo. Izvrtio je svog čuvara Matkovića, izašao sam iskosa pred Radoševića, ali lopta je bila malo neprecizna, otišla je koji centimetar pored desne vratnice.

Hajduk je pokazivao više želje, a Gorica je povela iz prve opasnije akcije koju je pogreškom inicirao Diallo. Pogodak za vodstvo gostiju ogledalo je ležerne igre Hajduka u posljednjih mjesec dana. Bespotrebno gubljenje lopte slijedilo je nesmetano protivničko dodavanje po širini terena, zatim lagano osvajanje prostora na drugom boku i potom asistencija bez bloka. Čitav niz pogrešaka uže obrane i veznog reda gdje nitko nije ušao u ozbiljan dvoboj sa suparničkim igračem. Zabio je Gabrijel Rukavina mladi Dinamov igrač na posudbi u Gorici kojeg je iz poljudske B lože uživo gledao tata Tomislav, nekadašnja zvijezda Bijelih i Modrih. Gorica je zabila iz poklona Bijelih, ali ništa bolje nije reagirala ni obrana gostiju sedam minuta kasnije. Izgledali su Crveni poluaktivno, branili su napad Hajduka kao na rekreacijskom treningu. Lakoćom je u takvom defenzivnom pristupu poravnao Trajkovski.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

U nastavku je Ivanković posegao za još jednom neshvatljivom izmjenom. Na travnjak je poslao Eleza, a imao je na klupi 19-ogodišnjeg Jurić-Petrašila. Iskusni Elez upisao je tek drugi nastup u zadnja dva mjeseca, sigurno je da bi debitantske minute protiv Gorice puno više značile prošlogodišnjem junioru. Ali, očito je Ivanković imperativno tražio pobjedu koju je u konačnici i dobio. Pogotkom uz malo sreće, ali na kraju se samo rezultat piše. Ništa se posebno nije događalo nakon preokreta Hajduka, Pukštašev zgoditak riješio je utakmicu za pobjednički oproštaj od službenih utakmica na Poljudu do kraja srpnja kada kreću kvalifikacije Konferencijske lige. Za kraj su navijači zapjevali onu poznatu koju godinama slušamo, "ako ne postaneš novi prvak ti..." Do sljedeće sezone, do nove prigode.

image

Navijači Hajduka

TOM DUBRAVEC Cropix


Gotova je utakmica. Hajduk se s pobjedom 2:1 oprostio od Poljuda za ovu sezonu. Gorica je povela nakon greške Buljana, a onda su Trajkovski i Pukštas preokrenuli rezultat. Nismo gledali pretjerano uzbudljivu utakmicu, ali na kraju je za navijače splitskog kluba bilo samo važno da se upišu nova tri boda. Utakmicu je obilježio i povratak Melnjaka nakon dugotrajne ozljede.

90+2. U sudačkoj nadoknadi po jedna prilika na obje strane. Bluumel je zaprijetio Buljanu, a Brekalo Radoševiću. No, oba vratara su bili na visini zadatka.

90. 🕖 Igrat će se tri minute sudačke nadoknade.

85. Ako Hajduk pobijedi, doći će do 65 bodova dok će Gorica ostati na 38. Splićani su treći, Goričani osmi na tablici.

81. Još jednom je zaprijetio Pukštas, ali ovaj put je na mjestu Radošević.

78. ⇔ Izlazi i Jurak, također ispraćen velikim pljeskom. Umjesto njega ulazi Odjidja-Ofoe.

image

Luka Jurak

TOM DUBRAVEC Cropix

74. Evo nešto i od Gorice u drugom poluvremenu. Bio je to korner, ali ništa nije izašlo iz njega.

70. ⇔ Veliki pljesak na Poljudu je dobio Dario Melnjak koji se napokon vraća na travnjak nakon dugotrajnog oporavka nakon ozljede. Posljednji put je igrao 27. listopada prošle godine. Ušao je umjesto Perišića dok je Skoko zamijenio Trajkovskog.

image

Dario Melnjak

TOM DUBRAVEC Cropix

69. ⇔ Ušao je Blummel umjesto Rukavine.

66. Odlično je Perišić sada probio lijevu stranu i ubacio u sredinu, ali lopta nije došla do Kalinića.

64. ⚽ GOOOL! Hajduk vodi 2:1, strijelac je Pukštas. Dobio je Pukštas dobru loptu od Juraka pa se namjestio na udarac, a lopta se odbila od Štigleca i prevarila Radoševića.

60. 🟨 Prvi žuti karton na utakmici je dobio Trajkovski nakon starta na Soldi. Trajkovski je izgubio loptu, a onda prekršajem zaustavio veznjaka Gorice.

59. Odmah je zaprijetio Kalinić, ali njegov udarac je završio u bloku. Na loptu je naletio Brekalo, ali i njega je zaustavio blok.

57. ⇔ Ulazi Nikola Kalinić umjesto Dialla.

56. Ozlijedio se Diallo u jednom dvoboju, liječnička služba pokazuje da Ivanković treba napraviti zamjenu.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

51. Pucao je i mladi Jurak, ali neprecizno.

49. Ubacio je Diallo s lijeve strane, ali to je bilo previsoko da bi Moufi opasnije zaprijetio Radoševiću.

Na Poljudu se na ovoj utakmici okupilo točno 10.111 gledatelja.

46. ⇔ Počelo je drugo poluvrijeme s jednom zamjenom kod Hajduka. Umjesto Šarlije ušao je Elez.

Juri Ivankoviću ovo je sasvim sigurno posljednja domaća utakmica na klupi Hajduka.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Gotovo je prvo poluvrijeme. Rezultat je 1:1, ali nismo vidjeli puno toga osim golova. Tek je Brekalo bio nešto aktivniji kod domaćina dok su se gosti fokusirali na branjenje svojeg gola.

38. Nije bilo nikakvih šansi nakon što je Hajduk izjednačio na 1:1. Tek pjesma Torcide ne staje...

30. ⚽ GOOOOL! Izjednačio je Hajduk. Brekalo je fino poslao loptu Moufiju u prostor, on je iz prve vratio u sredinu gdje je na nju naletio Trajkovski koji pogađa za 1:1.

Torcida pjesmom bodri svoje igrače iako im rezultat nije po volji. Bez obzira što utakmica nema rezultatsku važnost, puno je navijača danas na Poljudu.

image

Navijači Hajduka

TOM DUBRAVEC Cropix

Spomenimo kako je netom prije gola Gorica morala napraviti zamjenu jer se ozlijedio Munsgaard. Umjesto njega je ušao Sagna.

23. ⚽ GOOOL! Gorica vodi 1:0. Diallo je izgubio loptu, do nje je došao Soldo koji je poslao na drugu stranu, Štiglec ju je vratio u sredinu, a Rukavina pogađa za 1:0. Krivnju za gol ima i Buljan kojem je lopta prošla ispod ruke.

image

Slavlje nogometaša Gorice

TOM DUBRAVEC Cropix

20. Hajduk je u zadnjih 10 minuta uspostavio kontrolu posjeda lopte. Splićani su stvorili poneku šansu, posebno je aktivan Brekalo koji je pokazao koliko je brz s loptom u nogama.

16. Fantastično se Brekalo sjurio po desnoj strani. Dobio je dobru loptu od Juraka oko centra terena, Brekalo je s loptom u nogama pretrčao Matkovića, namjestio se na šut, ali lopta je otišla pored vratnice.

image

Josip Brekalo

TOM DUBRAVEC Cropix

12. Gužva je bila u kaznenom prostoru gostiju, ali na kraju nije bilo pravog udarca prema Radoševiću.

10. Početak utakmice nije donio previše uzbuđenja. Hajduk je imao jedan udarac i par kornera, Gorica drži loptu u svojem posjedu i tako onemogućuje Splićanima da nametnu svoj ritam.

6. Prva šansa za Hajduk završila je udarcem Brekala s 20-ak metara. No, lopta je od bloka otišla u korner.

3. Upišimo da je prvi udarac na utakmici upisao Pršir. No, bilo je to dosta neprecizno.

1. Počela je utakmica na Poljudu.

Posljednju Hajdukovu ovosezonsku utakmicu na Poljudu sudit će Tihomir Pejin.

image

Tihomir Pejin

RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

Što će se događati s Hajdukom nakon što se odigraju i posljednja dva kola? Novi je predsjednik, traže se novi sportski direktor i trener, promijenit će se momčad. Novinar Jutarnjeg lista Zdravko Reić smatra kako Hajduku treba, doslovno kao uzdasi pred agoniju, plasman u grupno natjecanje Konferencijske lige. Zašto? Pročitajte OVDJE.

Marko Livaja propušta i ovu utakmicu zbog ozljede, a ovo je situacija koja mu se prvi put dogodila od kada je u Hajduku. On se nalazi pred raskrižjem karijere, pročitajte OVDJE što ga sve muči.

Najavu piše: Jurica Radić

Tko se danas oprašta od Poljuda, pitanje je koje međusobno postavljaju igrači u bijelom, ali i navijači. Sve zanima koga posljednji put gledamo u bijelom dresu. Jasno je kome ističe ugovor, jasno je i kome završava posudba, ali nije razvidno kako će se rasplesti nekoliko važnih sudbina. Većina onih koji se opraštaju već su objavljeni više puta, ali bit će svakako i onih iz kategorije iznenađenja. Uostalom, svake godine ima zanimljivosti na Poljudu, dolazaka i odlazaka kojima se nitko ne nada. Kako li je lijepo pratiti Hajduk s distance ili s tribine, toliko zanimljivih događaja, a novi predsjednik će se očito potruditi da nam i ovo ljeto bude jako interesantno.

Dakle, “oproštajne” pjesme odavno su naručili igrači kojima ističe ugovor. O produljenju za Mikanovića, Odjidju i Nikolu Kalinića nitko nije razgovarao. Kalinić još uvijek dvoji što će raditi ako završi karijeru, ali osjeća se čak i spremnim igrati jer svoj cilj nije ispunio. Nije osvojio naslov prvaka. Tercetu se priključuje i Filip Čuić, 21-godišnji centarfor koji ima ugovor do kraja sezone. Peti među igračima koji se opraštaju od Poljuda na travnjaku, jasno ako dobije minutažu, jest Laszlo Kleinheisler. Posudba na jednu polusezonu nije bio bio pogodak ni za koga. Razočarani su i klub i igrač, premda je Kleinheisler dobio poziv za reprezentaciju Mađarske.

Neriješen status

U drugoj kategoriji su igrači koji imaju neriješen status. Oni su i najzanimljiviji jer nema nikakve dvojbe da su Perišić i Brekalo dva ključna igrača Hajduka u projekciji sljedeće sezone. Hajduk bolja krila neće dobiti, ali pitanje je pitanje može li obojicu zadržati. U svakom slučaju, navijači se nadaju da Brekalo i Perišić nisu zadnji put na Poljudu u dresu Hajduka. Međutim, nije isključena ni ta opcija. Upitnik je velik, pogotovo iznad Brekala, budući da njegova posudba prestaje na kraju sezone i zasad nema naznaka da će se vratiti. Mogao bi Brekalo biti šesti na “oproštajnoj zabavi” jer Perišić ima dogovor o ulasku s Hajdukom u novu sezonu. Nema potpisano, ali dogovor je javno objavljen.

Šestoricu smo nabrojali, Perišić je pod upitnikom, a još dvojica su na izlaznim vratima. Jasno, pokušat će se s odštetama, budući da je nešto ipak uloženo u Trajkovskog i Dialla da bi se tek tako pustili slobodnih papira. Njihov daljnji ostanak nema igračkog smisla ni opravdanja, ali odlučuje predsjednik sa suradnicima, što znači da su iznenađenja moguća.

Dvojica nisu od prijeke potrebe i zato su potencijalni u odlasku, a dvojica su itekako potrebna, ali su važniji u drugoj ulozi. Sahiti i Pukštas su igrači na kojima Hajduk računa zaraditi, kalkuliraju Bijeli da bi mogli uzeti milijune na dvojcu s inozemnim putovnicama.

Ponude ne dolaze

Neozbiljno je ulaziti u procjene, nabacivati se silnim svotama kad službenih ponuda nema. Pritom je također teško reći da će se obojica u nedjelju oprostiti od Poljuda. U ljetu Europskog prvenstva prodaje idu nešto kasnije, stoga je realno očekivati da obojicu krenu u sezonu s Hajdukom, ali također je realno kazati da su igrači koji će teško dočekati rujan na Poljudu. U protivnom će netko drugi morati “odraditi” njihovu zadaću.

Netko drugi će morati u transfer, a što će biti a tandemom senatora također je zanimljiva tema. Josip Elez i Lovre Kalinić ulaze u zadnju godinu ugovora, a ove su sezone imali minorni broj nastupa. Pitanje je kakav će stav klub zauzeti prema njima, hoće li im prije svega ponuditi ostanak na Poljudu u nekoj drugoj ulozi.

Zadnja je utakmica, ali nema pravih oproštaja. Ove sezone nema ni trofeja, ni Subašića. Prije godinu dana Poljud je ustao na noge, pozdravio velikog Zadranina koji se oprostio od Hajduka. Godinu dana poslije nema takve klase, jedino bi Nikola Kalinić mogao dobiti pljesak s tribina, ali nekako se taj aplauz s tribina teško probija do travnjaka. Čak i kad se probije, bude rezerviran uglavnom za Ivana Perišića.

Narodno blago

Svi kojima je danas zadnja već su u navijačkim razmišljanjima prešli među “bivše”, ali Perišić je navijačka noćna mora. Puno ih može otići, može biti iznenađujućih transfera. Da se proda Krovinović, Uremović ili Sigur. Ništa nas ne bi začudilo u realizaciji. Ali, navijači samo jednog igrača čuvaju kao “narodno blago”.

- Samo da Perišiću danas nije oproštaj - zavapili su mnogi.

Da, istina je. Od svih kojima je zadnja, najvažniji je onaj kojemu to nije, a mogla bi biti. Samo da Perišiću nije zadnja...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. svibanj 2024 22:10