DAMIR ŠKOMRLJ/Cropix
GORUĆI PROBLEM

Umjesto slatkih briga na Poljudu imaju glavobolju. Hoće li Hajduk pronaći svojeg ‘Van Dijka‘?

Ne čudi da je u HNL-u samo jedan klub primio više golova od Bijelih
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 18. travanj 2023. 22:04

Kako rekonstruirati obranu temeljno je pitanje s kojim će se ovog ljeta pozabaviti predsjednik u suradnji sa strukom. Lukša Jakobušić, Mindaugas Nikoličius i Ivan Leko nemaju “slatkih briga”, štoviše, imaju “glavobolju”. Primarno po pitanju stopera, a trebat će kvalitetu pojačati i ne bekovskim pozicijama.

Ako će Leko nastaviti u sustavu 4-2-3-1 i sljedeće sezone, trebat će mu minimalno dva pojačanja. Ne popune, nego klase koji će biti nositelji igre. Hajduk u sljedećoj sezoni želi igrati europsku jesen, stoga su Jakobušić i poglavito Nikoličius svjesni da je skroman prostor za pogrešku. Uostalom, otkad je došao na mjesto sportskog direktora, Litavac je doveo Katića, Awaziema i Borevkovića na posudbu, ali svi su se pokazali kao rješenje za jednu sezonu. Ferro je iz drugog pokušaja poljudskog angažmana potpisao ugovor, ali nikoga dosad Portugalac nije uvjerio da je zaista pojačanje adekvatno rejtingu koji ga prati.

Defenzivni deficit

Ovog ljeta situacija sa stoperima je posebno zanimljiva. Nećemo kazati i dramatična jer drame se događaju u kazalištu i s prirodnim katastrofama. Hajduk je u deficitu stopera, a to je ipak pitanje koje se može riješiti novcem. Ili jako kvalitetnom procjenom. Awaziemu i Borevkoviću ističu posudbe, Simiću završava ugovor, a Vušković će gotovo sigurno u rekordni transfer. Moguće je da ostane na posudbi i nakon potpisa za nekog od europskih velikana, ali u svakom slučaju Bijelima trebaju dva stopera. Ostaju na Prpiću koji uskoro puni 19, ali propušta gotovo kompletno proljeće, te Elezu, ključnom stoperu, koji je već šest mjeseci izvan treninga i trebat će mu vremen za povratak u formu.

image
DAMIR ŠKOMRLJ/Cropix

Hajduk nema isprofilirani stoperski tandem za sljedeću sezonu, a kakav je profil traženih pojačanja? Kao i kod svih klubova, po kriteriju “kao da ga žene traže”. Visok, brz i sposoban. Konkretno, da zna s loptom, da može ući u igru. Gdje će Hajduk naći takve stopere? E, to je pitanje čiji će odgovor pokazati s kakvom je ocjenom ispit položio sportski direktor Mindaugas Nikoličius. Rekonstrukcija obrane bit će najveći test koji je dosad Litavac imao u Hajduku. Bijeli su dva ljeta zaredom pokušavali doći od europske jeseni, pokušavali su kroz prvenstvo prekinuti dominaciju Dinama, ali na kraju je Kup ostao trofejna “meka” za Bijele. Premalo s obzirom na ambicije i uloženo...

Traži se "bonus rješenje"

Hoće li stopere kupovati ili će ponovno uzimati na posudbu nezahvalno je prognozirati. Površna bi bila i procjena koliko novca uložiti. Može se dogoditi da pogode s posudbom, a pogriješe s dva ili tri milijuna eura uloga.

image
TOM DUBRAVEC/Cropix

Dovoljno je sjetiti se kako je Awaziem u startu oduševljavao navijače i stručnjake, a onda je brzo ponudio odgovor na upit zbog čega je već prošao šest posudbi. Ako su dva milijuna eura za Nigerijca kriterij, onda će Bijeli morati pojačati “bid”, podići cijenu barem na tri milijuna eura za klasu koja će obranu učiniti čvršćom.

Najlakše je reći da Hajduk treba pronaći svog Van Dijka, stopera koji će preobraziti momčad kako je to svojedobno učinio Nizozemac kada se priključio Kloppovoj mašineriji prije pet godina. Jasno je da Hajduk neće ni približno dovesti takvu klasu, ali dva stopera moraju biti iznad kvalitete aktualnog kadra.

Na bokovima se traži “bonus rješenje”, barem jače alternacije na obje strane. Jer, ako se momčad sprema za Europu, a sprema se, onda ne mogu Bijeli ostati na hrvatskoj prvoligaškoj klasi Mikanovića i Melnjaka. Sve je jasno, dva klasna stopera i barem jedan bek za europski Hajduk su minimum očekivanja.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
15. svibanj 2024 01:29