GORAN SEBELIC Cropix
POMALO APSURDNA SITUACIJA

Ostanak Vatrenog najveći je test novog predsjednika Hajduka: Evo što su točno dogovorili Perišić i Jakobušić

Hoćemo li hrvatskog reprezentativca i sljedeće sezone gledati u bijelom dresu?
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 14. svibanj 2024. 21:36

Ivan Perišić zabio je prvijenac u bijelom dresu. Pamtit će Pulu koliko i prvi nastup za Hajduk. Možda je čak utakmica u Puli susret koji će Perišić posebno bilježiti u karijeri, jer zgoditak je ipak dojmljiviji od samog debija s početka travnja. U 40 dana upisao je Perišić sedam nastupa, odigrao ukupno 235 minuta, ali nije potrebno zbrajati njegovu minutažu da bi bilo jasno kako Perišić treba Hajduku i za sljedeću sezone. Ove je sezone Hajduk poslužio Perišiću za povratak u nogomet nakon šest mjeseci izbivanja poslije operacije koljena, ali sljedeće sezone treba Hajduku pravi Perišić. Naznake takvog klasnog igrača ponudio je jednim velemajstorskim potezom na Aldo Drosini.

Premda je ispred 35-godišnjeg napadača još dugi put rehabilitacije do nekadašnje forme, potpuno je razvidno što je prva zadaća novog predsjednika Ivana Bilića. Prva zadaća i najveći test je ostanak Perišića!

- Dajte mu kapetansku traku i momčad u ruke - navijači vrište na društvenim mrežama.

Jasno je i zašto, Hajduku treba veliko ime i nadasve karakteran i znalac koji će povesti momčad sljedeće sezone. Na Poljud se vratio u siječnju ove godine poslije 17 i pol godina igranja u inozemstvu. Ispisao je fantastičnu karijeru kroz Club Brugge, Borussiju Dortmund, Inter, Bayern i Tottenham, s reprezentacijom Hrvatske došao do srebra u Rusiji i bronce u Kataru. Perišićevo iskustvo i klasa ne mogu se nadoknaditi, ali Perišić još nije potpisao ugovor s Hajdukom.

image
GORAN SEBELIC Cropix

Na Poljud je prije nepuna četiri mjeseca stigao kao posuđeni igrač Tottenhama. Ugovor sa Spursima završava mu na kraju sezone i Perišić postaje slobodan igrač. S bivšim predsjednikom dogovorio je ostanak i za sljedeću sezonu.

- Perišić će nakon isteka posudbe potpisati ugovor s Hajdukom na godinu dana - objavio je Jakobušić sredinom siječnja ove godine prilikom povratka jednog od najvećih hrvatskih igrača u povijesti.

Ali, dogovor ima i jednu klauzulu, džentlmenski dodatak.

- Perišić može u sljedeća dva prijelazna roka napustiti Hajduk.

Dogovor Perišića i Jakobušića bio je jasan, najmanje do kraja europskih ljetnih kvalifikacija Omišanin će ostati na Poljudu. Ako u tom razdoblju dobije unosnu ponudu, ima odriješene ruke za odlazak. Kakva je danas situacija, kada će Perišić potpisati ugovor s Hajdukom i pod kakvim uvjetima, nitko se na Poljudu ne izjašnjava. Realno gledajući, jasno je da će Perišić teško ostati kompletnu sljedeću sezonu u Hajduku.

Apsurdno zvuči, ali je činjenica, što Perišić bude bolji i spremniji, manji su izgledi za dulji ostanak na Poljudu. Iz Londona je došao s ugovorom od pet milijuna eura po sezoni, što je cijena koju Perišić može postići i sljedeće sezone. Jasno, ako bude zdrav i spreman. Perišić je učinio sve da ne propusti Euro, jer iako je krajem rujna prošle godine u Innsbrucku podvrgnuo svoje koljeno operativnom zahvatu križnog ligamenta, uspio se vratiti na travnjak puno ranije nego li se predviđalo. Upornim radom pokazao je koliko je željan nastupa za Hajduk, ali i odlaska na Euro što je njegov glavni cilj ove sezone. Koji je Perišićev cilj za sljedeću, delikatno je pitanje na koje će i sam hrvatski reprezentativac odgovor dobiti nakon Eura. Pritom je razvidno što bi se trebalo dogoditi da ostane u Hajduku, odnosno koji bi se preduvjeti trebali realizirati.

Prvi i osnovni je da bude zdrav i spreman za natjecateljski nogomet. U ovom trenutku, 40 dana od povratka na teren, Perišić je pun želje, ali vidljivo je da je još uvijek u fazi oporavka i povratka. Bitno je napredovao, podigao je i minutažu. Uostalom, u Puli je prvi put krenuo u startnoj postavi. Na kraju sezone vraća formu kroz utakmice koje ipak, mora se priznati, nemaju velikog naboja. Perišić je evidentno na dobrom putu, vraća se u formu, ali za njegov ostanak trebat će i klub nešto napraviti.

Prije svega pojačati momčad, dovesti trenera s kojim bi i profesionalac poput Perišića mogao ozbiljno surađivati. Naglasak je na ozbiljnosti ukupnog projekta, jer sasvim je nerealno pričati o tome da bi Perišić mogao ostati u ovakvom Hajduku. Ozbiljna momčad, s ozbiljnim trenerom i novim sportskim direktorom, mogli bi i Perišiću ponuditi podražaj da s Bijelima napravi ono što je bilo planirano ove sezone.

Koliko pritom Hajduk može napraviti u financijskom dijelu njegovog ugovora tema je u koju je nepotrebno ulaziti. Hajduk ne može inozemnim ponudama konkurirati novcem, može isključivo serioznim projektom napada na naslov prvaka i plasmanom u skupinu Konferencijske lige. Zato je predsjednik Bilić na velikom iskušenju. Ima neponovljivu priliku stvoriti momčad s Perišićem, posložiti struku i za početak napasti Europu.

Perišićevi seniorski golovi

Inter Milano - 55

Club Brugge - 35

Hrvatska - 33

Wolfsburg - 21

Borussia Dortmund - 12

Roeselare - 8

Bayern München - 8

Tottenham - 1
Hajduk Split - 1

------------

Ukupno - 174

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
14. svibanj 2024 21:36